Contractul de ipotecă, având un caracter accesoriu, poate fi pus în executare silită, conform dispoziţiilor art.662 şi urm. C.pr.civ., doar în situaţia în care creanţa pe care o garantează este constatată, la rândul său, în cuprinsul unui titlu executoriu

Decizie 388 din 13.08.2014


Judecătoria Galaţi a respins cererea de încuviinţare executare silită formulată pentru creditorul SC E. C. & C. SRL, împotriva  debitorului SC A.G. SRL.

Vazand continutul contractului de ipoteca mobiliara, respectiv disp art 2,1 instanţa a reţinut ca acesta a fost incheiat pentru garantarea sumei de 8xxxxx lei reprezentand debit conform contract de cesiune de creanta 3xx/3x.0x.201x, debitorul cesionat fiind SC A TS SRL. Creanta cesionata rezulta din contratul de vanzare cumparare, contract de multiplicare/distribuire cereale paioase si mazare, conventiii, facturi fiscale, fise client, instrumente de plata.

Fata de continutul contractului de ipoteca cat si a celui de cesiune de creanta, instanţa a apreciat că solicitarea de încuviinţare a executării silite este neintemeiata atat timp cat niciunul din acesta contracte nu este titlu executoriu.

Împotriva Încheierii pronunţate de Judecătoria Galaţi a declarat apel creditoarea, invocând că prima instanţă a soluţionat cererea fără analiza şi aplicarea dispoziţiilor legale în materia executării ipotecii mobiliare, respectiv fără a avea în vedere dispoziţiile art. 2429 – 2431 C.civ. A invocat apelanta dispoziţiile art. 2431 C.civ. şi a apreciat că în mod greşit a reţinut prima instanţă că nu este titlu executoriu contractul de ipotecă mobiliară.

Analizând legalitatea Încheierii, prin prisma motivelor de apel, instanţa de control judiciar a reţinut că apelul este nefondat pentru următoarele considerente:

Contractul de ipotecă, având un caracter accesoriu, poate fi pus în executare silită, conform dispoziţiilor art. 662 şi urm. C.proc.civ., doar în situaţia în care creanţa pe care o garantează este constatată, la rândul său, în cuprinsul unui titlu executoriu.

Potrivit art. 632 alin. 2 C.proc.civ., constituie titluri executorii hotărârile executorii, hotărârile definitive, precum şi orice alte hotărâri sau înscrisuri care, potrivit legii, pot fi puse în executare.

Or, aşa cum în mod corect a reţinut prima instanţă, creditoarea nu a făcut dovada existenţei unui titlu executoriu pentru creanţa ce se cere a fi recuperată.

De altfel, este de remarcat că dispoziţiile normative invocate de apelantă nu privesc executarea silită reglementată de Codul de procedură civilă, ci o executare demarată de creditor în condiţiile speciale reglementate de Codul civil. Concluzia este susţinută din interpretarea art. 2432 C.civ. potrivit cărora dispoziţiile prezentului capitol nu aduc nicio atingere dreptului creditorului de a-şi realiza creanţa pe calea unei acţiuni personale sau de a solicita luarea oricăror măsuri necesare pentru executarea ipotecii, potrivit Codului de procedură civilă.

Mai mult, potrivit art. 2430 C.civ., executarea ipotecii nu poate fi realizată decât în virtutea unui titlu executoriu şi pentru o creanţă certă, lichidă şi exigibilă.