Acţionar. Cesiune de acţiuni. Invocarea nulităţii faptului material al deţinerii.
Sesizarea instanţei nu este întemeiată dacă acţiunea are ca obiect constatarea nulităţii unui act material, respectiv a deţinerii unor acţiuni, iar nu constatarea nulităţii actului juridic anterior, de cesionare a acestor acţiuni către pârât, în cadrul PAS.
Reclamanta BL a chemat în judecată Asociaţia Salariaţilor din S.C. M S.A. Constanţa, solicitând ca pe baza probelor administrate să se constate nulitatea deţinerii de acţiuni la PAS – Programul Asociaţiei Salariaţilor - a pârâtului S.M.
S-a susţinut că reclamanta – în calitate de salariată a societăţii – a participat la constituirea asociaţiei, scopul acesteia fiind cel dat de Legea nr. 77/1994, respectiv accederea angajaţilor la programele de privatizare a societăţii comerciale.
Potrivit actelor constitutive, calitatea de membru al asociaţiei urma să fie atribuită doar salariaţilor şi persoanelor cu funcţii de conducere, însă în pofida acestor prevederi exprese, pârâtul – persoană fizică a obţinut un număr de 2500 de acţiuni fără a îndeplini cerinţele impuse, o persoană din afara societăţii devenind în acest mod acţionar majoritar.
Instanţa a respins ca nefondată acţiunea reclamantei, reţinând în esenţă că obiectul acţiunii nu poate fi raportat la o dispoziţie legală imperativă care să atragă nulitatea actului.
Sesizarea instanţei a avut ca obiect constatarea nulităţii unui act material, respectiv a deţinerii de către pârât – la momentul iniţierii procesului– a unor acţiuni ale societăţii, iar nu constatarea nulităţii actului juridic anterior, de cesionare a acestor acţiuni în cadrul PAS către aceeaşi persoană.
Deţinerea, ca exprimare publică a atributului exercitării de către o persoană a unui drept subiectiv asupra unui bun corporal sau incorporal, ca modalitate de a opune erga omnes prerogativele date de acest drept, nu poate fi asimilată ori confundată cu actul juridic care dă naştere şi consacră dreptul.
În consecinţă, nu deţinerea acţiunilor va fi supusă sancţiunii nulităţii absolute, ci actul juridic care a generat această situaţie, motiv pentru care acţiunea nu este întemeiată.
(sentinţa civilă nr. 976COM/ 19.04.2001, definitivă conform deciziei civile nr. 18/ 2002 a Curţii de Apel Constanţa-secţia comercială, irevocabilă conform deciziei civile nr. 6441/ 2002 a C.S.J.- secţia comercială)
Curtea de Apel București
Procedura insolvenţei. Efectuarea lichidării prin licitaţie publică. Norme speciale.
Tribunalul Brașov
Obligaţii asumate prin contract de cesiune a părţilor sociale. Obligarea pârâtului să se prezinte la Registrul Comerţului şi să solicite înregistrarea în Registrul Comerţului a menţiunilor privind cesiunea părţilor sociale, schimbarea administratorului şi
Curtea de Apel București
Recurs la încheierea judecătorului-delegat la Registrul Comerţului.
Curtea de Apel Iași
Legea nr. 85/2014. Interpretarea și aplicarea art. 102. Dreptul de vot al titularului unei creanțe sub condiție suspensivă
Curtea de Apel Oradea
Apel. Acţiune în daune delictuale, exercitată de beneficiarul finanţării, pentru prejudiciul suferit ca urmare a rezilierii Contractului de finanţare nerambursabilă, prin FEADR, de către finanţator. Temeinicia acţiunii