PENAL.Infracţiunii de tentativă la omor

Sentinţă penală 3 din 28.03.2016


DOSAR NR. 1453/114/2015

R O M Â N I A

TRIBUNALUL BUZĂU

SENTINŢA PENALĂ NR. 78

Şedinţa publică  din data de  12.11.2015

Completul de judecată compus din:

Preşedinte: AF

Grefier : CV

Ministerul Public a fost reprezentat de procuror VG din cadrul Parchetului de pe lângă Tribunalul Buzău

Pe rol fiind judecarea procesului penal pornit prin rechizitoriul Parchetului de pe lângă Tribunalul Buzău nr. 634/P/2014  din data de 21.05.2015 prin care s-a dispus punerea în mişcare a acţiunii penale şi trimiterea în judecată a inculpatului ŞF,  , trimis în judecată în stare de libertate pentru  infracţiunii de tentativă la omor, prevăzută  de art.  32 alin. 1 C.p. rap. la art. 188 alin. 1 C.p..

Prezenţa şi dezbaterile au avut loc în şedinţa publică din data de 05.11.2015, fiind consemnate în încheierea de şedinţă de la acea dată, ce face parte integrantă din prezenta sentinţă, atunci când instanţa  a amânat pronunţarea pentru a da posibilitatea părţilor să depună concluzii scrise.

TRIBUNALUL

 

Asupra prezentului proces penal:

Prin rechizitoriul nr.623/P/2014 al Parchetului de pe lângă Tribunalul Buzău, înregistrat pe rolul acestei instanţe la data de 21.05.2015, sub nr.1453/114/2015, s-a dispus trimiterea în judecată a inculpatului ŞF pentru săvârşirea infracţiunii de tentativă la omor, prevăzută şi pedepsită de art.32 alin.1 C.pen. raportat la art.188 alin.1 C.pen. .

În susţinerea rechizitoriului, s-a reţinut în sarcina inculpatului că în seara zilei de 06.07.2014, în timp ce se afla pe raza comunei S., sat S., judeţul Buzău, l-a lovit cu o sticlă în cap pe C. A. M.n, acţiune în urma căreia sticla s-a spart, iar cu gâtul sticlei i-a mai aplicat alte lovituri pe diferite zone ale corpului, inclusiv în zona gâtului, cauzându-i leziuni traumatice ce au necesitat pentru vindecare 30-35 zile de îngrijire medicală, fără punerea în primejdie vieţii.

Analizând actele şi lucrările dosarului, respectiv procesul-verbal de sesizare din oficiu, plângerile şi declaraţiile persoanei vătămate şi părţii civile, certificatul medico-legal nr.A2/710/2014 al Serviciului Judeţean de Medicină Legală Buzău, declaraţiile inculpatului, declaraţiile martorilor precum şi celelalte înscrisuri ataşate la dosar, instanţa reţine următoarele:

Inculpatul ŞF, locuieşte pe raza satului S., comuna S.., judeţul Buzău, împreună cu soţia şi cei doi copii minori şi se ocupă cu creşterea animalelor.

În după-amiaza zilei de 06.07.2014, inculpatul ŞF, însoţit de martorul M.C., s-a deplasat cu atelajul condus de O. D.la o stână din extravilanul satului S.pentru a se întâlni cu martorul O. G., întrucât urma să-l angajeze la stână.

Aceştia au revenit în satul S., după care O.D.a plecat acasă cu atelajul, iar inculpatul a consumat bere cu martorii M.C. şi O. G. la un magazin până în jurul orelor 2200 - 2230.

În acelaşi local s-a aflat şi persoana vătămată C.A. M., care a jucat tenis de masă cu martorii D.I., C. V., A. G. şi Z. A..

În jurul orei 2230, inculpatul ŞF a plecat din local împreună cu martorii O. G. şi M.C., afară întâlnindu-se cu martorul O. A. V. şi cu toţii s-au dus la magazinul S.C. S. S.R.L., acelaşi lucru făcându-l şi persoana vătămată cu martorii sus-amintiţi.

Persoana vătămată C. A. M. a cumpărat patru beri la sticlă şi câteva sucuri, după care s-a deplasat cu grupul său în zona Şcolii Generale din comuna S., unde au mai venit şi martorii S. M. şi L.M. A..

Inculpatul a intrat în magazin cu martorul O. A. V., pentru a achita contravaloarea a două peturi de bere la doi litri, după care a ieşit afară unde se aflau martorii M. C. şi O.G., cărora le-a spus să meargă acasă la el.

În momentul când au trecut prin zona în care se afla persoana vătămată, inculpatul a întrebat cine l-a vorbit de rău, fără să se adreseze cuiva.

Persoana vătămată, care stătea în picioare, i-a răspuns că nu a vorbit nimeni despre el, timp în care inculpatul s-a apropiat de C.A.M., a luat o sticlă goală de bere de lângă acesta şi l-a lovit în cap.

