Revendicare

Decizie 32/2016 din 26.01.2016


Cod ECLI ECLI:RO:TBGRJ:2016:004.000032

Cod operator 2442/2443

R O M Â N I A

TRIBUNALUL GORJ

SECŢIA A II-A CIVILĂ

DECIZIA Nr. 32/2016

Şedinţa publică de la 26 Ianuarie 2016

Completul compus din:

PREŞEDINTE …………….

Judecător …………………..

Grefier ……………………….

Pe rol fiind judecarea apelului formulat de apelanta pârâtă  … prin lichidator judiciar …, împotriva sentinţei civile nr. … din  data de … pronunţată de Judecătoria … în dosarul nr. …, în contradictoriu cu  intimatul reclamant …, în litigiul cu profesionişti având ca obiect revendicare.

La apelul nominal făcut în şedinţa publică a răspuns practicianul în insolvenţă … pentru apelanta pârâtă …, lipsă fiind  intimatul reclamant.

Procedura legal îndeplinită.

S-a făcut referatul cauzei de către grefier, după care, practician în insolvenţă … pentru apelanta pârâtă … prin lichidator judiciar … a depus la dosar adresa nr… emisă de … şi o copie de pe plângerea penală nr…. şi a precizat că nu solicită suspendarea prezentei cauze faţă de aceste înscrisuri.

Nemaifiind alte cereri de formulat sau excepţii de invocat, s-a constatat apelul în stare de judecată şi s-a acordat cuvântul.

Practician în insolvenţă … pentru apelanta pârâtă … prin lichidator judiciar … a solicitat admiterea apelului, casarea sentinţei ca netemeinică şi nelegală, acţiunea fiind promovată de persoane fără calitate procesuală, în timpul desfăşurării procedurii insolvenţei.

TRIBUNALUL

Asupra apelului de faţă constată următoarele:

Prin acţiunea înregistrată pe rolul Judecătoriei … sub nr….  reclamantul  … a chemat în judecată pârâta … şi a solicitat instanţei ca, prin sentinţa ce se va pronunţa, aceasta să fie obligată să-i predea autovehiculul … marca …, cu număr de înmatriculare …,  cu cheltuieli de judecată.

A mai solicitat reclamantul ca pârâta să fie obligată la plata daunelor cominatorii începând cu data notificării, …., şi până la predarea bunului.

 Pârâta nu a formulat întâmpinare.

Prin sentinţa civilă nr. … pronunţată de Judecătoria … în dosarul nr. … s-a admis în parte acţiunea formulată de reclamantul … cu domiciliul în comuna …, judeţul …, CNP … împotriva pârâtei …  cu sediul în comuna …, sat …, judeţul …, CUI  …. A fost obligată pârâta să predea reclamantului vehiculul …. , seria …. S-a respins  cererea privind acordarea daunelor cominatorii. A fost obligat pârâtul să plătească reclamantului suma de … lei,  cheltuieli de judecată.

Prin decizia nr…. pronunţată de Secţia a II - a Civilă a … a fost admis apelul formulat de apelanta pârâtă …, a fost admisă excepţia necompetenţei materiale a Judecătorie …, desfiinţată sentinţa nr. … pronunţată de Judecătoria … în dosarul nr. … şi trimisă cauza pentru a fi judecată, în primă instanţă, de Judecătoria ….

Prin sentinţa nr. …din  data de … pronunţată de Judecătoria … în dosarul nr. …, afost admisă în parte acţiunea formulată de reclamantul …, cu domiciliul în comuna …, judeţul …, CNP …,  împotriva pârâtei …, CUI  …,  prin lichidator judiciar …, cu sediul în .., bl…., sc…, ap…, judeţul ….

A fost obligată pârâta să predea reclamantului vehiculul … , seria ….

A fost respinsă cererea privind acordarea daunelor cominatorii.

Pentru a pronunţa această sentinţă prima instanță a reţinut că la data de … pârâta i-a vândut reclamantului vehiculul … , seria …, cu suma de …Euro, achitată de către pârât.

 Dovada contractului de vânzare-cumpărare a fost făcută de reclamant cu factura nr. … în care, la rubrica denumirea produselor sau a serviciilor, este menţionat vehiculul, menţiune ce înlătură susţinerile pârâtei, din cererea de apel, în sensul că este posibil să fie vorba de un contract de vânzare-cumpărare, în condiţiile în care înscrisul nu menţionează asemenea servicii.

