Divort cu copii. Interesul superior al minorilor. Tatal minorilor plecat la munca in strainatate,mama locuieste in tara,2 minori luati ulterior de tata in strainatate, al treilea aflat in plasament la bunicii materni. La incredintarea minorilor spre...

Sentinţă civilă 61 din 08.01.2009


JUDECATORIA BARLAD

JUDB

SENTINTA CIVILA Nr. 61

Divort cu copii. Interesul superior al minorilor. Tatal minorilor plecat la munca in strainatate,mama locuieste in tara,2  minori luati ulterior de tata in strainatate, al treilea aflat in plasament la bunicii materni. La incredintarea minorilor spre crestere si educare tatalui, instanta –a avut in vedere interesul superior al copiilor, care au nevoie de afectiunea si ingrijire, mama fiind consumatoare de bauturi alcoolice, fiind internata pentru simptomatologie pe fondul consumului de alcool.

?

Prin cererea inregistrata la instanta cu nr. din 22.07.2008, reclamantul BI a chemat in judecata pe parata BR solicitand ca, prin sentinta ce se va pronunta, sa se dispuna desfacerea -din vina paratei- a casatoriei incheiata de parti la data de 29 mai 1994, revenirea paratei la numele avut anterior casatoriei, incredintarea minorilor BI, si BAreclamantului spre crestere si educare cu obligarea paratei la plata unei pensii de intretinere pentru minori, si incredintarea minorei BE paratei spre crestere si educare .

In motivarea actiunii, reclamantul a aratat ca  la data de 29 mai  1994  s-a casatorit cu parata,  iar din casatoria lor au  rezultat minorii BI, si BA  si BE.

La inceput casatoria a decurs normal, ambii parinti ocupandu-se de copii, dar ulterior datorita situatiei financiare grele  de comun acord  in anul 2008 au hotarat ca reclamantul  sa plece in strainatate la munca, parata ramanand sa aiba grija de copii.

Totodata reclamantul a aratat ca, dupa plecarea lui in Spania, parata a inceput sa aiba un comportament deviant, a inceput sa consume alcool in mod exagerat, sa aiba relatii extraconjugale cu alti barbati.

Pe fondul consumului exagerat de alcool parata a inceput sa devina agresiva si nu se preocupa de cresterea si ingrijirea  minorilor, si refuza sa mai locuiasca cu el, astfel  ca s-au despartit in fapt .

In dovedirea actiunii, reclamantul  a depus la dosar certificatul de casatorie in original si copii conforme cu originalul dupa certificatele de nastere a minorilor, si a solicitat proba testimoniala, declaratiile martorilor propusi de reclamant fiind atasate la dosarul cauzei.

In drept, reclamantul a invocat disp.art.37 si 38 din C.fam.

Parata s-a prezentat in fata instantei si a aratat ca nu este de acord cu divortul si nici cu motivele invocate, solicitand proba  testimoniala, declaratia martorei propusa de parata fiind atasata la dosarul cauzei.

A fost efectuat si depus la dosar referatul de ancheta sociala(f.27 dosar) la domiciliul partilor, de catre autoritatea tutelara, respectiv Primaria com.Z prin Serviciul de Asistenta Sociala.

In fata instantei reclamantul a fost reprezentat prin mandatar cu procura speciala intrucat aceasta munceste in strainatate.

Din analiza actelor si lucrarilor dosarului, instanta retine urmatoarele:

Reclamantul BIsi  parata BRs-au casatorit la data de 29.05.1994, casatoria fiind inregistrata cu nr.28/29.05.1994  in Registrul starii civile al Consiliului local  al com.Zi, jud.Vaslui.

La inceput casatoria dintre reclamant si parata a decurs normal, ambii parinti ocupandu-se de copii, dar ulterior datorita situatiei financiare grele  de comun acord  in anul 2008 au hotarat ca reclamantul  sa plece in strainatate la munca, parata ramanand sa aiba grija de copii.

Dupa plecarea reclamantul in Spania, parata a inceput sa  consume alcool in mod exagerat iar pe fondul acestui consum a inceput sa devina agresiva si nu s-a mai preocupat de gospodarie si nici de cresterea si ingrijirea  minorilor.

Din declaratia martorei  se retine ca neintelegerile dintre parti au aparut ca urmare a lipsei banilor dar si din cauza faptului ca reclamantul era agresiv cu parata si provoca scandaluri.

Dupa plecarea reclamantului in Spania, minorii E si A  au locuit impreuna cu parata la bunicii materni, iar minorul  Ionut  a ramas in grija  bunicilor paterni.

