Încuviinţare executare silită contract de asistenţă juridică. Declinare de competenţă

Sentinţă civilă 1627 din 15.11.2012


Sentinţa civilă nr. 1627/15.11.2012 – Materie civilă – Încuviinţare executare silită contract de asistenţă juridică. Declinare de competenţă

I N S T A N Ţ A

Deliberând asupra cauzei civile de faţă, constată următoarele:

Prin cererea înregistrată pe rolul acestei instanţe, la data de xx, sub nr. de dosar xx, petenta Cabinet Avocat MD a solicitat învestirea cu formulă executorie a contractului de asistenţă juridică xx încheiat între creditoarea Cabinet Avocat MD şi debitoarea S.C. AE S.R.L

Petenta nu şi-a motivat în fapt cererea. În drept, petenta a indicat dispoziţiile art. 269, art. 374 şi art. 376 Cod procedură civilă.

În dovedirea cererii, petenta a depus contractul de asistenţă juridică xx încheiat între creditoarea Cabinet Avocat MD şi debitoarea S.C. AE S.R.L.

Cererea a fost legal timbrată fiind achitată taxă de timbru  în valoare de 4 lei şi timbru judiciar în valoare de 0,30 lei.

La termenul de judecată din data de 15.11.2012, din oficiu instanţa de judecată a invocat excepţia necompetenţei teritoriale a Judecătoriei Bicaz.

Luând în considerare dispoziţiile art. 137 alin. 1 Cod procedură civilă, potrivit cărora instanţa se va pronunţa mai întâi asupra excepţiilor de procedură precum şi a celor de fond care fac de prisos, în tot sau în parte, cercetarea în fond a pricinii, instanţa reţine următoarele:

Potrivit art. 159 alin. (1) pct. 3 din Codul de procedură civilă, necompetenţa teritorială este de ordine publică dacă părţile nu o pot înlătura, iar potrivit art. 19 din Codul de procedură civilă, părţile pot conveni, prin înscris sau declaraţie verbală în faţa instanţei, ca pricinile privitoare la bunuri să fie judecate de alte instanţe decât acelea care, potrivit legii, au competenţă teritorială, în afară de cauzele prevăzute de art. 13-16 din Codul de procedură civilă.

Din interpretarea per a contrario a ultimului text de lege, rezultă că în situaţia unei cauze care nu se referă la bunuri, normele referitoare la instanţa competentă teritorială sunt de ordine publică, ceea ce imprimă un caracter absolut competenţei teritoriale.

Potrivit prevederilor art. 31 alin. 3 din Legea nr. 51/1995,republicată, privind organizarea şi exercitarea profesiei de avocat ,,contractul de asistenţă juridică, legal încheiat, este titlu executoriu. Învestirea cu formulă executorie este de competenţa judecătoriei în a cărei rază teritorială se află sediul profesional al avocatului. Restanţele din onorarii şi alte cheltuieli efectuate de avocat în interesul procesual al clientului său se recuperează potrivit dispoziţiilor statutului profesiei”.

În cauză, din contractul de asistenţă juridică xx rezultă că sediul profesional al Av. MD – Cabinet de avocat este în Piatra Neamţ, xxx, judeţul Neamţ.

Astfel, faţă de dispoziţiile art. 158 alin. 1 şi 3 din Codul de procedură civilă, constatând că excepţia de necompetenţă teritorială este întemeiată, urmează a o admite şi declina competenţa de judecată a cauzei Judecătoriei Piatra Neamţ, trimiţând dosarul cauzei acestei instanţe în vederea soluţionării.

Domenii speta