Fara titlu

Sentinţă civilă 22 din 21.01.2010


JUDECĂTORIA AGNITA

SENTINŢA CIVILĂ  Nr.22/21 ianuarie 2010

Domeniu asociat : acţiune în constatare, succesiune.

Deliberând asupra cauzei civile de faţă, constată următoarele:

Prin acţiunea civilă înregistrată pe rolul instanţei sub dosar nr.26/174/2009 din data de 23.01.2009, reclamantele Z.A., dom. în .. şi V. D., dom. în …  au chemat în judecată pe pârâţii L. G., dom. în .., L. M.-A., dom. în .. L. C., dom. în … şi L. I., cu domiciliul necunoscut, solicitând pronunţarea unei hotărâri judecătoreşti prin care:

1. să se constate că masa succesorală după defuncta L.A., cu ultimul domiciliu în oraşul .., se compune din  cota de 24/48 părţi din imobilul grădină intravilan, situat în ., str. .. înscris în CF nr… nr. top… în suprafaţă de 299 mp, iar moştenitori legali descendenţi privilegiaţi acceptanţi ai succesiunii sunt L. G., M. A. (mama reclamantelor – decedată), L. P. (decedat – soţul pârâtei L.C. şi bunicul pârâtului L. M.-A.), în cotă de 8/48 părţi fiecare.

2. să se constate că masa succesorală după defuncta M. A., decedată la data de 7.06.1994, cu ultimul domiciliu în oraşul Agnita, jud. Sibiu, se compune din cota de 14/48 părţi din imobilul descris anterior, iar succesori legali acceptanţi ai succesiunii sunt reclamantele Z. A. şi V. D., în cotă de 7/48 părţi, în calitate de descendente (fiice) ale defunctei.

3. să se constate că masa succesorală după defunctul L. P., cu ultimul domiciliu în .., se compune din cota de 8/48 părţi din imobilul înscris în CF nr.2568 Agnita, nr. top.392/1, iar succesori legali acceptanţi ai succesiunii sunt pârâţii L. C., soţie supravieţuitoare, în cotă de 2/48 părţi şi L. M.-A., în calitate de nepot de fiu, descendent privilegiat, în cotă de 6/48 părţi.

4. să se dispună partajarea bunului imobil înscris în CF nr…, nr. top… – grădină intravilan în suprafaţă de 299 mp, în natură, prin atribuirea imobilului către reclamanta  Z. A. coproprietară  în cotă de 7/48 părţi, cu  obligarea sa  la plata unor sulte corespunzătoare cotelor părţi deţinute de ceilalţi copărtaşi, respectiv cota de 7/48 părţi pentru reclamanta V.D., cota de 6/48 părţi pentru pârâtul L. I., cota de 2/48 părţi pentru pârâta L.C., cota de 14/48 părţi pentru pârâtul L. G. şi cota de 12/48 părţi pentru pârâtul L. M.-A..

5. încetarea şi radierea dreptului de uzufruct viager al pârâtei L. C.asupra cotei de 6/48 părţi din imobilul mai sus menţionat, ca efect al partajului.

6. cu obligarea pârâţilor la plata cheltuielilor de judecată corespunzătoare cotelor părţi de proprietate pe care le deţin din imobil.

În motivarea acţiunii se arată că numita L. A., coproprietara tabulară a imobilului este decedată. Aceasta a avut trei copii: L. G., L. P. şi M.A., născută L.. De asemenea, numitul L. P.a decedat lăsând ca succesori legali pe pârâţii L. C., soţie supravieţuitoare şi L. M.-A., nepot al fiului predecedat L. M..

La rândul ei, numita M.A. (mama reclamantelor) a decedat lăsând ca moştenitori legali pe fiicele Z. A. şi V. D..

Reclamantele solicită partajarea imobilului din masa succesorală prin atribuirea în întregime a bunului către reclamanta Z. A. cu plata către ceilalţi copărtaşi a unor sulte corespunzătoare cotelor părţi. Acestea susţin că partajarea în natură a imobilului prin atribuirea unor porţiuni de teren către fiecare coproprietar ar determina o fracţionare excesivă a terenului, scăzându-i valoarea economică şi lipsindu-l practic de funcţionalitate.

Reclamantele apreciază valoarea de circulaţie a imobilului la suma de 3.000 euro, aproximativ 13.000 lei.

În drept acţiunea se întemeiază pe dispoziţiile art.650 şi urm. C.civ., art.274 C.pr.civ., art.728 C.civ., art.6731 şi urm. C.pr.civ.

În dovedirea acţiunii au fost anexate următoarele înscrisuri: extrasul de carte funciară pentru informare nr.2568 Agnita, acte de stare civilă, respectiv copii după certificatele de naştere şi deces privind pe M. A., M. A., L.P., M. D., L. D., M. C., L. G., L.C., L. I., L. A., extras din registrul de deces privind pe L. A..

Acţiunea civilă a fost legal timbrată de reclamante cu suma de 88 lei taxă judiciară de timbru şi 1,50 lei timbru judiciar.

Pârâţii L. G., L.C.şi L. M.-A. au fost de acord în principiu cu admiterea acţiunii formulată de reclamante.

Cu privire la pârâtul L. I.s-a dispus citarea acestuia prin publicitate, din declaraţiile părţilor rezultând că acesta a plecat de mai mult timp în ..şi nu cunosc adresa de domiciliu a acestuia. De asemenea, prin dispoziţia Primarului or. … nr.911/ 26.12.2009 s-a desemnat un curator în persoana numitei Ş. A., dom. în .., pentru a reprezenta interesele pârâtului L. I. în prezenta cauză.

