Revocarea suspendării sub supraveghere a executării pedepsei, analizarea circumstanţelor personale ale condamnatului

Sentinţă penală 1882 din 16.06.2011


Prin  sentinţa penală nr. 1882 din 10.06.2011  a Judecătoriei Iaşi s-a dispus în temeiul dispoziţiilor art. 447 alin. 1 Cod procedură penală raportat  la prevederile art.  1101 alin. 3 cu referire la art. 864 alin. 2 Cod penal, respingerea sesizării Biroului Executări Penale din cadrul Judecătoriei Iaşi privind revocarea  suspendării  sub supraveghere a executării pedepsei  închisoarii aplicate condamnatului G.G. prin sentinţa penală nr. 473 din 04.02.2009 a Judecătoriei Iaşi , definitivă prin neapelare la data de 17.02.2009 .

Pentru a dispune astfel instanţa a reţinut în esenţă că, prin cererea înregistrată pe rolul Judecătoriei Iaşi la data de 06.05.2011 sub numărul 14859/245/2011 , Biroul Executări Penale din cadrul Judecătoriei Iaşi, prin judecătorul delegat, a solicitat revocarea suspendării  sub supraveghere a executării pedepsei rezultante de 2 ani şi 6 luni închisoare aplicate condamnatului motivat de faptul că petentul condamnat nu s-a conformat măsurilor de supraveghere şi obligaţiilor stabilite potrivit art.110 1 Cod penal, deşi au fost făcute numeroase demersuri în vederea responsabilizării persoanei supravegheate privind respectarea măsurilor şi obligaţiilor impuse de instanţă.

Cererea a fost respinsă avându-se în vedere că, din analiza fişei de monitorizare, rezultă că G.G.a manifestat în general interes faţă de măsurile şi obligaţiile impuse, a fost susţinut în vederea reluării studiilor, având în vedere nivelul redus de şcolarizare, acesta înscriindu-se în clasa  a V-a la Şcoala Generală G. Călinescu, abandonând însă în iarna anului 2010 şcoala, a avut  în general o atitudine cooperantă, cu interes şi deschidere pentru activităţile desfăşurate în cadrul Serviciului de Probaţiune de pe lângă Tribunalul Iaşi.

Potrivit art. 864 alin. 2 C.p., daca cel condamnat nu îndeplineşte, cu rea-credinţă  măsurile de supraveghere prevăzute de lege ori obligaţiile stabilite de instanţă, aceasta revoca suspendarea executării pedepsei sub supraveghere, dispunând executarea în întregime a pedepsei.

Instanţa a apreciat că măsurile de supraveghere, care se iau fata de condamnat pe durata termenului de încercare, sunt menite sa asigure un control permanent asupra comportamentului acestuia, pentru a-l determina la o conduita licita, asigurarea scopului măsurii de individualizare a suspendării executării pedepsei sub supraveghere.

De asemenea, obligaţiile impuse trebuie să conştientizeze condamnatul că pedeapsa aplicată a fost una privativă de libertate.

Faţă de probele administrate, instanţa a apreciat că, din ansamblul circumstanţelor expuse în sesizarea formulata de Serviciul de Probaţiune de pe lângă Tribunalul Iaşi, dar şi din comportamentul condamnatului pe parcursul cercetării judecătoreşti, rezultă ca acesta, deşi avea cunoştinţă de obligaţia sa de prezentare în vederea îndeplinirii masurilor de supraveghere, s-a sustras acesteia, părăsind tara si lipsind de obiect conţinutul măsurii de individualizare dispuse.Cu toate acestea, având în vedere perioada scurtă în care a fost plecat, faptul că, după întoarcerea din Grecia, condamnatul s-a prezentat la organul de supraveghere, împrejurarea că din momentul stabilirii unui plan de monitorizare condamnatul s-a  prezentat, cu două excepţii, la organul de supraveghere, respectând programul stabilit, instanţa a apreciat că nu se impune la acest moment revocarea suspendării sub supraveghere a executării pedepsei rezultante de 2 ani şi 6 luni închisoare aplicate condamnatului, acesta  conştientizând  consecinţele nerespectării obligaţiilor stabilite prin hotărârea de condamnare şi anume executarea efectivă a pedepsei în regim de detenţie în cazul unei noi încălcări a obligaţiilor impuse.