Prin hotararile judecatoresti nr.606 si 607 din 29.05.2008 pronuntate de Tribunalul Vaslui(f.45-48), pentru minorii BAsi BE s-a dispus instituirea masurii de protectie speciala a plasamentului la bunicii materni PV si PA, instanta retinind ca minorii sunt neglijati de parinti caci tatal este plecat in strainatate iar mama este consumatoare de bauturi alcoolice si a plecat de la domiciliu, neglijind copiii.

Ulterior instituirii acestei masuri speciale, minorul A si minorul I au fost luati de catre reclamant sa locuiasca in Spania impreuna cu tatal lor care se ocupa de cresterea si ingrijirea celor doi copii.

Din declaratia martorei rezulta ca, desi minorul A i-a fost dat in plasament, este de acord ca acesta sa fie incredintat reclamantului .

De asemenea, rezulta ca in perioada in care era plecat in Spania iar minorii erau in tara, reclamantul tinea legatura cu acestia, le trimitea bani in limita posibilitatilor si in concediu venea in tara sa-i vada pe copii.

Din declaratia aceleiasi martore, din sustinerile reclamantului, din actele medicale(f.49-50) si din S.C.606/29.05.2008 si S.C.607/29.05.2008 pronuntate de Tibunalul Vaslui, rezulta ca parata BR este consumatoare de bauturi alcoolice, fiind internata pentru  simptomatologie pe fondul consumului de alcool .

Situatia de fapt a fost retinuta de instanta asa cum rezulta din actele depuse la dosar, din sustinerile partilor si din declaratiile date in fata instantei de martorii propusi de reclamanta aceasta din urma fiind insusita si de parata.

Fata de cele retinute, instanta apreciaza ca relatiile de casatorie dintre soti sunt grav si iremediabil vatamate, ca nu mai este posibila continuarea casatoriei si ca vinovati de acest fapt se fac ambii soti.

Pentru aceste considerente, actiunea dedusa judecatii este intemeiata, urmind a fi admisa .

In consecinta, in tem.art.38 al.1 din C.fam., se va dispune desfacerea, din vina ambilor soti, a casatoriei incheiata de parti la data de 29.05.1994.

Conform art.40 al.3 C.fam., parata va reveni la numele avut anterior casatoriei –P.

In ceea ce priveste cererea reclamantului referitoare la incredintarea minorilor I si Ai  spre crestere si educare, instanta –avind in vedere interesul superior al copiilor, care au nevoie de afectiunea si ingrijire, precizarile facute in referatul de ancheta sociala si declaratiile martorilor– urmeaza sa o admita si, in tem.art.42 al.3, art.86 al.3 si art.94 din C.fam., urmeaza sa oblige pe parata la plata unei pensii de intretinere pentru cei doi minori in cota de pana la 1/3, ce va fi raportata la venitul minim pe economia nationala, intrucat aceasta nu realizeaza venituri .

Cu privire la incredintarea minorei BE paratei spre crestere si educare, avand in vedere ca minora E beneficiaza de masura de protectie fiind  in plasament la bunicii materni(f.45-46), care au conditii de crestere si educare, se ocupa de minora, iar minora manifesta atasament fata de bunici, avand in vedere ca parata nu are capacitatea de a se ingriji de minora, asa cum rezulta si din ancheta sociala(f.27 dosar), urmeaza sa respinga cererea reclamantului de incredintare a minorei E spre crestere si educare paratei .

In temeiul art. 274 C.pr.civ., parata va fi obligata la plata cheltuielilor de judecata efectuate de reclamant in suma de 339 lei, din care 300 onorariu avocat deoarece actiunea reclamantului va fi admisa in parte, potrivit chitantei depusa la f.57 dosar, si 39 lei taxa de timbru si timbru judiciar .

Admite in parte cererea formulata de reclamantul BI, cu domiciliul in sat P, com.Z, jud.Vaslui, in contradictoriu cu parata BR, domiciliata in sat P, com.Zi, jud.Vaslui, la.

Desface, din vina ambilor soti, casatoria inregistrata cu nr.28/29.05.1994 la Consiliul Popular al com.Zi, jud.Vaslui.

Incredinteaza reclamantului spre crestere si educare pe minorii BI, nascut la 23.06.1994 si BA, nascut la 20.02.1999.

Obliga parata sa plateasca lunar reclamantului suma de 140 lei cu titlul de pensie de intretinere pentru cei doi minori, astfel: 80 lei pentru minorul BI, si 60 lei pentru minorul BA, de la data formularii prezentei cereri(22.07.2008) si pana la majoratul minorilor.

Respinge cererea reclamantului privind incredintarea minorei BE, nascuta la data de 30.03.2005, paratei spre crestere si educare.

Parata va reveni la numele avut anterior casatoriei, respectiv P.

Obliga parata sa plateasca reclamantului suma de 339 lei cu titlul de cheltuieli de judecata .

Domenii speta