Anulare proces verbal de contravenţie. Mijloc tehnic de testare a prezenţei alcoolului în aerul expirat.

Decizie 1033A din 21.10.2015


Constatarea contravenţiei de a conduce sub influenţa alcoolului, se poate face  atât cu ajutorul etilometrului omologat şi verificat metrologic, cât şi cu etilotestul certificat, conform dispoziţiilor art. 185 alin. 1 din HG nr. 1391/2006.

În condiţiile în care petentul nu a dorit recoltarea de probe biologice, în vederea stabilirii concentraţiei de alcool în sânge, în mod corect s-a reţinut în sarcina sa săvârşirea contravenţiei prevăzute de art. 102 alin.3 lit. a din OUG 195/2002 , constând în fapta de a conduce pe drumurile publice sub influenţa băuturilor alcoolice, faptă constatată cu ajutorul etilotestului.

Decizia nr. 1033/A/21.10.2015 - Secţia a II a Civilă,  de Contencios Administrativ şi Fiscal

Prin  plângerea  contravenţională  înregistrată  la  Judecătoria Caransebeş la data de 21.10.2014 sub nr.4271/208/2014, petentul Tătar Ovidiu Radu a solicitat instanţei, în contradictoriu cu intimat IPJ Caraş-Severin, ca prin hotărârea ce o va pronunţa să dispună anularea procesului verbal de constatare şi sancţionare a contravenţiilor seria CP nr. 7811088 întocmit de intimat la data de 18.10.2014.

Prin sentinţa civilă nr. 218/17.02.2015, Judecătoria  Caransebeş a respins plângerea formulată de petentul  Tătar Ovidiu Radu.

Împotriva sentinţei civile nr. 218/17.02.2015 pronunţată de Judecătoria Caransebeş a declarat apel  petentul  Tătar Ovidiu Radu, prin care a solicitat admiterea apelului, modificarea sentinţei primei instanţe, în sensul admiterii plângerii contravenţionale  şi anularea procesului verbal de contravenţie.

 În motivarea apelului, arată că susţinerea IPJ potrivit căreia aparatul etilotest  nu se supune verificării metrologice periodice de către Biroul Român de Metrologie Legală, este neîntemeiată.

În mod greşit a fost întocmit procesul verbal doar pe baza testării cu aparatul etilotest, mijloc tehnic ce semnalează doar prezenţa etanolului în aerul expirat, informaţiile de măsurare furnizate nefiind suficient de exacte încât să asigure garanţiile necesare pentru constituirea de probe judiciare privind consumul de alcool.

 În drept a invocat prevederile art.411 al,1 pct.2 Cod procedură civilă.

Intimatul, Inspectoratul de Poliţie al Judeţului Caraş-Severin,  a formulat întâmpinare, prin care a solicitat respingerea apelului ca neîntemeiat.

Examinând sentinţa civilă apelată potrivit dispoziţiilor art. 476 şi următoarele din  Cod procedură civilă, sub aspectul temeiniciei şi legalităţii, tribunalul a constatat că apelul este  nefondat, din următoarele considerente:

Prin procesul verbal seria CP nr. 7811088/18.10.2014, petentul a fost sancţionat contravenţional cu amendă în  cuantum de 810 lei şi cu sancţiunea complementară a suspendării dreptului de a conduce pentru 90 de zile, în conformitate cu prevederile art.102 alin.3 lit.a din OUG 195/2002, reţinându-se în sarcina sa că la data de 18.10.2014, orele 18.42, a condus autoturismul marca VW cu nr.de înmatriculare HD-10-HEK, pe str.Rozelor din Oţelu Roşu, iar cu ocazia controlului efectuat de către organele poliţiei rutiere, a fost depistat cu aparatul etilotest marca Drager seria ARZF-0100, având o alcoolemie de 0,32 mg/l alcool pur în aerul expirat. Se precizează în cuprinsul procesului verbal că nu s-au recoltat probe biologice de sânge deoarece şoferul nu doreşte.