În urma loviturii, sticla s-a spart, după care, cu gâtul sticlei, l-a mai lovit pe C. A.M. pe diferite zone ale corpului, respectiv spate, gât şi mâna stângă.

După incident, St.M.l-a sunat pe unul dintre fraţii persoanei vătămate, iar ulterior a apelat la numărul 112, iar D. I. a solicitat prezenţa unei ambulanţe.

Persoana vătămată a fost transportată la Spitalul Judeţean de Urgenţă Buzău, unde i-au fost acordate îngrijiri medicale fără să fie necesară internarea sa.

Din certificatul medico-legal nr.A2/710/2014 al Serviciului Judeţean de Medicină Legală Buzău a rezultat că persoana vătămată a prezentat leziuni traumatice care s-au putut produce prin lovire cu corp dur şi corp dur cu multiple muchii tăietoare (posibil cioburi sticlă recipient), că leziunile pot data din 06.07.2014 şi necesită pentru vindecare 30-35 zile de îngrijiri medicale, fără punerea în primejdie a vieţii.

Inculpatul a recunoscut în totalitate săvârşirea faptelor reţinute în sarcina sa solicitând ca judecata să se facă în baza probelor administrate în faza de urmărire penală pe care şi le-a însuşit, nesolicitând alte probe, înţelegând astfel să beneficieze de dispoziţiile art.374 al.4 C.pr.pen., art.375 al.1 C.pr.pen. şi art.396 al.10 C.pr.pen. .

Instanţa a admis cererea formulată de inculpat, constatând că din probele administrate, rezultă că faptele acestuia sunt stabilite şi sunt suficiente date cu privire la persoana sa pentru a permite stabilirea unei pedepse.

Inculpatul, a solicitat, prin apărătorul său, schimbarea încadrării juridice, din infracţiunea de tentativă la omor prevăzută de art.32 alin.1 C.pen. raportat la art.188 alin.1 C.pen. în infracţiunea de lovire sau alte violenţe prevăzută de art.193 al.2 C.pen. .

S-a arătat, în esenţă, că leziunile produse persoanei vătămate nu i-au pus viaţa în primejdie, inculpatul neintenţionând şi neurmărind suprimarea vieţii acesteia.

Instanţa, raportându-se la obiectul folosit de către inculpatul ŞF în agresiune (sticlă şi gât de sticlă spartă), zonele corporale vizate (cap şi zona gâtului unde se găsesc vase de sânge mari, vitale pentru circulaţia sanguină), numărul şi intensitatea loviturilor care au produs cele trei plăgi, constată că inculpatul a prevăzut posibilitatea producerii decesului persoanei vătămate şi, deşi nu l-a urmărit, a acceptat posibilitatea producerii lui.

Astfel, în drept, faptele săvârşite de către inculpatul ŞF, în modalitatea şi împrejurările reţinute anterior, în dauna persoanei vătămate C. A. M., întrunesc elementele constitutive ale infracţiunii de tentativă la omor, prevăzută şi pedepsită de art.32 alin.1 C.pen. raportat la art.188 alin.1 C.pen. şi nu ale infracţiunii de lovire sau alte violenţe prevăzută de art.193 al.2 C.pen. .

Faptele inculpatului constituie aşadar infracţiunea de tentativă la omor chiar dacă leziunile traumatice nu au pus în primejdie viaţa persoanei vătămate, existenţa tentativei la infracţiunea de omor nefiind condiţionată de punerea în primejdie a vieţii, noţiunea de punere în primejdie a vieţii privind aspectele medicale nu şi cele juridice.

Având în vedere cele reţinute mai sus, instanţa, în baza art.386 al.1 C.pr.pen., urmează să respingă cererea de schimbare a încadrării juridice formulată de inculpatul ŞF, din infracţiunea de tentativă la omor prevăzută de art.32 alin.1 C.pen. raportat la art.188 alin.1 C.pen. în infracţiunea de lovire sau alte violenţe prevăzută de art.193 al.2 C.pen.

În consecinţă, în baza art.32 alin.1 C.pen. raportat la art.188 alin.1 C.pen. cu aplicarea art.396 al.10 C.pr.pen. cu referire la art.375 alin.1, 2 C.pr.pen., instanţa urmează să-l condamne pe inculpatul ŞF la pedeapsa de 3 ani şi 4 luni închisoare pentru săvârşirea infracţiunii de tentativă la omor, la data de 06.07.2014, în dauna persoanei vătămate C. A. M..

La individualizarea pedepsei aplicate, instanţa a avut în vedere criteriile generale de individualizare prevăzute de art.74 al.1 C.pen., respectiv împrejurările şi modul de comitere a infracţiunii, mijloacele folosite (o sticlă şi gâtul de la sticla spartă), starea de pericol creată pentru viaţa şi integritatea corporală a persoanei vătămate, natura şi gravitatea rezultatului produs (leziuni care au necesitat pentru vindecare 30-35 zile de îngrijire medicală şi o intervenţie chirurgicală), atitudinea oscilantă a inculpatului pe parcursul procesului penal, nivelul de educaţie al inculpatului, vârsta, situaţia familială şi socială a acestuia.

