Opoziție împotriva hotărârii de deschidere a procedurii insolvenței

Sentinţă civilă 1127/SIND din 25.04.2013


R O M Â N I A

TRIBUNALUL BRAŞOV

SECŢIA A II-A CIVILĂ, DE CONTENCIOS ADMINISTRATIV ŞI FISCAL

SENTINŢA CIVILĂ NR.1127/SIND

Şedinţa publică din 25 aprilie 2013

Completul compus din:

JUDECĂTOR SINDIC : A. R.A .

Grefier:  D. D.

Pentru astăzi fiind amânată pronunţarea asupra opoziţiei formulată de creditorul SC L. C. & C. SRL, în cadrul procedurii simplificate a insolvenţei  deschisă împotriva debitorului SC MTZ C. SRL - J08/48/2005, CUI  XXXXX, sediul în X, Str. X, Clădirea TI.T.C.( B6-B7) nr.X, et.X, judeţul X, potrivit Legii nr.85/2006 .

 La apelul nominal făcut în şedinţa publică, la pronunţare, se constată lipsa părţilor.

Procedura legal îndeplinită.

S-a făcut referatul cauzei după care:

Dezbaterile în cauza de faţă au avut loc în şedinţa publică din 11 aprilie 2013, când părţile prezente au pus concluzii în sensul celor menţionate în încheierea de şedinţă din acea zi care face parte integrantă din prezenta, iar instanţa, faţă de lipsa de timp pentru deliberare, a amânat pronunţarea pentru data de 18 aprilie 2013, apoi pentru data de 25 aprilie 2013. 

JUDECĂTORUL SINDIC:

Constată că faţă de debitorul SC MTZ C. SRL s-a deschis procedura simplificată de faliment la cererea debitorului reprezentat de lichidator CABINET INDIVIDUAL DE INSOLVENŢĂ I. C. prin sentinţa civilă nr.369/sind/CC/25 10 2012.

Procedura s-a desfăşurat potrivit calendarului stabilit de judecătorul sindic prin sentinţa civilă menţionată mai sus.

La data de 21 12 2012 creditorul SC L. C. & C. SRL a formulat o opoziție împotriva sentinței civile identificate mai sus și a depus la dosarul cauzei copie a sentinţei civile nr.70/c/25 02 2013 a Tribunalului Braşov.

Se constată că această sentinţă civilă irevocabilă a fost menţionată în registrul comerţului.

Se constată că potrivit acestei sentinţe civile s-a admis desființat măsura de dizolvare a debitorului din registrul comerțului.

Creditorul a solicitat prin opoziția formulată revocarea sentinţei civile de deschidere a procedurii falimentului debitorului.

Analizând actele şi lucrările dosarului judecătorul sindic reţine următoarele:

Opoziția formulată este întemeiată pentru următoarele considerente:

Scopul procedurii insolvenţei debitorului este cel reglementat de art.2 din Legea nr.85/2006 respectiv stingerea pasivului debitorului.

Procedura insolvenţei debitorului a fost deschisă al cererea lichidatorului desemnat de OFICIUL REGISTRULUI COMERŢULUI BRAŞOV în baza prevederilor Legii nr.31/1990.

Lichidatorul CABINET INDIVIDUAL DE INSOLVENŢĂ I. C. a formulat cererea de deschidere a procedurii simplificate a insolvenţei în baza art.270 ind.1 din Legea nr.31/1990 şi a argumentat că debitorul este o societate comercială dizolvată.

Față de hotărârile judecătorești depuse în probațiune de către creditor se constată că în prezent măsura dizolvării debitorului a fost desființată de către instanța de judecată.

Efectul nulităţii atât în materia actelor de drept substanţial, cât şi în materia actelor de procedură, este repunerea părţilor în situaţia anterioară, deoarece actul nul nu poate produce nici un efect.

Având în vedere înscrisurile depuse la dosarul cauzei de către creditor se constată că debitorul la data pronunţării prezentei nu mai este o societate comercială dizolvată.

În aceste condiţii lichidatorul nu mai are calitatea de lichidator şi deci de  reprezentant legal al debitorului, potrivit prevederilor Legii nr.31/1990.

Având în vedere prevederile art.32 din Legea nr.85/2006, care permit judecătorului sindic să revoce hotărârea de deschidere a procedurii insolvenţei, în cazurile prevăzute de lege şi aplicând şi prevederile art.6 din Convenţia Europeană a Drepturilor Omului, care reglementează dreptul la un proces echitabil, judecătorul sindic va admite cererea debitorului, aşa cum a fost formulată.

În consecinţă, ca urmare a revocării  sentinţei civile nr.369/cc/sind25 10 2012 de deschidere a procedurii simplificate a insolvenţei debitorului se va impune descărcarea lichidatorului şi a celorlate persoane participante la procedură de orice îndatoriri şi responsabilităţi, cu privire la procedură, debitor şi averea lui, creditori, titulari de garanţii, acţionari sau asociaţi ai debitorului.

De asemenea judecătorul sindic va dispune ca plata remuneraţiei lichidatorului să fie suportată din averea debitorului, conform art.4 alin.1 din Legea nr.85/2006, aceasta incluzând şi cheltuielile de procedură.

PENTRU ACESTE MOTIVE

ÎN NUMELE LEGII

H O T Ă R Ă Ş T E:

Admite opoziţia formulată de către creditorul SC L. C. & C. SRL împotriva sentinţei civile nr.369/CC/25 10 2012 prin care s-a dispus deschiderea procedurii simplificate a insolvenţei debitorului SC MTZ C. SRL, pe care o revocă în tot.

Descarcă lichidatorul CABINET INDIVIDUAL DE INSOLVENŢĂ I. C. de orice atribuţii legate de procedura insolvenţei debitorului.

Încuviinţează plata remuneraţiei lichidatorului în cuantum de 1.000 lei + tva din averea debitorului.

Fără cheltuieli de judecată.

Cu drept de recurs în termen de 7 zile de la comunicare.

Pronunţată în şedinţă publică, azi 25 04 2013.

Judecător sindic ,Grefier,

A. R. A.D. D.

Redactat RA 9 05 2013

Dact DD 20 05 2013

2 ex.