Contestaţia debitorului privind starea de încetare de plăţi. Daune interese pentru întârzierea plăţii. Invocarea prescripţiei extinctive, în cazul prescrierii debitului principal.
Dreptul creditoarei de a formula o acţiune întemeiată pe dispoziţiile Legii nr. 64/1995, în vederea recuperării prejudiciului produs prin neplata la termen a contravalorii mărfii livrate, va fi apreciat ca prescris în condiţiile în care debitul principal nu mai poate fi valorificat, ca efect al intervenţiei prescripţiei extinctive.
Judecătorul sindic a reţinut ca întemeiate susţinerile debitoarei faţă de care s-a solicitat deschiderea procedurii reorganizării judiciare şi a falimentului, privind prescrierea dreptului la acţiune al reclamantei–creditoare (în speţă, dreptul de a cere executarea silită).
Dreptul la acţiune având un obiect patrimonial se stinge prin prescripţie, conform art. 1 din Decretul nr 167/1958, dacă nu a fost exercitat în termenul prevăzut de lege, iar cum dreptul creditoarei de a formula o acţiune pentru plata contravalorii mărfii livrate s-a prescris la 20.07.2000, va fi apreciat ca prescris şi dreptul de a pretinde recuperarea diferenţei de curs valutar – cu titlu de daune interese rezultate din acelaşi raport juridic.
(sentinţa civilă nr. 824 COM/ 2.04.2001, irevocabilă prin nerecurare)
Curtea de Apel București
Contestaţia formulată împotriva hotărârii Comitetului Creditorilor. Competenţa de soluţionare a acesteia şi locul depunerii ei.
Curtea de Apel Alba Iulia
Închiderea procedurii insolvenţei. Inexistenţa obligaţiei lichidatorului judiciar de desemnare a unui executor judecătoresc pentru punerea în executare a hotărârii de atragere a răspunderii patrimoniale.
Tribunalul Brașov
Lipsa dovezii comunicării hotărârii arbitrale cu părţile. Lipsa efectului executoriu al hotărârii arbitrale
Tribunalul Comercial Argeș
Închidere procedură conform art. 131 din Legea insolvenţei
Tribunalul Arad
Procedura insolvenţei