Civil – Suspendare provizorie a executării. Condiţii

Decizie 5 din 08.01.2014


Prin Încheierea nr. 5/8 ianuarie 2014 pronunţată de Judecătoria C-lung. Mold. s-a dispus respingerea cererii de suspendare provizorie a executării introdusă de contestatoarea SC G.P SRL  intimat fiind CNADNR SA SDN Câmpulung Moldovenesc.

Pentru a hotărî astfel, instanţa a reţinut că potrivit disp. art. 718 alin.7 cod proc. civilă în cazuri urgente şi dacă s-a plătit cauţiunea prevăzută la alin. (2), instanţa poate dispune, prin încheiere şi fără citarea părţilor, suspendarea provizorie a executării până la soluţionarea cererii de suspendare, în cauză fiind depusă cauţiunea de 500 lei raportată la valoarea obiectului contestaţiei de 1249,93 euro.

Art. 718 alin 4 cod proc. civilă reglementează cazurile în care suspendarea executării este obligatorie fără plata cauţiunii, respectiv: înscrisul care se execută a fost declarat fals printr-o hotărâre judecătorească dată în prima instanţă; debitorul face dovada cu înscris autentic că a obţinut de la creditor o amânare ori, după caz, beneficiază de un termen de plată şi dacă bunurile urmărite sunt supuse pieirii, degradării, alterării sau deprecierii, se va suspenda numai distribuirea preţului obţinut din valorificarea acestor bunuri, însă cererea contestatorului nu se încadrează în aceste cazuri.

Din analiza dispoziţiilor legale incidente în cauză, rezultă că pentru a se dispune de către instanţă suspendarea provizorie a executării silite până la soluţionarea cererii de suspendare a executării silite formulate în cadrul contestaţiei la executare, este necesară îndeplinirea cumulativă a mai multor condiţii legale cum ar fi: să se justifice existenţa unor cazuri urgente care impun luarea acestei măsuri; să se facă dovada consemnării unei cauţiuni în cuantumul prevăzut de alin. 2 al art.718; să se facă dovada formulării unei contestaţie la executare, în cadrul căreia să se fi cerut si suspendarea executării silite.

Simplul fapt al achitării cauţiunii nu constituie o condiţie unică de admitere a cererii de suspendare, aceasta fiind una dintre condiţiile prealabile prevăzute de lege pentru admiterea cererii, instituită de lege în vederea recuperării eventualei pagube pricinuite creditorului urmăritor, esenţială fiind analiza utilităţii luării unei asemenea măsuri. Cauţiunea la care se referă instanţa reprezintă o garanţie a temporizării recuperării prejudiciului pricinuit creditorului, în situaţia respingerii contestaţiei la executare.

Astfel, în ceea ce priveşte oportunitatea suspendării executării silite, instanţa observă, fără a antama fondul litigiului dintre părţi, că această măsură de excepţie trebuie justificată de motive temeinice.

În cauză instanţa constată că prin procesul verbal de constatare a contravenţiei nr….. din 26.03.2010, SC G.P SRL a fost sancţionată cu suma de 11500 lei amendă şi obligată la plata sumei de 1240,93 euro despăgubiri, iar prin sentinţa civilă pronunţată de Judecătoria Rădăuţi s-a admis în parte plângerea şi s-a înlocuit amenda în sumă de 11500 lei cu „avertisment”.

Contrar susţinerilor contestatoarei nu s-a dispus anularea procesului verbal de contravenţie ci doar s-a înlocuit amenda în sumă de 11500 lei cu avertisment, iar dispoziţia de obligare la contravaloarea AST-ului de 1240,93 euro, potrivit art.60 al.2 din OG 43/1997 R, a rămas valabilă, aceasta formând obiectul prezentei executări silite.

Instanţa precizează că obligaţiile stabilite prin titluri executorii trebuie executate de bună voie sau în caz de refuz apelând la mijloacele de constrângere directă sau indirectă puse la îndemâna creditorului de legiuitor.

Suspendarea prevăzută de art. 718 alin.7 Cod procedură civilă este lăsată la aprecierea instanţei care raportat la obligaţia stabilită în titlu executoriu încă din martie 2012, valoarea acesteia de 1240 euro, având în vedere că petenta este o societate comercială care trebuia să ia măsuri din timp pentru a-şi achita debitele, nu poate a fi considerată că-i aduce prejudicii privind plăţile ce urmează să le facă pentru contractele existente, astfel încât consideră nefondată cererea, urmând a o respinge.