Admisibilitatea contestaţiei formulate împotriva încheierii judecătorului delegat la penitenciar prin care se dispune asupra includerii deţinuţilor în categorii de risc.

Sentinţă penală 1317 din 18.04.2011


Pe rolul Judecătoriei Iaşi a fost  înregistrată sub numărul de mai sus contestaţia formulată de petentul Penitenciarul Iaşi împotriva încheierii nr.205/23.02.2011 a Judecătorului delegat pentru executarea pedepselor privative de libertate la Penitenciarul Iaşi, prin care s-a dispus anularea hotărârii nr.X/22050 din data de 09.02.2011 a Comisiei pentru individualizarea regimului de executare a pedepselor privative de libertate din cadrul Penitenciarului Iaşi prin care s-a dispus clasificarea intimatului T.D. în categoria deţinuţilor cu grad de risc pentru siguranţa Penitenciarului.

Analizând actele dosarului, instanţa  a reţinut următoarele:

Prin hotărârea nr.X/22050 din data de 09.02.2011 a Comisiei pentru individualizarea regimului de executare a pedepselor privative de libertate din cadrul Penitenciarului Iaşi s-a dispus clasificarea intimatului T.D. în categoria deţinuţilor cu grad de risc pentru siguranţa Penitenciarului.

Împotriva acestei hotărâri a formulat plângere intimatul T.D..

Prin încheierea nr.205/23.02.2011 a Judecătorului delegat pentru executarea pedepselor privative de libertate la Penitenciarul Iaşi s-a admis plângerea intimatului şi s-a dispus anularea hotărârii nr.X/22053 din data de 09.02.2011 a Comisiei pentru individualizarea regimului de executare a pedepselor privative de libertate din cadrul Penitenciarului Iaşi prin care s-a dispus clasificarea intimatului în categoria deţinuţilor cu grad de risc pentru siguranţa penitenciarului.

Instanţa reţine că dispoziţia de includere a intimatului în categoria deţinuţilor cu grad de risc pentru siguranţa penitenciarului reprezintă o măsură administrativă ce nu poate face controlul instanţei de judecată, nefiind prevăzută o procedură în acest sens.

Dispoziţiile art.25 şi art.26 din Legea 275/2006 privesc numai procedura stabilirii şi schimbării regimului de executare a pedepsei, nu şi clasificarea pe categorii a deţinuţilor. Aceste proceduri nu pot fi aplicate prin asemănare în alte cazuri, fapt ce rezultă şi din  soluţiile ce pot fi dispuse de instanţă: admiterea sau respingerea conestaţiei, cu consecinţa modificării sau menţinerii (în procedura prevăzută de art.25) ori schimbării sau menţinerii (în procedura prevăzută de art.26) regimului de executare.

Or, în cauza de faţă nu se tinde la o soluţie ce priveşte menţinerea, modificarea, ori schimbarea regimului de executare a pedepsei, ci se solicită o soluţie privind măsura administrativă a includerii intimatului într-o categorie de deţinuţi, contestaţia adresată instanţei fiind astfel inadmisibilă.

Faţă de aceste considerente, instanţa a respins ca inadmisibilă contestaţia formulată de petentul Penitenciarul Iaşi împotriva încheierii nr.205/23.02.2011 a Judecătorului delegat pentru executarea pedepselor privative de libertate la Penitenciarul Iaşi.