Lipsa calităţii procesuale pasive a primăriei în „acţiune în constatare”, în lipsa autorizaţiei de construire.

Sentinţă civilă 2317 din 24.09.2007


Prin actiunea înregistrata pe rolul Judecatoriei Bals sub nr.2648/184/10.08.2007,  reclamantul C. I. a chemat-o în judecata pe pârâta Primaria C., pentru ca prin hotarârea ce se va pronunta sa se constate ca este proprietarul unei case de locuit situate în comuna Calui, judetul Olt, casa compusa din 3 camere si hol, construita din caramida si acoperita cu tabla, cu o suprafata de 55 m.p., împreuna cu terenul aferent, în suprafata de 407 m.p.

 În motivarea actiunii reclamanta a aratat ca în anul 1997 si-a edificat din resurse proprii o casa de locuit situata în comuna Calui, judetul Olt, casa construita pe terenul care a apartinut parintilor lui, C. I. si C. E.

 Instanta constata ca lipseste calitatea procesuala pasiva a pârâtei Primaria C., în conditiile în care reclamantul avea obligatia sa solicite o autorizatie de construire de la compartimentul „Urbanism” al Primariei C., în baza careia ar fi trebuit sa execute constructia.

 Calitatea procesuala pasiva presupune existenta unei identitati între persoana chenata în judecata, în speta Primaria C., si cel care este subiect pasiv în raportul juridic dedus judecatii.

 În cazul situatiilor juridice pentru a caror realizare calea justitiei este obligatorie, calitatea procesuala pasiva apartine celui fata de care se poate realiza interesul respectiv.

 A consfinti dreptul de proprietate al reclamantului asupra casei în lipsa autorizatiei, ar însemna eludarea procedurii de acordare a autorizatiei de construire, ceea ce, evident, ar fi o încalcare a legii.

 Instanta a admis exceptia lipsei calitatii procesuale pasive a pârâtei, invocate din oficiu.

Data publicarii pe site: 31.10.2007