Talharie

Sentinţă penală 68 din 23.03.2015


Prin rechizitoriul Parchetului de pe langă Judecătoria (…) au fost trimisi in judecată inculpatii (…) si (…) pentru infractiunea de tîlhărie in formă calificată, prev.de art. 233 alin. 1 – art. 234 alin. 1 lit. d si f cod penal.

S-a retinut prin rechizitoriu că in noapte de (…) cei doi inculpati, după ce au consumat băuturi alcoolice la barul (...), aflat pe raza satului (…) au plecat pentru a face rost de bani.

Ajunsi in satul (…), inculpatii au luat hotararea de a părtunde in locuinta părtii vătămate (…), pe care inculpatul (...) o cunostea. Prin escaladare, inculpatii au pătruns in curtea locuintei persoanei vătămate si de aici, pe usa asigurată numai cu un cui si un foraiber, au intrat in locuinta persoanei vătămate, pe care au gasit-o langa pat in dormitor. In urma actelor de violentă exercitate de inculpatul (…), persoana vatamată (…) le-a spus celor doi inculpati că banii îi detine intr-o biblie aflată pe etajeră deasupra patului. Pentru a intra in posesia banilor, inculpatul (…) a luat cartea din locul de unde îi spuse partea vatamată, iar dintre filele acesteia a luat suma de (…) lei.

După comiterea infractiunii, inculpatii s-au deplasat pe jos in orasul (…), la un magazin non-stop, unde cu banii proveniti din faptă si-au cumpărat mancare, cafea, bere si tigari.

In cauză s-a administrat proba cu înscrisuri si s-au luat declaratii celor doi inculpati.

Inculpatii (…) si (…) au recunoscut savarsirea infractiunii retinute in sarcina lor si au solicitat ca judecata să aibă loc numai in baza probelor administrate in cursul urmăririi penale.

In urma probelor administrate in faza de urmărire penală, instanta constată că cei doi inculpati se fac vinovati de savarsirea infractiunii prev.de art. 223 alin. 1 – art. 234 alin. 1 lit. d si f cod penal, texte de lege enuntate in sedintă publică si in baza cărora acestia vor fi condamnati.

La individualizarea pedepselor, instanta va avea in vedere disp.art. 74 cod penal.

Pentru fapta savarsită, instanta va condamna pe fiecare din cei doi inculpati la pedeapsa inchisorii.

Tinand cont de faptul că inculpatul (…) s-a prezentat la locuinta fiicei părtii vătămate (…), pentru a-i restitui suma de bani sustrasă, instanta va face, pentru acesta, aplic.art. 75 alin. 2 lit. a cod penal.

Avand in vedere că prin sentinta penală nr. (…/…) a (…), definitiva prin decizia penală nr.(…) a (…), inculpatul (…) a fost condamnat la 1 an si 3 luni pentru infractiuni contra patrimoniului, fiind arestat la data de (…) si liberat la termen la data de (…), instanta va face pentru acesta aplic.art. 41 cod penal.

Intrucat inculpatii au recunoscut savarsirea faptei retinută in actul de sesizare, instanta va face, pentru fiecare din inculpatii susmentionati, aplic.art. 396 alin. 10 cod procedură penală, potrivit căruia acestia beneficiază de reducerea cu o treime a limitelor de pedeapsă prev.de lege, in cazul pedepsei inchisorii.

In baza art. 66 alin. 1 cod penal, instanta va aplica fiecaruia din inculpatii (…) si (…), pedeapsa complementară a interzicerii următoarelor drepturi, pe o perioadă de 1 an si 2 luni, care va fi executată după executarea pedepsei inchisorii, respectiv dreptul de a fi ales in autoritatile publice sau in orice alte functii publice; dreptul de a ocupa o functie care implică exercitiul autoritatii de stat.

In baza art. 65 alin. 1 cod penal, se vor interzice fiecaruia din cei doi inculpati drepturile prev.de art. 66 alin. 1 lit. a si b cod penal.

In baza art. 72 alin. 1 cod penal, instanta va deduce din durata pedepsei ce se va aplica inculpatului (…), timpul arestării preventive si al arestului la domiciliu, de la (…) la zi.

In baza art. 399 alin. 1 cod procedură penală, instanta va mentine arestarea preventiva a inculpatului (…) si măsura preventiva a controlului judiciar luată faţă de inculpatul (…)

Instanta va lua act că prejudiciul cauzat părtii vătămate (…) a fost recuperat prin restituirea sumei de bani sustrase.

In baza art. 274 alin. 1 cod procedură penală, instanta va obliga pe fiecare din inculpatii (…) si (…) la cate (…) lei cheltuieli judiciare către stat.

Onorariul pentru apărătorul din oficiu va fi avansat din fondurile Ministerului Justitiei către Baroul (…)

Domenii speta