Deţinere de produse accizabile - alcool

Sentinţă penală 16 din 14.02.2011


SENTINŢA PENALĂ Nr. 16/2011

Şedinţa publică de la 14 Februarie 2011

Prin rechizitoriul parchetului de pe lângă Judecătoria Buhuşi nr.623/P/11.10.2010 s-a dispus punerea în mişcare a acţiunii penale şi trimiterea în judecată a inculpatului A. V., pentru săvârşirea infracţiunii de deţin ere în afara antrepozitului fiscal a produselor accizabile supuse nemarcării peste limita a 10.000 de ţigarete, prevăzută de art.2961 lit.L din Lg.571/2003 privind Codul Fiscal, modificată prin OUG 54/2010.

În cauză, au fost citate Direcţia Regională pentru Accize şi Operaţiuni Vamale Iaşi şi Direcţia Naţională a Vămilor.

Analizând actele şi lucrările dosarului, instanţa reţine următoarele:

În ziua de 28.07.2010, în jurul orelor 10,30, lucrătorii vamali din cadrul Direcţiei Judeţene pentru Accize şi Operaţiuni Vamale Bacău, împreună cu lucrătorii Ministerului Administraţiei şi Internelor – I.P.J.Bacău, au oprit în trafic, pe D.J.158 – str.Orbic, din oraşul Buhuşi, pentru verificări, autoturismul marca Ford Mondeo, cu nr. de înmatriculare XXX, condus de inculpat. S-a constatat că pe bancheta din spate şi în portbagajul autoturismului se aflau mai multe baxuri de ţigări. Au fost identificate 3.900 pachete de ţigări marca L&M şi 1250 pachete de ţigări marca Doina, cu timbru emis de Republica Moldova (total 103.000 ţigarete), fără ca acestea să fie justificate pe bază de documente de provenienţă şi de transport.

În urma cercetărilor efectuate, s-a constatat că inculpatul a achiziţionat ţigările respective din municipiul Suceava, de la persoane necunoscute, în scopul revânzării lor în municipiul Bucureşti. S-a apreciat de către Direcţia Judeţeană pentru Accize şi Operaţiuni Vamale Bacău că valoarea drepturilor vamale cuvenite bugetului de stat şi neachitat este de 46.165 lei.

Direcţia Regională pentru Accize şi Operaţiuni Vamale s-a constituit parte civilă în numele şi pentru Autoritatea Naţională a Vămilor cu suma de 46165 lei reprezentând taxe vamale, accize şi TVA.

Inculpatul, a avut o poziţie sinceră, solicitând ca judecarea cauzei să se facă în baza probelor administrate la urmărirea penală conform dispoziţiilor art.3201 Cod pr.penală.

Fapta inculpatului întruneşte în drept, elementele constitutive ale infracţiunii de deţinere în afara antrepozitului fiscal a produselor accizabile supuse marcării peste limita a 10.000 de ţigarete, prevăzute de art.2961 al.1 lit.L din Legea 571/2003 privind Codul Fiscal şi este dovedită cu procesul verbal de constatare a  infracţiunii flagrante, procesul verbal încheiat la D.J.A.O.V.Bacău, adeverinţa de reţinere a ţigărilor, planşele foto, adresa privind calculul prejudiciului, coroborate cu declaraţiile inculpatului.

La individualizarea judiciară a pedepsei, instanţa va avea în vedere criteriile generale de individualizare a pedepsei prevăzute de art.72 Cod penal (gradul de pericol social al faptei şi împrejurările comiterii ei), dar  şi persoana inculpatului, care a avut o poziţie sinceră, instanţa urmând a da eficienţă prevederilor art.3201 Cod pr.penală, astfel cum a fost introdus prin Lg.202/2010 privind unele măsuri pentru accelerarea proceselor şi a reduce cu o treime limitele de pedeapsă.

În cauză, instanţa, va aplica şi dispoziţiile art.74 lit.a,c şi 76  lit.e Cod penal privind circumstanţele atenuante.

Instanţa , apreciază că scopul preventiv educativ a pedepsei poate fi atins fără executare în regim de detenţie.

Faţă de circumstanţele reale şi cele personale ale inculpatului, instanţa va dispune suspendarea condiţionată a executării pedepsei în temeiul art.81 Cod penal.

Va stabili termenul de încercare conform art.82 Cod penal şi va atrage atenţia asupra dispoziţiilor art.83 Cod penal.

Având în vedere jurisprudenţa CEDO, instanţa va interzice inculpatului exerciţiul drepturilor prevăzute de art.64 lit.a teza aIIa, b Cod penal pe durata şi în condiţiile art.71 al.2 Cod penal, exercitarea funcţiilor publice la care se referă textul de mai sus fiind incompatibilă cu executarea unei pedepse privative de libertate.

În temeiul art.71 al.5 Cod penal, va suspenda pedeapsa accesorie aplicată inculpatului.

În latură civilă, instanţa, în conformitate cu Lg.571/2003 privind Codul fiscal, va obliga  inculpatul să plătească Direcţiei Regionale pentru Accize şi Operaţiuni Vamale Iaşi în numele şi pentru Autoritatea naţională a Vămilor c/val taxelor vamale, accizelor şi T.V.A aferent.

În temeiul art.88 Cod penal, va computa din pedeapsa aplicată durata reţinerii de 24 ore a inculpatului, pe data de 28.07.2010.

Va constata că inculpatul a avut apărător ales la instanţă.

Va dispune plata din fondurile M.J.L.C. a onorarului pentru apărător oficiu, la urmărirea penală pentru inculpat.

În temeiul art.118 lit.f Cod penal, va dispune confiscarea ţigărilor aflate la D.J.A.O.V Bacău, reţinute conform adeverinţei 21C/28.07.2010 fiind interzisă comercializarea lor.

Domenii speta