Contestație împotriva hotărârii adunarii creditorilor

Sentinţă civilă 849/SIND din 18.03.2014


ROMÂNIA

TRIBUNALUL BRAŞOV

SECŢIA A II-A CIVILĂ, DE CONTENCIOS ADMINISTRATIV ŞI FISCAL

SENTINŢA CIVILĂ NR. 849/SIND

Şedinţa Camerei de consiliu din data de 18 martie 2014

Completul constituit din:

JUDECĂTOR SINDIC : A. .

GREFIER : E. L. I.

Pentru astăzi fiind amânată pronunţarea asupra contestaţiei împotriva hotărârii adunării generale a creditorilor din data de 24.09.2013, formulată de Direcţia Generală Regională a Finanţelor Publice Braşov privind debitoarei SC J. SRL, prin administratorul judiciar L.P. SPRL.

La apelul nominal făcut în şedinţa Camerei de consiliu la pronunţare se constată lipsa părţilor.

Procedura este legal îndeplinită.

Dezbaterile în cauza de faţă au avut loc în şedinţa publică din data de 4 martie 2014 în sensul celor consemnate prin încheierea de şedinţă din acea zi, care face parte integrantă din prezenta, iar instanţa din lipsă de timp pentru deliberare, a amânat pronunţarea cauzei pentru data de 11 martie 2014 şi apoi pentru data de 18 martie 2014.

JUDECĂTORUL SINDIC

Prin cererea înregistrată la data de 01.10.2013, creditoarea DIRECŢIA GENERALĂ REGIONALĂ A FINANŢELOR PUBLICE BRAŞOV  a formulat contestaţie împotriva hotărârii adunării creditorilor debitoarei SC J. S.R.L. din data de 24.09.2013, prin care a solicitat desfiinţarea în parte a acesteia, doar cu privire la punctul 4 de pe ordinea de zi..

În motivarea contestaţiei, creditoarea a arătat că administratorul judiciar a menţionat în cuprinsul procesului-verbal al adunării faptul că DGRFP Braşov nu a exprimat un vot cu privire la punctul 4 de pe ordinea de zi.

Creditoarea a formulat punctul de vedere scris nr.21363/19.09.2013, cu privire la punctul 4 de pe ordinea de zi, arătând că acordă vot negativ solicitării formulate de administratorul judiciar.

Se mai arată că punerea în discuţie a propunerii administratorului judiciar de întocmire a tabelului preliminar de creanţe, de verificare a creanţelor, de întocmire raport şi publicare în BPI a tabelului preliminar, este inadmisibilă. Creditorii nu au atribuţii şi nu pot dispune cu privire la repunerea în termen sau prelungirea termenelor stabilite pentru verificarea creanţelor. Atribuţii în acest sens are doar judecătorul sindic.

În drept creditoarea a invocat prevederile art.14 din Legea nr.85/2006.

Administratorul judiciar L.P. S.P.R.L. a formulat întâmpinare, prin care a solicitat respingerea contestaţiei ca nefondată.

Se arată că poziţia creditoarei DGRFP Braşov a fost consemnată în procesul-verbal al adunării creditorilor, iar votul exprimat de aceasta a fost considerat negativ.

Referitor la inadmisibilitatea punerii în discuţie a solicitărilor formulate de administratorul judiciar cu privire la punctul 4 de pe ordinea de zi, se arată că administratorul judiciar nu a propus repunerea în termen sau prelungirea termenelor, ci, ca modalitate de continuare a procedurii, întocmirea tabelului preliminar de creanţă, prin verificarea creanţelor, întrucât tabelele întocmite de fostul administrator judiciar nu sunt în conformitate cu prevederile art.3 pct.16 din Legea nr.85/2006.(filele 13,14)

Debitoarea SC J. SRL a depus la dosar note de şedinţă, prin care a solicitat  respingerea contestaţiei ca neîntemeiată.

 Se arată că judecătorul sindic nu poate cenzura hotărârea contestată prin prisma oportunităţii sale, cât timp creditorii au decis că măsura verificării creanţelor corespunde intereselor lor. Oportunitatea deciziilor manageriale şi de gestionare a averii debitoarei este atributul creditorilor şi al administratorului judiciar sau lichidatorului.(filele 16,17)

În cauză s-a administrat proba cu înscrisuri.

