Inexistența unuia din cazurile prevăzute de art. 598 Cod Procedură Penală. Inadmisibilitate.

Decizie 29 din 17.02.2015


Contestația la executare. Inexistența unuia din cazurile prevăzute de art. 598 Cod Procedură Penală. Inadmisibilitate.

Decizia penală nr. 29/17.02.2015

Prin sentinţa penală 2416 / 12.11.2014,  pronunţată de  Judecătoria Galaţi, în conformitate cu disp. art.598 C.p.p., a fost respinsă, ca fiind inadmisibilă, contestaţia la executare formulată de petentul-condamnat CS, deţinut în Penitenciarul Brăila. Faţă de motivul contestaţiei la executare formulate de către petent, instanţa de fond a constatat că acesta nu se înscrie între cazurile expres prevăzute la art. 598 alin. 1 Cod procedură penală. Astfel, potrivit art. 598 alin. 1 Cod procedură penală, contestaţia la executare împotriva unei hotărâri penale se poate face în următoarele cazuri:

a) când s-a pus în executare o hotărâre care nu era definitivă;

b) când executarea este îndreptată împotriva altei persoane decât cea prevăzută în hotărârea de condamnare;

c) când se iveşte vreo nelămurire cu privire la hotărârea care se execută sau vreo împiedicare la executare;

d) când se invocă amnistia, prescripţia, graţierea sau orice altă cauză de stingere ori de micşorare a pedepsei.

Cum nici unul dintre cazurile de contestaţie la executare prevăzute de lege nu se suprapune peste motivele invocate de către petent, instanţa a apreciat ca fiind inadmisibilă contestaţia la executare

Împotriva acestei sentinţe penale, în termen legal, a formulat contestaţie condamnatul CS arătând la modul generic faptul că, în opinia sa, sunt nelămuriri cu privire la modalitatea de contopire a pedepselor şi a sporului aplicat de către instanţă; la momentul dezbaterilor pe fondul cauzei contestatorul condamnat a făcut cunoscut, prin intermediul unui memoriu, faptul că este nevinovat şi că, pe perioada detenţiei a dat dovezi că s-a reabilitat.

Faţă cu aceste aspecte prima instanţă de judecată a observat în mod corect faptul că situaţia condamnatului nu poate fi grefată pe nici unul dintre cazurile limitativ prevăzute de dispoziţiile legale procedurale mai sus amintite. Pe de altă parte, prin contestaţia la executare nu poate fi schimbată ori modificată soluţia care a căpătat autoritate de lucru judecat.

Urmează, în consecinţă, Tribunalul Galați a apreciat ca nefondată contestaţia promovată de condamnatul mai sus menţionat şi a menţinut sentinţa penală atacată (sentinţa ..../.....11.2014 a Judecătoriei Galaţi).