Civil – Anulare înscrisuri –Excepţia de inadmisibilitate. Lipsă calitate procesuală pasivă

Sentinţă civilă 432 din 04.04.2013


Prin Sentinţa civilă nr. 432/04.04.2013 pronunţată de Judecătoria C-lung. Mold. s-a dispus respingerea excepţiei inadmisibilităţii invocată de pârâţi, admiterea excepţia lipsei calităţii procesuale pasive şi pe cale de consecinţă: respingerea acţiunii civile având ca obiect „anulare înscrisuri”, aşa cum a fost precizată, introdusă de reclamanţii T. C.. .şi T.M.. faţă de pârâţii T.G. a N., T.A. şi T. G.., . pentru lipsă calitate procesuală pasivă.

S-a luat act că reclamanţii au renunţat la judecată în ceea ce priveşte capetele de cerere privind obligarea pârâtului T.G. să predea în posesie şi proprietate suprafaţa de circa 16 m.p. şi notarea în C.F.. a planului de situaţie ce va fi întocmit în cauză, pentru configuraţia corectă a parcelei … clădire.

Pentru a hotărî astfel, instanţa a reţinut că în urma precizărilor reclamanţii au investit instanţa cu o acţiune prin care solicitau să se dispună anularea planurilor de situaţie întocmite de experţii M.G. la 05.07.2004 în dosarul nr…./2003 şi B.G. la 02.05.2011 în dosarul nr…./206/2010 ale Judecătoriei Câmpulung Moldovenesc, invocând că experţii au evidenţiat în mod fals configuraţia unei parcele.

În cadrul procesului civil limitele cererii de chemare în judecată şi cadrul procesual atât sub aspectul pretenţiei concrete dedusă judecăţii cât şi cu privire la părţi, sunt fixate de către reclamant.

Pârâţii au invocat în cauză, excepţia de inadmisibilitate, însă această excepţie se referă la un gen de acţiune care nu poate fi promovată în justiţie, dreptul pretins încălcat neregăsindu-şi ocrotire în sfera juridicului şi care îl pune pe magistrat în imposibilitate să o analizeze.

Ori, în speţă, nu este aplicabilă această excepţie, reclamanţii investind instanţa cu o acţiune în anularea unor înscrisuri, respectiv planuri de situaţie, iar acţiunea civilă pentru desfiinţarea, în tot sau în parte, a unui înscris falsificat este admisibilă, putând fi promovată în instanţă, motiv pentru care instanţa va respinge excepţia inadmisibilităţii invocată de pârâţi.

În orice acţiune înainte de a se discuta dreptul reclamantului, instanţa este obligată să verifice calitatea părţilor pentru că raportul de drept procesual nu se poate lega valabil decât între titularii dreptului ce rezultă din dreptul material dedus judecăţii.

Referitor la cadrul procesual cu care reclamanţii au înţeles să investească instanţa, aceştia în urma precizărilor au solicitat  în contradictoriu cu pârâţii T.G., T.A. şi T.Ga. să se dispună anularea ca false a planurilor de situaţie întocmite de experţii M.G. şi B.G..

Calitatea procesuală pasivă presupune o identitate între persoana pârâtului şi cel care se pretinde a fi obligat în raportul juridic dedus judecăţii.

În cauză reclamanţii nu s-au adresat întâi organele de urmărire penală,  apreciind ei însăşi că tragerea la răspunderea penală a făptuitorului nu mai este posibilă şi nici nu au înţeles să investească instanţa cu o cerere de revizuire, întemeiată pe art. 322 pct. 4 Cod proc. civilă, în care să ceară pe cale incidentală constatarea falsului, situaţie în care pârâţii şi-ar fi justificat calitatea procesuală pasivă.

Chiar şi în această situaţie, potrivit dispoziţiilor legale revizuirea unei hotărâri, se poate cere în următoarele cazuri: [...] 4. dacă hotărârea s-a dat în temeiul unui înscris declarat fals în cursul sau în urma judecăţii. În cazul în care, în ambele situaţii, constatarea infracţiunii nu se mai poate face printr-o hotărâre penală, instanţa de revizuire se va pronunţa mai întâi, pe cale incidentală, asupra existenţei sau inexistenţei infracţiunii invocate. La judecarea cererii va fi citat şi cel învinuit de săvârşirea infracţiunii.

Instanţa precizează că prin Decizia nr. 66/2008 Curtea Constituţională a constatat că sunt neconstituţionale dispoziţiile art. I pct. 55 din Legea nr. 219/2005 privind aprobarea OUG nr. 138/2000, prin care s-a eliminat din cuprinsul art. 322 pct. 4 Cod proc. civilă, textul menţionat mai sus.

Reclamanţii au formulat o acţiune pentru anularea înscrisurilor întocmite de experţii M.G. şi B.G., fără ca pe aceştia (sau eventual moştenitorii celui decedat) să-i cheme în judecată, pentru ca persoanele despre care se pretinde că au săvârşit fapta penală să aibă posibilitatea de a se apăra şi să le fie opozabilă hotărârea. Instanţa nu poate soluţiona acţiunea de anulare a înscrisurilor fără ca partea care le-a întocmit să fie chemată în judecată.

În schimb, au chemat în judecată pe numiţii T.G., T.A. şi T.G, care nu au întocmit acele înscrisuri şi astfel nu justifică calitatea procesuală pasivă în cazul acestei acţiuni, prin care se solicită doar anularea celor două înscrisuri ca false, aceştia fiind terţi faţă de persoanele care au întocmit înscrisurile ce se solicită a fi anulate, prin urmare aceştia nu au calitate procesuală pasivă în acest dosar civil.

În consecinţă, faţă de motivele expuse mai sus, instanţa urmează să admită excepţia lipsei calităţii procesuale pasive invocată şi să respingă acţiunea civilă privind anularea înscrisurilor formulate faţă de pârâţii T.G., T.A., T.G., pentru lipsă calitate procesuală pasivă