Analizând actele şi lucrările dosarului, instanţa constată următoarele:

La data de 24.09.2013 a avut loc adunarea generală a creditorilor debitoarei SC J. S.R.L., cu următoarea ordine de zi:

- prezentarea raportului privind cauzele insolvenţei;

- prezentarea raportului privind situaţia economică a debitoarei;

- prezentarea raportului privind situaţia patrimonială a debitoarei;

- prezentarea unei informări privind verificarea creanţelor;

- diverse.

Creditoarea DGRFP Braşov a contestat hotărârea adunării creditorilor cu privire la punctul patru de pe ordinea de zi, referitor la întocmirea tabelului preliminar de creanţe, prin verificarea creanţelor solicitate, întocmirea unui raport de verificare, publicarea tabelului preliminar de creanţe în BPI, cu posibilitatea formulării contestaţiilor de către creditori.

Instanţa constată că administratorul judiciar a supus la vot, în cadrul adunării creditorilor, propunerea sa, ca modalitate de continuare a procedurii, constând în:  întocmirea tabelului preliminar de creanţe, prin verificarea creanţelor solicitate, întocmirea unui raport de verificare, publicarea tabelului preliminar de creanţe în BPI, cu posibilitatea formulării contestaţiilor de către creditori.

Această propunere, votată în adunare, este nelegală, întrucât nici administratorul judiciar şi nici creditorii nu au dreptul să dispună cu privire la momentul în procedură la care se verifică creanţele şi se întocmesc tabelele de creanţă. Această atribuţie aparţine, potrivit legii, judecătorului sindic care pronunţă hotărârea de deschidere a procedurii insolvenţei şi stabileşte termenele pentru verificarea creanţelor şi întocmirea tabelelor, în conformitate cu dispoziţiile Legii nr.85/2006.Ea nu reprezintă o măsură de oportunitate, lăsată la aprecierea creditorilor, aşa cum susţine debitoarea.

În dosarul de insolvenţă al debitoarei SC J. SRL au fost întocmite tabel preliminar şi tabel definitiv de creanţe, care au fost contestate în justiţie, acestea făcând obiectul dosarului asociat nr. 4211/62/2012/a1, aflat în recurs, aspectele invocate cu privire la neverificarea creanţelor făcând obiectul dosarului asociat menţionat.

Faţă de considerentele expuse anterior, în conformitate cu dispoziţiile art.14 alin.7 din Legea nr.85/2006, instanţa va admite contestaţia şi va desfiinţa în parte hotărârea adunării creditorilor cu privire la punctul 4 de pe ordinea de zi, referitor la întocmirea tabelului preliminar de creanţe, prin verificarea creanţelor solicitate, întocmirea unui raport de verificare, publicarea tabelului preliminar de creanţe în BPI, cu posibilitatea formulării contestaţiilor de către creditori.

Va menţine în rest hotărârea adunării creditorilor debitoarei SC J. S.R.L. din data de 24.09.2013.

Cererea debitoarei de plată a cheltuielilor de judecată, cu dovezile anexă, nu pot fi luate în considerare de instanţă, întrucât au fost depuse la dosar după închiderea dezbaterilor şi rămânerea în pronunţare.

PENTRU ACESTE MOTIVE,

ÎN NUMELE LEGII

HOTĂRĂŞTE

Admite contestaţia formulată de creditoarea DIRECŢIA GENERALĂ REGIONALĂ A FINANŢELOR PUBLICE BRAŞOV împotriva hotărârii adunării creditorilor debitoarei SC J. S.R.L. din data de 24.09.2013, şi în consecinţă:

Desfiinţează în parte hotărârea adunării creditorilor cu privire la punctul 4 de pe ordinea de zi, referitor la întocmirea tabelului preliminar de creanţe, prin verificarea creanţelor solicitate, întocmirea unui raport de verificare, publicarea tabelului preliminar de creanţe în BPI, cu posibilitatea formulării contestaţiilor de către creditori.

Menţine în rest hotărârii adunării creditorilor debitoarei SC J. S.R.L. din data de 24.09.2013.

Definitivă şi executorie.

Cu drept de recurs în termen de 7 zile de la comunicare.

Dată în camera de consiliu şi pronunţată în şedinţă publică azi, 18.03.2014.

PREŞEDINTE, GREFIER,

A. O.E. L. I.

Redact. A.O./26.03.2014

Dact. E.L.I./31.03.2014

-5 ex. –