Contestare recunoaştere de paternitate

Sentinţă civilă 2038 din 25.05.2010


Prezumtia de paternitate se aplica numai în favoarea copiilor din casatorie.Filiatia fata  de tatal din afara casatoriei se poate stabili prin recunoastere voluntara de paternitate sau prin hotarâre judecatoreasca , astfel cum prevad dispoz.art 56 C.fam.

Desi recunoasterea de paternitate este irevocabila, ea poate fi totusi contestata, atunci când nu corespunde adevarului – art. 58 alin.1. C. fam. Actiunea în contestarea recunoasterii de paternitate  se poate face de orice persoana  iar actiunea formulata este imprescriptibila.

În speta, rezulta cu certitudine ca aceasta recunoastere corespunde adevarului, relevanta fiind în acest sens expertiza medico-legala înaintata de INML Mina Minovici, din care rezulta ca probabilitatea de paternitate a reclamantului GFC fata de minorul GAI, este de 97%.

Cu actiunea înregistrata sub nr.48/207/2010, reclamantul G. F. a chemat în judecata pe pârâta G. R. S., solicitând instantei ca prin sentinta ce o va pronunta sa se constate ca, nu este tatal minorului G.  I., nascut la 1.04.2006 si sa dispuna radierea numelui si prenumelui sau din actul de nastere al minorului, înregistrat sub nr.214/5.04.2006, emis de Primaria mun.Caracal.

În motivarea actiunii se arata ca, la data de 01.04.2006 s-a nascut minorul G. A. I., nastere ce a fost înregistrata în actul de nastere nr.214/5.04.2006, conform certificatului de nastere seria CD nr.033611.

Sustine reclamantul ca este casatorit cu pârâta din data de 23.04.2006, casatorie ce a fost înregistrata în registrul starii civile al Primariei com.Falcoiu, jud.Olt, sub nr.5/2006, iar la data de 1.04.2006 înainte de încheierea casatoriei sale cu pârâta s-a nascut minorul G. A. I.

Mai arata reclamantul  ca initial nu a avut nici un fel de banuiala cu privire la paternitatea minorului, însa în urma cu câteva luni înainte de introducerea cererii de chemare în judecata, în timp ce se afla în Grecia împreuna cu sotia sa a aflat ca, aceasta a antrenat o relatie extraconjugala din care a luat nastere minorul.

De altfel, precizeaza reclamantul ca în urma unei discutii purtate cu sotia cât si cu acea persoana cu care aceasta a întretinut relatii intime, cei doi au recunoscut ca minorul G. A. I. este fiul lor.

În drept, au fost invocate disp.art.54 C.fam.

În dovedirea actiunii, reclamantul a depus la dosar copie certificat de nastere a minorului, copie certificat casatorie si taxa judiciara de timbru.

Pârâta G. R. S. a formulat întâmpinare, prin care a învederat instantei exceptia prescrierii dreptului la actiune al reclamantului.

În sedinta publica din 23.02.2010 la solicitarea reclamantului cât si a pârâtei s-a luat interogatoriu ambelor parti.

În aceeasi sedinta de judecata, reclamantul si-a precizat actiunea în sensul contestarii recunoasterii paternitatii minorului G. A. I., nascut la 1.04.2006 si  a  învederat instantei ca întelege sa renunte la actiunea formulata privind tagada paternitatii.

Instanta având în vedere disp.art.246 al.1 Cpc, potrivit caruia reclamnntul poate sa renunte oricând la judecata fie verbal, fie prin cerere scrisa, prin încheierea din 23.02.2010 a luat act de renuntarea acestuia, iar în baza art.165 Cpc, a disjuns cererea adresata sub nr.48/207/2010 având ca obiect tagada paternitatii de cererea formulata de reclamant prin care solicita contestarea paternitatii minorului G.  I., nascut la 1.04.2006.

Cererea a fost înregistrata sub nr.1092/207/2010 la Judecatoria Caracal.

În sedinta publica din 16.03.2010 s-a încuviintat efectuarea unei expertize de catre INML M. M. B. pentru efectuarea examenului sistemului HLA în sensul cercetarii paternitatii minorului G. A. I.

Prin raportul de expertiza medico-legala înaintat de INML Mina Minovici, s-a concluzionat ca probabilitatea de paternitate a reclamantului G. F. C. fata de minorul G.  I., este de 97%.

Examinând întreg material probator administrat în cauza, instanta retine urmataorele:

La data de 01.04.2006 s-a nascut minorul G A. I., nastere ce a fost înregistrata în actul de nastere nr.214/5.04.2006 al Primariei mun.Caracal.

Reclamantul  este casatorit cu pârâta din data de 23.04.2006, casatorie ce a fost înregistrata în registrul starii civile al Primariei com.Falcoiu, jud.Olt, sub nr.5/2006, iar la data de 1.04.2006 înainte de încheierea casatoriei sale cu pârâta s-a nascut minorul G. A. I.

Prezumtia de paternitate se aplica numai în favoarea copiilor din casatorie.

Filiatia fata  de tatal din afara casatoriei se poate stabili prin recunoastere voluntara de paternitate sau prin hotarâre judecatoreasca , astfel cum prevad dispoz.art 56 C.fam.

Desi recunoasterea de paternitate este irevocabila, ea poate fi totusi contestata, atunci când nu corespunde adevarului – art. 58 alin.1. C. fam.

Actiunea în contestarea recunoasterii de paternitate  se poate face de orice persoana  iar actiunea formulata este imprescriptibila.

În speta, rezulta cu certitudine ca aceasta recunoastere corespunde adevarului, relevanta fiind în acest sens expertiza medico-legala înaintata de INML Mina Minovici, din care rezulta ca probabilitatea de paternitate a reclamantului G. F. C. fata de minorul G. A. I., este de 97%.

Pentru considerentele expuse, instanta urmeaza sa respinga actiunea ca neîntemeiata.

Postat 30.06.2010