Încuviinţare executare silită. Condiţii..

Sentinţă civilă 5336 din 25.02.2011


Civil. Încuviintare executare silita. Conditii.

Clauza penala constituie doar o clauza pentru evaluarea anticipata  si plata anticipata a daunelor interese compensatorii in caz de neexecutare a conventiei. Or, titlul executoriu invocat de creditor nu constata neexecutarea contractului, cu consecinta angajarii raspunderii contractuale si activarea clauzei penale. Dreptul de creanta nu este înca nascut, clauza penala neproducându-si efectele in lipsa angajarii raspunderii  contractuale a debitorului. Dreptul de creanta  nu se naste  in virtutea clauzei penale, ci in virtutea angajarii raspunderii  contractuale. Clauza penala evalueaza doar, conventional, daunele interese in caz de angajare a raspunderii  pentru neexecutarea culpabila, cu consecinta  prevazuta  în rezolutiunea  contractului si nu constituie, astfel un titlu executoriu, nefiind o creanta certa.

La data de 17.02.2011 , Biroul Executorului Judecatoresc M.C.I. a formulat cerere pentru încuviintarea executarii silite a conventiei autentificata sub nr. …din 06.04.2010  de B.N.P. D.L., la cererea creditorilor I.I.L. si I.A.L.

 La dosar s-au depus: cererea creditorului catre executorul bancar, titlul executoriu în copie certificata, taxa judiciara de timbru si timbrul judiciar, încheiere de certificare nr. … din 15.02.2011.

Analizând actele si lucrarile dosarului, instanta retine urmatoarele:

Contractul autentificat de catre notar, ce constata o creanta certa, lichida si exigibila, constituie titlu executoriu , potrivit art.66 din Lg.36/1995.

Cererea de incuviintare a executarii silite este intemeiata pe o conventie autentificata prin care M. A. , în calitate de promitenta vânzatoare , se obliga sa vânda , în cote egale de ½ , creditorilor  un apartament situat în Mun. Craiova,  În cuprinsul conventiei a fost inserata  o  clauza penala, potrivit careia, in cazul in care promitenta vânzatoare din orice motive se va razgândi sau va reveni asupra conventiei , în sensul ca vânzarea  bunului nu va mai avea loc va achita promitentilor  cumparatori suma de 75.000 lei ca despagubiri , în termen de 7 zile de la data razgândirii.

Pentru a putea fi pusa în executare conventia invocata împotriva  promitentei vânzatoare  pentru despagubiri este necesar sa se constate ca actul de vânzare-cumparare nu  s-a încheiat la data stabilita din culpa acesteia.

Clauza penala constituie doar o clauza pentru evaluarea anticipata  si plata anticipata a daunelor interese compensatorii in caz de neexecutare a conventiei. Or, titlul executoriu invocat de creditor nu constata neexecutarea contractului, cu consecinta angajarii raspunderii contractuale si activarea clauzei penale.

Dreptul de creanta nu este înca nascut, clauza penala neproducându-si efectele in lipsa angajarii raspunderii  contractuale a debitorului. Dreptul de creanta  nu se naste  in virtutea clauzei penale, ci in virtutea angajarii raspunderii  contractuale. Clauza penala evalueaza doar, conventional, daunele interese in caz de angajare a raspunderii  pentru neexecutarea culpabila, cu consecinta  prevazuta  în rezolutiunea  contractului.

Pentru angajarea raspunderii contractuale a debitorului obligatiei contractuale neexecutate este necesar ca neexecutarea sa fie imputabila acestuia, aspect de cercetat intr-o actiune in justitie in pronuntarea rezolutiunii cu daune interese pentru neexecutarea culpabila a obligatiei.

Sub acest aspect nu se retine caracterul contencios al cererii de încuviintare a executarii  silite ( pe considerentul ca se impune cercetarea conditiilor angajarii raspunderii civile contractuale ), ci lipsa creantei certe, dreptul de creanta  nefiind constatat prin titlul in baza caruia a fost solicitata încuviintarea  executarii silite.

In speta , un astfel de titlu executoriu, poate constitui exclusiv o hotarare judecatoreasca  de rezolutiune, cu obligarea la plata daunelor-interese evaluate conventional  anticipat, in clauza penala.

Constatand ca in cauza nu este o creanta  certa, instanta, având  in vedere dispozitiile art. 373/1 alin. 4 pct. 3 C.proc civ, art. 376 alin.1 raportat la art.374 alin.1, dar si dispozitiile art.379 alin.3 C.p.c. urmeaza sa respinga cererea de incuviintare a executarii silite a conventiei  autentificata  sub nr. … din 06.04.2010  de B.N.P. D.L., formulata de Biroul Executorului Judecatoresc M.C.I.

PENTRU ACESTE MOTIVE

ÎN NUMELE LEGII

DISPUNE

Respinge cererea de încuviintare a executarii silite a conventiei  autentificata  sub nr. … din 06.04.2010  de B.N.P. D.L., formulata de Biroul Executorului Judecatoresc M.C.I., cu sediul în ….., la cererea creditorilor I.I.L. si I.A.L. cu domiciliul în …..

Cu drept de recurs, pentru creditor, în termen de 5 zile de la comunicare.

Pronuntata în sedinta publica, azi 25.02.2011.

PRESEDINTE, GREFIER,