Petentul  a semnat  procesul verbal, precizând că nu are de făcut menţiuni, fiindu-i înmânată o copie a procesului verbal de constatare a contravenţiei.

Tribunalul reţine că, potrivit dispoziţiilor art.102 alin.3, lit. a din OUG 195/2002 , conform căruia:  Constituie contravenţie şi se sancţionează cu amenda prevăzută în clasa a IV-a de sancţiuni şi cu aplicarea sancţiunii complementare a suspendării exercitării dreptului de a conduce pentru o perioadă de 90 de zile:  a) conducerea sub influenţa băuturilor alcoolice, dacă fapta nu constituie, potrivit legii, infracţiune.

Potrivit art. 88 alin. 3 din OUG nr. 195/2002, Stabilirea prezenţei alcoolului în aerul expirat (…) se face de către poliţia rutieră, cu ajutorul unor mijloace tehnice certificate.

Art. 6 pct. 19 din OUG nr. 195/2002 prevede că prin mijloc tehnic certificat  se înţelege dispozitivul care dovedeşte consumul de substanţe psihoactive ori prezenţa în aerul expirat a alcoolului sau prin care se probează încălcări ale unor reguli de circulaţie;

Conform pct. 2 din Norma de Metrologie Legală NML 012- 05,  etilometrul reprezintă mijlocul de măsurare destinat măsurării automate a concentraţiei masice de etanol în aerul alveolar expirat de către o persoană, în vreme ce etilotestul este mijlocul de detecţie care semnalează prezenţa etanolului în aerul alveolar expirat.

Conform dispoziţiilor art. 185 alin. 1 din HG nr. 1391/2006, Constatarea contravenţiei de conducere a unui autovehicul sau tramvai de către o persoană care se află sub influenţa alcoolului se face prin testarea aerului expirat de aceasta cu un mijloc tehnic certificat sau cu un mijloc tehnic omologat şi verificat metrologic.

De asemenea, potrivit dispoziţiilor art. 192 alin. 1 din HG nr. 1391/2006,  „Conducătorului de autovehicul sau tramvai, testat cu un mijloc tehnic certificat sau cu un mijloc tehnic omologat şi verificat metrologic, i se reţine permisul de conducere dacă valoarea concentraţiei este de cel mult 0,40 mg/l alcool pur în aerul expirat, eliberându-se dovadă înlocuitoare fără drept de circulaţie, dacă nu doreşte recoltarea probelor biologice în vederea stabilirii alcoolemiei, în condiţiile stabilite la art. 194 alin. (1)”.

Se observă că, în speţă, petentul a fost testat cu un mijloc tehnic certificat, respectiv cu etilotestul marca Drager, iar nu cu un mijloc tehnic omologat şi verificat metrologic – respectiv cu un etilometru.

În vreme ce etilometrele sunt supuse omologării şi verificării metrologice, conform NML 012-2005, deoarece acestea măsoară concentraţia masică de etanol în aerul alveolar expirat de către o persoană, etilotestul – aparat folosit în cazul de faţă – nu este supus omologării şi verificării metrologice, acesta putând proba numai prezenţa alcoolului în aerul expirat, nu şi concentraţia. 

Legea nu face distincţie între cele două, contravenţia de a conduce sub influenţa alcoolului putând fi constatată atât cu etilometrul omologat şi verificat metrologic, cât şi cu etilotestul certificat, conform dispoziţiilor art. 185 alin. 1 din HG nr. 1391/2006.

În condiţiile în care petentul nu a dorit recoltarea de probe biologice, în vederea stabilirii concentraţiei de alcool în sânge, în mod corect s-a reţinut în sarcina sa săvârşirea contravenţiei prevăzute de art. 102 alin.3 lit. a din OUG 195/2002 , constând în fapta de a conduce pe drumurile publice sub influenţa băuturilor alcoolice.

Pentru aceste motive, Tribunalul, în baza dispoziţiilor art. 480 alin. 1 C.pr.civ., a respins ca nefondat apelul formulat, menţinând ca temeinică şi legală sentinţa pronunţată.