În baza art.67 al.2 C.pen. instanţa urmează să aplice inculpatului pedeapsa complementară a interzicerii exercitării drepturilor prevăzute de art.66 al.1 lit.a, b şi h C.pen. pe o durată de 2 ani.

Instanţa, în baza art.65 al.1 C.pen., urmează să interzică inculpatului exercitarea drepturilor prevăzute de art.66 al.1 lit.a, b şi h C.pen. începând cu data rămânerii definitive a sentinţei si până la terminarea executării pedepsei.

Cu privire la pretenţiile părţii civile C.A. M., instanţa constată, din probele administrate în faza de judecată, că acestea au fost în parte dovedite, respectiv suma de 6.000 lei pentru deplasările efectuate la spital timp de două luni (100 lei x 60 zile), 400 lei cheltuielile pentru intervenţia chirurgicală, 3.000 lei pentru lipsa de venituri în perioada de îngrijire medicală (50 lei/zi de muncă x 60 zile), lipsa de venituri până în prezent putând fi estimată la 10.000 lei iar daunele morale suferite prin perioada lungă de recuperare, sechelele cu care a rămas, incapacitatea parţială de muncă, putând fi estimate la 90.000 lei.

Este de menţionat că partea civilă este cea care a achitat şi cheltuielile de spitalizare în cuantum de 231,55 lei (fila 27 dosar de urmărire penală).

Astfel, fiind îndeplinite condiţiile răspunderii civile delictuale, respectiv fapta ilicită, prejudiciul, raportul de cauzalitate şi vinovăţia, instanţa, în baza art.19 C.pr.pen. raportat la art.1349, art.1357 C.civ., urmează să-l oblige pe inculpat să plătească părţii civile C. A. M. suma de 16.500 lei cu titlu de despăgubiri civile pentru daune materiale şi 90.000 lei cu titlu de despăgubiri civile pentru daune morale.

În baza art.7 al.1 din Legea nr.76/2008, instanţa urmează să dispună, ca la data rămânerii definitive a prezentei sentinţe, să fie prelevate probe biologice de la inculpat în vederea introducerii profilului genetic în Sistemul Naţional de Date Genetice Judiciare.

Instanţa, în baza art.274 C.pr.pen., urmează să-l oblige pe inculpat la plata sumei de 750 lei  cu titlu de cheltuieli judiciare, suma de 100 lei onorariu apărător din oficiu avansată Baroului de avocaţi Buzău din fondul special al Ministerului Justiţiei urmând a rămâne în sarcina statului.

 

PENTRU ACESTE MOTIVE,

ÎN NUMELE LEGII,

HOTĂRĂŞTE:

În baza art.386 al.1 C.pr.pen., respinge cererea de schimbare a încadrării juridice formulată de inculpatul ŞF,  din infracţiunea de tentativă la omor prevăzută de art.32 alin.1 C.pen. raportat la art.188 alin.1 C.pen. în infracţiunea de lovire sau alte violenţe prevăzută de art.193 al.2 C.pen. .

În baza art.32 alin.1 C.pen. raportat la art.188 alin.1 C.pen.cu aplicarea art.396 al.10 C.pr.pen. cu referire la art.375 alin.1, 2 C.pr.pen., condamnă pe inculpatul ŞF la pedeapsa de 3 ani şi 4 luni închisoare pentru săvârşirea infracţiunii de tentativă la omor, la data de 06.07.2014, în dauna persoanei vătămate C. A. M.

În baza art.67 al.2 C.pen. aplică inculpatului pedeapsa complementară a interzicerii exercitării drepturilor prevăzute de art.66 al.1 lit.a, b şi h C.pen. pe o durată de 2 ani.

În baza art.65 al.1 C.pen. interzice inculpatului exercitarea drepturilor prevăzute de art.66 al.1 lit.a, b şi h C.pen. începând cu data rămânerii definitive a sentinţei si până la terminarea executării pedepsei.

În baza art.19 C.pr.pen. raportat la art.1349, art.1357 C.civ., obligă inculpatul să plătească părţii civile C.A. M. suma de 16.500 lei cu titlu de despăgubiri civile pentru daune materiale şi 90.000 lei cu titlu de despăgubiri civile pentru daune morale.

În baza art.7 al.1 din Legea nr.76/2008 dispune, la data rămânerii definitive a prezentei sentinţe, prelevarea de probe biologice de la inculpat în vederea introducerii profilului genetic în Sistemul Naţional de Date Genetice Judiciare.

În baza art.274 C.pr.pen. obligă inculpatul la plata sumei de 750 lei  cu titlu de cheltuieli judiciare, suma de 100 lei onorariu apărător din oficiu avansată Baroului de avocaţi Buzău din fondul special al Ministerului Justiţiei urmând a rămâne în sarcina statului.

Cu drept de apel în termen de 10 zile de la comunicare.

Pronunţată în şedinţă publică, azi 12.11.2015.

 

PREŞEDINTE, GREFIER,