Caf pretentii

Sentinţă civilă 135 din 15.04.2015


Dosar nr. 2583/89/2014

R O M Â N I A

TRIBUNALUL VASLUI

SECŢIA CIVILĂ

SENTINŢA CIVILĂ Nr. 135/CA/2015

Şedinţa publică de la 15 Aprilie 2015

Instanţa constituită din:

PREŞEDINTE

Grefier

Pe rol fiind pronunţarea asupra cauzei de Contencios administrativ şi fiscal privind pe reclamantul I C,  în contradictoriu cu pârâta DIRECŢIA GENERALĂ REGIONALĂ A FINANŢELOR PUBLICE IAŞI - DIRECŢIA REGIONALĂ VAMALĂ IAŞI, având ca obiect pretenţii.

INSTANŢA DE JUDECATĂ

Deliberând asupra cauzei civile de faţă, constată următoarele:

Prin cererea înregistrată la data de 25.09.2014 pe rolul Tribunalului Vaslui sub nr. 2583/89/2014, reclamantul I C a solicitat în contradictoriu cu parata Direcţia Generala Regionala a Finanţelor Publice Iasi - Direcţia Regionala Vamala Iasi, obligarea paratei la plata unei indemnizaţii egale cu salariul net calculat la nivelul salariului din luna anterioara celei in care m-am transferat în sumă de 1.570 lei, a unui  concediu plătit de 5 zile în sumă de  750 lei, a cheltuielilor de transport  în sumă de 100 lei ( carburant , cheltuieli intretinere , asigurări, rovinieta, sa), actualizarea sumei cu rata inflaţiei şi dobânda legală BNR începând cu data de 01.12.2013 şi până la data plăţii efective a drepturilor legale, precum şi semnarea de către conducerea DGRFP Iaşi a modului de calcul pentru conformitate cu cheltuieli de judecată.

……………………………………………………………………………………

Din analiza actelor şi lucrărilor dosarului, instanţa reţine următoarele:

Prin decizia nr. 1510/15.11.2013, s-a dispus mutarea temporară, începând cu data de 15.11.2013, a reclamantului din prezenta cauză pentru o perioadă de 3 luni  de la Compartimentul Supraveghere şi Control Vamal – Biroul Vamal de Frontieră Sculeni la Compartimentul Supraveghere şi Control Vamal – Biroul Vamal de Frontieră Albiţa, efectele deciziei fiind prelungite prin decizia nr. 149/30.01.2014 până la data de 14.05.2014.

Conform prevederilor art. 91 alin. 4 şi 6 din Legea nr. 188/1999, mutarea temporară pe o altă funcţie publică se dispune motivat, în interesul autorităţii sau instituţiei publice, de către conducătorul autorităţii ori instituţiei publice, pe o funcţie publică vacantă echivalentă, de aceeaşi categorie, clasă şi, după caz, de acelaşi grad profesional, pentru care sunt îndeplinite condiţiile specifice prevăzute în fişa postului sau, după caz, cu repartizarea postului corespunzător funcţiei deţinute de funcţionarul public, pentru o perioadă de maximum 6 luni într-un an calendaristic, iar dacă mutarea se dispune în altă localitate, funcţionarul public beneficiază de drepturile prevăzute la art. 90 alin. (3). Potrivit art. 90 alin. 3 din Legea nr. 188/1999, funcţionarul public transferat are dreptul la o indemnizaţie egală cu salariul net calculat la nivelul salariului din luna anterioară celei în care se transferă, la acoperirea tuturor cheltuielilor de transport şi la un concediu plătit de 5 zile, plata acestor drepturi fiind suportate de autoritatea sau instituţia publică la care se face transferul, în termen de cel mult 15 zile de la data aprobării transferului.

De asemenea, conform prevederilor art. 27 din OG nr. 6/2007, funcţionarul public mutat, în cadrul aceleiaşi autorităţi sau instituţii publice, în altă localitate are dreptul la: a) rambursarea costului transportului pentru el şi membrii familiei sale, precum şi pentru bunurile din gospodăria sa; b) plata unei indemnizaţii egale cu salariul de bază net din ultima lună; c) un concediu plătit de 5 zile lucrătoare, în vederea mutării efective, acordat la cererea sa, iar mutarea în altă localitate se va putea face, în toate cazurile, numai cu asigurarea unei locuinţe de serviciu, în condiţiile legii.

Din analiza tuturor dispoziţiilor legale anterior menţionate, instanţa reţine că legiuitorul a avut în vedere, prin stabilirea drepturilor funcţionarului public, mutarea efectivă a funcţionarului public în altă localitate, indiferent dacă această mutare este una definitivă sau temporară, scopul acordării acestora drepturi fiind acela de ajutorare a funcţionarului public pentru a realiza mutarea dispusă în temeiul dispoziţiilor art. 91 din Legea nr. 188/1999. Ori, reclamantul din prezenta cauză nu s-a mutat efectiv în localitatea menţionată în decizia nr. 1510/15.11.2013 şi nu a făcut proba mutării sale efective, însuşi reclamantul recunoscând că a făcut naveta zilnic între Vaslui şi Albiţa ceea ce îi dă dreptul cel mult la decontarea cheltuielilor de transport, diferite de cele la care se referă art. 27 din OG nr. 6/2007.

Pe cale de consecinţă, în condiţiile în care reclamantul nu s-a mutat efectiv în localitatea Albiţa, nu poate beneficia de drepturile pe care le pretinde, indiferent că are familie sau nu ori bunuri în gospodărie. Singura problema care poate fi stabilită este dacă mutarea reclamantului, chiar şi temporară, a fost efectivă sau nu; ori, reclamantul nu a probat această împrejurare, cu atât mai mult cu cât  bonurile fiscale depuse la dosar de către reclamant confirmă deplasarea sa zilnică între domiciliu şi locul de muncă unde a fost mutat ( filele 51-54).

Pentru argumentele expuse anterior, instanţa urmează să respingă ca neîntemeiată cererea reclamantului.

PENTRU ACESTE MOTIVE

ÎN NUMELE LEGII

HOTĂRĂŞTE:

Respinge cererea având ca obiect pretenţii formulată de reclamantul I C, în contradictoriu cu pârâta DIRECŢIA GENERALĂ REGIONALĂ A FINANŢELOR PUBLICE IAŞI - DIRECŢIA REGIONALĂ VAMALĂ IAŞI,  ca neîntemeiată.

Cu recurs în termen de 15 zile de la comunicare, cererea de recurs urmând a fi depusă la Tribunalul Vaslui.

Pronunţată în şedinţă publică, azi, 15 aprilie 2015.

 PREŞEDINTE,GREFIER,

Domenii speta