Infracţiuni privind circulaţia pe drumurile publice

Sentinţă penală 44 din 07.06.2012


.

DOSAR NR. 596/199/2012

SENTINŢA PENALĂ NR. 44/07.06.2012

obiect infracţiuni privind circulaţia pe drumurile publice (O.U.G nr. 195/2002).

Prin rechizitoriul Parchetului de pe lângă Judecătoria Buhuşi nr. 744/P/27.04.2012, înregistrat la Judecătoria Buhuşi sub nr. 596/199/03.05.2012, s-a dispus punerea in mişcare a acţiunii penale şi trimiterea in judecată a inculpatului P.Gh. pentru săvârşirea infracţiunilor de conducere pe drumurile publice a unui autovehicul fără ca acesta să fie înmatriculat, de conducere pe drumurile publice a unui autovehicul de către o persoană care nu posedă permis de conducere şi de părăsirea locului accidentului, fapte prev. şi ped. de art. 85 al. 1, de art. 86 al. 1 şi de art. 89 al. 1 din O.U.G. nr.195/2002 republicată, cu aplicarea art. 33 lit. a C.pen.

S-a reţinut în sarcina sa că la data de 21.08.2011, în jurul orei 02:15, a condus, fără a poseda permis de conducere auto, motocicleta marca Cagiva, capacitate cilindrică 125 cmc, neînmatriculată, pe DJ 159, şi a accidentat un pieton care circula pe partea dreaptă a sensului său de mers, după care a părăsit locul accidentului, fiind găsit la domiciliu.

Inculpatul, legal citat, s-a prezentat în instanţă şi a recunoscut săvârşirea faptelor aşa cum au fost reţinute prin rechizitoriu, declarând că doreşte să se judece potrivit procedurii recunoaşterii, prevăzută de art. 3201 C. pr. pen, în baza probelor administrate la urmărirea penală.

Nu a depus înscrisuri în circumstanţiere. 

Din actele şi lucrările dosarului, instanţa a reţinut următoarea situaţie de fapt:

La data de 21.08.2011, în jurul orei 02:15 inculpatul P. Gh., în timp ce conducea motocicleta proprietate personală marca Cagiva, fără plăcuţe cu numere de înmatriculare, pe DJ 159 ., a acroşat pe I. O.-M., care se deplasa ca pieton pe marginea drumului pe partea dreaptă a sensului său de mers, proiectându-l în afara părţii carosabile. Inculpatul a părăsit locul accidentului, fiind găsit în aceeaşi noapte la domiciliul său de organele de poliţie. În urma prelevării de probe biologice, a reieşit că nu se afla sub influenţa alcoolului(fl. 22 în ds. Parchetului). Ca urmare a impactului, victima a suferit leziuni la mâna dreaptă care au necesitat internarea în spital în perioada 21-26.08.2011, fiindu-i eliberat certificatul medico-legal nr. 1215A1/29.08.2011(fl. 25 ds.Parchetului) prin care s-a concluzionat diagnosticul „fractură ambe oase antebraţ drept” şi s-au stabilit 85-90 zile de îngrijiri medicale pentru vindecare. I. O.-M. a dat declaraţie în sensul că nu are nici o pretenţie faţă de P.Gh. şi nu doreşte să se judece cu acesta(fl. 26 ds. Parchetului).

S-a stabilit că inculpatul se deplasa la momentul accidentului cu o motocicletă proprietate personală marca Cagiva, cu capacitate cilindrică de 125 cmc, achiziţionată din Italia şi neînmatriculată(fl. 14 ds. Parchetului). În urma verificării în baza de date a Poliţiei Române, s-a constatat că inculpatul nu posedă permis de conducere a unui autovehicul pe drumurile publice(fl. 20-21 ds. Parchetului).

Pe motocicletă împreună cu inculpatul, în calitate de pasager, se afla martorul C. N.(fl. 13 ds. Parchetului) care a confirmat cele reţinute în sarcina inculpatului.

