Înlocuire amendă contravenţională

Sentinţă civilă 469 din 14.05.2012


.

Prin cererea adresată Judecătoriei  Buhuşi înregistrată sub nr. 469/199/2012, IPJ Bacău-Postul de Poliţie Bereşti-Bistriţa a chemat in judecată pe …, pentru  ca prin hotărâre judecătorească  să se dispună  înlocuirea amenzii  contravenţionale aplicate prin procesul verbal  seria AY nr.2722867/16.05.2008 cu sancţiunea obligării acestuia  la prestarea  unei activităţi in folosul comunităţii .

Cererea este legal  scutită de plata  taxei de timbru .

În motivarea cererii, reclamanta  arată că nu există posibilitatea  executării silite a contravenienţilor de către organul fiscal competent .

În dovedirea acţiunii depune  înscrisuri :proces verbal de declarare a stării de insolvabilitate nr.1/21.03.2012, proces verbal de contravenţie seria AY, nr.2722867/16.05.2008.

Cererea urmează a fi admisă pentru următoarele considerente:

Sancţiunea aplicată prin procesul verbal  seria AY nr.2722867/16.05.2008, este definitivă, nefăcându-se dovada contestării acestora sau a exonerării intimatului de plata amenzii.

Conform înscrisurilor aflate la dosar, pentru recuperarea amenzilor contravenţionale aplicate intimatului nu pot fi executate silit, acesta neavând bunuri si nerealizând venituri care să poată fi urmărite potrivit Codului Fiscal. 

Organele fiscale ale administraţiei locale au arătat că intimatul se află în stare de insolvabilitate.

Potrivit dispoziţiilor art.9 alin.1 din Ordonanţa Guvernului privind regimul juridic al contravenţiilor nr.2/2001, modificată prin Legea nr. 353/2006: prestarea unei activităţi în folosul comunităţii poate fi stabilită numai prin lege şi numai pe o durată ce nu poate depăşi 300 de ore, iar conform alin.3,  în cazul în care contravenientul nu a achitat amenda în termen de 30 de zile de la rămânerea definitiva a sancţiunii şi nu există posibilitatea executării silite, organul din care face parte agentul constatator va sesiza instanta de judecata pe a cărei raza teritorială s-a săvârşit contravenţia, în vederea înlocuirii amenzii cu sancţiunea obligării contravenientului la prestarea unei activităţi în folosul comunităţii, ţinându-se seama de partea din amenda care a fost achitată.

Sancţiunea prevăzută la alin. (1) se stabileşte alternativ cu amenda, conform art.9 alin.2 din aceeaşi ordonanţă.

Conform  art. 9 alin. 3-5 din OG 2/2001  cu modificările si completările ulterioare „ În cazul în care contravenientul nu a achitat amenda în termen de 30 de zile de la rămânerea definitivă a sancţiunii şi nu există posibilitatea executării silite, organul din care face parte agentul constatator va sesiza instanţa de judecată pe a cărei rază teritorială s-a săvârşit contravenţia, în vederea înlocuirii amenzii cu sancţiunea obligării contravenientului la prestarea unei activităţi în folosul comunităţii, ţinându-se seama de partea din amendă care a fost achitată.

La primul termen de judecată, instanţa, cu citarea contravenientului, poate acorda acestuia, la cerere, un termen de 30 de zile, în vederea achitării integrale a amenzii.

În cazul în care contravenientul nu achită amenda în termenul prevăzut la alin. (4), instanţa procedează la înlocuirea amenzii cu sancţiunea obligării la prestarea unei activităţi în folosul comunităţii.”

Prin Decizia Curţii Constituţionale nr. 1354/2008 au fost declarate neconstituţionale prevederile  legale  care  condiţionau înlocuirea  sancţiunii amenzii cu muncă în  folosul comunităţii, astfel încât, dacă sunt  îndeplinite  celelalte  cerinţe  ale  legii interne şi ale  convenţiilor internaţionale privind  drepturile  omului, în prezent, sancţiunea  prestării unei activităţi în folosul comunităţii poate  fi aplicată fără acordul contravenientului.

Prin decizia nr. 7/20.09.2010, Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie a admis recursul în interesul legii ce viza divergenţa în  interpretarea şi aplicarea dispoziţiilor art.9 alin.3-5 din Ordonanţa Guvernului nr.2/2001 raportate la dispoziţiile art. 9 alin.1 şi 2 din acelaşi act normativ şi art.1 din Ordonanţa Guvernului nr.55/2002, stabilind că dispoziţiile legale menţionate se interpretează în sensul admisibilităţii cererilor de înlocuire a sancţiunii amenzii cu sancţiunea obligării contravenientului la prestarea unei activităţi în folosul comunităţii indiferent dacă actul care stabileşte şi sancţionează contravenţiile nu prevede, alternativ cu sancţiunea amenzii, sancţiunea prestării unei activităţi în folosul comunităţii.

Relaţionând dispoziţiile legale menţionate la situaţia de fapt din prezenta cauză se constată că acţiunea este întemeiată.

Nefăcându-se dovada achitării de către intimat a amenzii contravenţionale aplicate prin procesul verbal enumerat mai sus, instanţa urmează a admite cererea şi a dispune  înlocuirea acesteia cu sancţiunea obligării lor la prestarea unei activităţi în folosul comunităţii.

La stabilirea numărului de ore activitate in folosul comunităţii, instanţa va avea in vedere ca şi criteriu de comparaţie echitabil nivelul salariului minim brut şi cuantumul amenzii aplicate precum şi individualizarea amenzii din procesul verbal în raport cu limita minimă şi maximă prevăzută de lege.

.

1

Domenii speta