Plata preţului s-a făcut la data emiterii facturii, potrivit chitanţei nr. …, chitanţă ce cuprinde suma achitată, respectiv … euro reprezentând contravaloarea facturii nr…., astfel încât înscrierea eronată a numelui persoanei ce a făcut plata, … în loc de …, nu prezintă relevanţă, atât din factura fiscală,  cât şi din chitanţă  rezultând că a fost achitată suma de … euro reprezentând contravaloarea vehiculului. 

Conform art… din codul civil de la …, în vigoare la data încheierii convenţiei, aplicabil faţă de art.102 din Legea 71/2011, vânzarea-cumpărarea este contractul prin care una dintre părţi – vânzătorul, strămută proprietatea unui bun al său asupra celeilalte părţi - cumpărătorul, vânzătorul având obligaţia de a preda bunul cumpărătorului, potrivit art.1314, iar neîndeplinirea acestei obligaţii de către vânzător dă posibilitatea cumpărătorului de a solicita rezoluţiunea vânzării, cu daune interese, sau executarea în natură a contractului, respectiv punerea în posesie.

În speţă, reclamantul a făcut dovada convenţiei de vânzare cumpărare încheiată cu pârâta, a faptului că şi-a îndeplinit obligaţia de a achita preţul vânzării şi, în raport de considerentele arătate, instanţa constată că pârâta … nu şi-a îndeplinit obligaţia contractuală pe care şi-a asumat-o, de predare a bunului, fapt ce antrenează răspunderea civila contractuala conform art.969, 970 Cod civil, motiv pentru care va admite acţiunea şi va obliga  pârâta să predea reclamantului vehiculul … , seria …, achiziţionat cu suma de … Euro.

Instanţa a reţinut ca neîntemeiată cererea reclamantului privind plata daunelor cominatorii pentru fiecare zi de întârziere începând cu data notificării şi până la data îndeplinirii obligaţiei,  întrucât acestea nu pot fi acordate pentru obligaţiile de a da, obligaţii ce pot fi executate în natură, daunele cominatorii fiind un mijloc de constrângere a debitorului la executarea unei obligaţii de a face sau a nu face.

Împotriva sentinţei civile nr. …, pârâta … prin lichidator judiciar … a declarat apel, criticând-o ca netemeinică şi nelegală.

Se arătate că s-au încălcat prevederile art. 36 din legea 85/2008 care prevede ca "de la data deschiderii procedurii se suspendă de drept toate acţiunile judiciare, extrajudiciare sau masurile de executare silită pentru realizarea creanţelor asupra debitorului sau a bunurilor sale, cu excepţia acţiunilor exercitate în cadrul unui proces penal".

Astfel, continuarea oricărei acţiuni contravine legii insolventei. Calea pe care ar fi avut-o reclamantul, dacă ar fi fost îndreptăţit la cererea sa, ar fi fost înscrierea la masa credală cu suma pe care susţine ca a plătit-o pentru autovehicul.

Din documentele pe care le deţine, nu a avut cunoştinţa de niciun contract de vânzare - cumpărare considerând că toate acestea sunt "Înscenări" pentru a se pierde urma bunului societăţii, aducându-se grave prejudicii, atât actului de justiţie, cât şi creditorilor, care în principal, reprezintă bugetul statului.

De asemenea, a menţionat faptul că această maşină a mai fost vânduta încă o dată către …, pentru suma de … lei, la data de …, încălcându-se cu bună ştiinţă  procedura insolvenţei.

Aceasta dovedeşte calitatea îndoielnică a celor care au administrat această societate, în calitate de asociaţi, fapte pe care le-a tratat şi le tratează ca atare.

A atras atenţia că persoana cu numele …, nu figurează în evidenţele  … şi a invocat pe această cale nulitatea absoluta a aşa-zisului act de vânzare - cumpărare.

La cererea de apel formulată de pârâta … prin lichidator judiciar …, reclamantul … a depus întâmpinare la data de …, solicitând respingerea apelului şi menţinerea ca temeinică şi legală a sentinţei atacate.

Tribunalul, analizând apelul prin prisma criticilor formulate şi a dispoziţiilor legale aplicabile în materie constată şi reţine că este nefondat pentru următoarele considerente:

Un prim motiv de apel invocat de apelanta pârâtă societatea …, aflată în procedura falimentului administrată de lichidator judiciar …, se referă la aplicabilitatea dispoziţiilor art. 36 din legea nr.85/2006, motiv neîntemeiat pentru considerentele ce vor fi expuse în continuare.

