Neîndeplinirea procedurii prealabile art. 720 cpc

Hotărâre din 06.11.2007


Neîndeplinirea procedurii prealabile prev. de dispoziţiile art.720 1 cod proc.civ  în litigiile comerciale.

Prin cererea înregistrată la data de --, sub nr.-, reclamantul D.I. a chemat în judecată pe  pârâtul I.V. pentru  a fi obligat la plata sumei de 25.000 lei reprezentând contravaloare unui autoturism Dacia 1410, lipsa de folosinţă începând cu 25.07.2006 şi daune morale.

A motivat reclamantul  că,  pârâtul este patronul S.C. …., societate ce se ocupă cu reparaţii auto. La data de 25 iulie 2006 s-a prezentat la sediul firmei cu autoturismul pentru a-i efectuate unele reparaţii, ocazie cu care a negociat preţul şi a achitat în avans suma de 400 lei. La aceeaşi dată a stabilit cu pârâtul termenul de finalizare al lucrării  la 10 august 2006. Deşi a mai achitat 900 lei până la repararea caroseriei, i-a mai fost solicitată  suma de 380 lei. Apreciind suma nejustificată, a solicitat să-i fie prezentat deviz de lucrare însă a fost refuzat de pârât care, în prezent, refuză să-i restituie maşina.

Temeiul de drept nu a fost invocat.

În apărare pârâtul a formulat întâmpinare, invocând excepţia lipsei calităţii procesuale pasive întrucât are calitate de administrator  al S.C. …., societate cu care pârâtul a contractat. De asemenea, a invocat excepţia prematurităţii introducerii acţiunii raportat la art.720 1  C.proc.civ., apreciind că litigiul este unul comercial şi nu a fost efectuată  procedura concilierii.

Pe fondul cauzei pârâtul a solicitat respingerea acţiunii ca neîntemeiată, întrucât nu a fost stabilit un preţ pentru reparaţia autoturismului ci s-a convenit ca societatea să remedieze toate defecţiunile pe care le va constata la autoturism, urmând ca reclamantul să plătească aceste reparaţii. A fost informat reclamantul că preţul reparaţiilor este de 2212,50 lei, fiindu-i prezentat chiar şi devizul de lucrări, însă acesta a refuzat să achite preţul, a devenit chiar agresiv. Drept urmare, a fost nevoit să invoce dreptul de retenţie pentru autoturism.

Reconvenţional pârâtul a solicitat obligarea reclamantului la plata sumei de 2212,50 lei, reprezentând contravaloarea manoperei şi dobândă legală calculată de la data emiterii facturii nr. 3828614/2006  până la plata efectivă, precum şi constatarea unui drept de retenţie a autoturismului până la achitarea sumelor solicitate.

La termenul de judecată din 15.03.2007 instanţa a pus în discuţie excepţia lipsei calităţii procesuale pasive a pârâtului I.V. invocată prin întâmpinare, excepţie pe care instanţa a admis-o  pentru următoarele motivele:

Potrivit art.35 din Decretul Lege 31/1954 persoana juridică îşi exercită drepturile şi îşi îndeplineşte obligaţiile prin organele sale. Titulara capacităţii de exerciţiu este persoana juridică însăşi, însă drepturile acesteia sunt exercitate şi-şi îndeplineşte  obligaţia prin organele sale, actele acestora sunt făcute în numele persoanei juridice însăşi, dacă sunt întocmite în limitele puterilor ce le-au fost conferite.

Pârâtul a contractat verbal executarea lucrărilor de reparaţii necesitate de autoturismul său, cu pârâtul I.V., acesta din urmă însă, aşa cum rezultă din certificatul de atestare a capacităţii profesionale a acţionat în calitate de administrator al S.C. ….., faptul că pârâtul este administrator al societăţi îi era cunoscut reclamantului având în vedere motivarea cererii sale.

În aceste condiţii persoana juridică are calitate de a sta în judecată şi nu pârâtul care este numai reprezentant al acesteia,

În privinţa cererii reconvenţionale, aceasta a fost respinsă ca urmare a aprecierii ca întemeiate a excepţiei prematurităţii formulării unor pretenţii.

Astfel, litigiul dedus judecăţii este unul de natură comercială având în vedere că rezultă dintr-un raport de drept comercial, respectiv un contract încheiat cu o persoană juridică ce are calitate de comerciant. Potrivit dispoziţiilor  art.720 1 cod proc.civ. „In procesele şi cererile în materie comercială evaluabile în bani, înaintea introducerii cererii de chemare în judecată, reclamantul va încerca soluţionarea litigiului prin conciliere directă cu cealaltă parte”.

Cum reconvenientul nu a recurs la efectuarea acestei procedurii, cererea sa reconvenţională este prematur formulată.