În drept, faptele inculpatului întrunesc condiţiile constitutive ale infracţiunilor de conducere pe drumurile publice a unui autovehicul fără ca acesta să fie înmatriculat, de conducere pe drumurile publice a unui autovehicul de către o persoană care nu posedă permis de conducere şi de părăsirea locului accidentului, fapte prev. şi ped. de art. 85 al. 1, de art. 86 al. 1 şi de art. 89 al. 1 din O.U.G. nr.195/2002 republicată, urmând ca acesta să fie condamnat pentru fiecare dintre faptele săvârşite, la pedeapsa închisorii.

La individualizarea pedepsei, instanţa va avea în vedere faptul că inculpatul a recunoscut faptele aşa cum au fost reţinute prin rechizitoriu, urmând a da eficienţă prevederilor art. 3201 al. 7 din Legea nr. 202/2010 privind unele măsuri pentru accelerarea proceselor şi a reduce cu o treime limitele de pedeapsă prevăzute de lege pentru aceste infracţiuni.

Vor fi avute în vedere şi periculozitatea socială deosebită a faptelor inculpatului, care a produs un accident de circulaţie soldat cu vătămarea gravă a unei persoane şi a pus astfel în pericol şi siguranţa altor participanţi la trafic, dar şi lipsa antecedentelor sale penale şi faptul că a ajuns la o înţelegere cu victima accidentului, urmând a se reţine în acest sens în favoarea sa circumstanţele atenuante prevăzute de art. 74 lit. a, b  şi a se reduce corespunzător pedeapsa în baza art. 76 lit. e C. pen. Vor fi avute în vedere de asemeni şi celelalte criterii generale de individualizare prevăzute de art.72 C. pen.

Faptele fiind săvârşite în aceeaşi împrejurare, deci mai înainte de condamnarea definitivă a inculpatului pentru vreuna dintre ele, acestea sunt concurente conform dispoziţiilor art. 33 lit. a, pedepsele aplicate urmând a fi contopite conform dispoziţiilor art. 34 lit. b C. pen., în pedeapsa cea mai grea.

În temeiul art. 71 al. 2 C. pen. şi în lumina hotărârilor CEDO în cauzele S şi P împotriva României şi H. contra Marii Britanii, aceluiaşi inculpat i se va aplica pedeapsa accesorie a interzicerii drepturilor prevăzute de art. 64 lit. a, teza a II-a şi lit. b C. pen., respectiv dreptul de a  fi ales în autorităţile publice şi dreptul de a ocupa o funcţie implicând exerciţiul autorităţii de stat, exercitarea funcţiilor publice la care se referă textul arătat fiind incompatibilă cu executarea unei pedepse privative de libertate.

Având în vedere faptul că inculpatul nu mai are antecedente penale, instanţa a considerat că pedeapsa aplicată îşi va atinge scopul preventiv-educativ şi fără executarea ei efectivă. Constatând îndeplinite şi celelalte dispoziţii ale art. 81 C. pen, instanţa va dispune suspendarea condiţionata a executării pedepsei aplicate, urmând ca in temeiul art. 82 C. pen să stabilească termenul de încercare.

Instanţa atrage atenţia inculpatului că în situaţia în care va săvârşi alte fapte penale înlăuntrul termenului de încercare stabilit, în temeiul art. 83 C. pen. se va dispune revocarea suspendării condiţionate pentru pedeapsa aplicată în prezenta cauză, pedeapsă ce se va executa integral alături de pedeapsa aplicată pentru noua faptă.

Potrivit dispoziţiilor art. 71 al. 5 C. pen. şi executarea pedepsei accesorii va fi suspendată pe durata suspendării pedepsei închisorii.

Faţă de condamnarea inculpatului, acesta va fi obligat in temeiul art. 191 al. 1 C. pen. şi la plata cheltuielilor judiciare către stat, inclusiv a onorariului pentru avocatul din oficiu.

Red. C.A.M. – 09.07.2012

1

Domenii speta