Potrivit art. 36 din legea 85/2008 de la data deschiderii procedurii se suspendă de drept toate acţiunile judiciare, extrajudiciare sau masurile de executare silită pentru realizarea creanţelor asupra debitorului sau a bunurilor sale, cu excepţia acţiunilor exercitate în cadrul unui proces penal.

Textul legal citat se referă la acţiunile judiciare şi extrajudiciare prin care se tinde la recuperarea unei creanţe de la debitoarea aflată în procedura falimentului, pornind de la caracterul colectiv al procedurii insolvenţei în conformitate cu care creditorii recunoscuţi participă împreună la urmărirea şi recuperarea creanţelor lor.

Nu intră în sfera acestor acţiuni, cererile de chemare în judecată prin care se solicită debitoarei aflate în procedura insolvenţei recunoaşterea dreptului de proprietate asupra unui bun, în baza unui act juridic valabil. În acest caz nu se poate vorbi de un bun al debitoarei asupra căruia se execută creanţe ca să devină aplicabile dispoziţiile art. 36 din legea insolvenţei.

Deoarece prezenta acţiune are ca obiect revendicarea unui bun mobil proprietatea reclamantului, deţinut de către societatea debitoare aflată în faliment, această acţiune judiciară nu intră în sfera celor prevăzute de art. 36 pentru a se putea dispune suspendarea de drept.

Actul juridic prin care intimatul reclamant … a dobândit dreptul de proprietate asupra bunului mobil revendicat- autovehiculul … marca …, cu număr de înmatriculare … a fost materializat în factura fiscală nr…., preţul  de …Euro, din factură, fiind achitat cu chitanţa nr. … din …, ambele înscrisuri fiind depuse în copie la dosar, ca mijloace de probă.

Atât timp cât împotriva acestui act juridic nu s-a formulat o acţiune în anulare se consideră a fi un act valabil, opozabil părţilor, dobândind putere de lege între părţile contractante în conformitate cu art. 969 Vechiul Cod civil ( în vigoare la data încheierii actului juridic devenind aplicabil conform art. 6 alin.5 din  Noul Cod civil).

Prin motivele de apel, apelanta pârâtă susţine că actul ar fi lovit de nulitate absolută, însă motivele de nulitate a unui act juridic nu pot fi analizate decât în cadrul unei acţiuni judiciare, prin formularea unei cereri de chemare în judecată în care să fie descrise motivele de fapt şi de drept, mijloacele de probă, care o dată comunicată pârâtului să dea posibilitate acestuia a-şi formula apărări şi a invoca excepţii prin actul procedural întâmpinare.

 Această acţiune judiciară putea fi o acţiune de sine stătătoare sau sub forma unei cereri reconvenţionale în cadrul prezentului proces civil, însă potrivit art. 209 alin.4 Noul Cod de procedură civilă, cererea reconvenţională putea fi formulată odată cu întâmpinarea, care în prezenta cauză era obligatorie, peste acest termen cererea reconvenţională fiind tardivă.

Pe de altă parte, anumite motive de anulabilitate a actului juridic translativ de proprietatea dintre debitoarea aflată în procedura insolvenţei şi o altă persoană fizică sau juridică pot fi analizate în cadrul acţiunii în anularea transferurilor patrimoniale reglementată de art. 79-80 din Lege anr.85/2006, dreptul la acţiune fiind atributul administratorului/lichidatorului judiciar.

PENTRU ACESTE MOTIVE,

ÎN NUMELE LEGII

DECIDE

Respinge ca nefondat apelul formulat de apelanta pârâtă … cu sediul în comuna …, sat …, jud. …, CUI …, înregistrată la Registrul Comerţului sub nr. … prin lichidatorul judiciar …, cu sediul în str. …bl. …, sc …, ap…., …, jud. …, CUI …, împotriva sentinţei civile numărul … pronunţată la data de … de Judecătoria … în dosarul nr. …, în contradictoriu cu  intimatul reclamant …, cu domiciliul în …, jud. ….

Definitivă.

Pronunţată în şedinţa publică de la 26 Ianuarie 2016 la Tribunalul Gorj.

Red. …

Tehnored. …

J.f….

Ex. 5/ …