În probaţiune au fost încuviinţate înscrisurile depuse de reclamante şi s-a dispus efectuarea unei expertize tehnice topografice având ca obiective: identificarea topografică şi pe proprietari a imobilului în litigiu; să se verifice dacă pe acest teren sunt amplasate construcţii; să se formuleze propuneri de partajare a imobilului şi să se stabilească valoarea de circulaţie a acestuia.

Analizând actele şi lucrările dosarului şi soluţionând cauza, instanţa reţine următoarele:

Imobilul înscris în CF nr…sub nr. top… – grădină intravilan în suprafaţă de 299 mp este proprietatea tabulară a numiţilor L. A., născută N., în cotă de 4/8 părţi cu titlu de cumpărare (încheierea nr.764/10.08.1925 c.f.), L. I., L. G. şi M. A., născută L., în cotă de 1/8 părţi fiecare, cu titlu de moştenire (încheierea nr.3387/14.10.1974 c.f.) şi L. M.-A. în cotă de 1/8 părţi, dobândită prin donaţie (încheierea nr.3236/12.09.2008 c.f.).

Proprietara tabulară L.A. este decedată la data de 1.02.1966 şi a avut ultimul domiciliu în …  aceasta  având trei succesori legali acceptanţi în calitate de copii, respectiv pârâtul L. G. şi numiţii L.P. şi M. A., născută L..

Doi dintre succesorii legali ai defunctei L.A. sunt de asemenea decedaţi în prezent, respectiv L.P. a decedat la data de 19.08.1997, iar M.A. a decedat la data de 7.06.1994.

L. P. a decedat lăsând ca succesori legali pe pârâta L. C. în calitate de soţie supravieţuitoare şi pe pârâtul L.M.-A., nepot al fiului predecedat L. M., iar defuncta M.A.este mama reclamantelor Z. A. şi V. D., moştenitoarele legale ale acesteia.

Gradele de rudenie dintre părţi, vocaţia succesorală a acestora rezultă din actele de stare civilă depuse la dosar, respectiv certificatele de naştere şi de deces ale acestora.

Conform raportului de expertiză tehnică topografică întocmit de expertul tehnic ing. Iordan Ion (filele 86-96), imobilul în litigiu înscris în CF nr… nr. top… este situat în oraşul …, la nr. administrativ 3 şi 3A. Suprafaţa imobilului rezultată din măsurători este de 341 mp, mai mare decât cea înscrisă în CF. Pe terenul aferent nr. administrativ 3A este amplasată o casă şi anexe gospodăreşti, iar la nr. administrativ 3 există doar fundaţia unei case demolate.

În raportul de expertiză pentru formularea propunerilor de partajare s-a avut în vedere modul de folosinţă actual şi persoanele care au edificat construcţiile existente la nr. administrativ 3A, casa şi anexele gospodăreşti fiind edificate de defunctul Laţcu Petru, soţul pârâtei L. C.. Astfel, se propune modificarea suprafeţei imobilului de sub nr. top.392/1 – grădină intravilan la suprafaţa de 341 mp rezultată din măsurători şi apoi  dezlipirea în două parcele: nr. top. nou 392/1/1 – grădină intravilan de 199 mp şi nr. top. nou 392/1/2 – grădină intravilan de 142 mp.

Valoarea de circulaţie a imobilului în litigiu a fost apreciată de expertul desemnat în cauză la 10.230 lei (30 lei/mp), iar valoarea de circulaţie a parcelelor rezultate în urma dezlipirii este de 5.970 lei pentru parcela cu nr. top. nou 392/1/1 şi 4.260 lei pentru parcela cu nr. top. nou 392/1/2.

După depunerea la dosar a raportului de expertiză, reclamantele au formulat o precizare la acţiunea iniţială (filele 103-104), prin care au fost menţinute petitele nr.1, 2 şi 3, celelalte petite fiind precizate astfel:

4. rectificarea suprafeţei imobilului înscris în CF nr… sub nr. top.. – grădină intravilan de la 299 mp la suprafaţa de 341 mp, suprafaţa reală rezultată din măsurători, conform expertizei tehnice.

5. să se dispună partajarea bunului imobil prin dezmembrarea imobilului în două corpuri funciare: parcela cu nr. top. nou 392/1/1 – grădină intravilan în suprafaţă de 199 mp, din strada .. şi parcela cu nr. top. nou 392/1/2 – grădină intravilan în suprafaţă de 142 mp, din strada .., prin atribuirea imobilului cu nr. top. nou 392/1/1 către pârâtul L. M.-A. şi a imobilului cu nr. top. nou .. către reclamanta Z. A., cu obligarea acestora la plata unor sulte corespunzătoare cotelor părţi deţinute de ceilalţi copărtaşi.

6. încetarea şi radierea dreptului de uzufruct viager al pârâtei L. C.asupra cotei de 6/48 părţi din imobil ca efect al partajului, cu menţinerea acestui drept de uzufruct viager doar asupra nr. top.392/1/1.

7. obligarea pârâţilor la plata cheltuielilor de judecată corespunzătoare cotelor părţi de proprietate pe care le deţin din imobil.

În drept sunt incidente pentru petitele succesorale dispoziţiile art.651 C.civ. care prevăd că succesiunile se deschid prin moarte, art.659 şi urm. C.civ. privind regulile după care succesiunile sunt deferite moştenitorilor defunctului şi clasele de moştenitori.

Cu privire la starea de indiviziune asupra imobilului, art.728 C.civ. prevede că nimeni nu poate fi obligat să rămână în indiviziune, un coerede putând cere oricând împărţeala succesiunii, chiar dacă ar exista convenţii sau prohibiţii contrarii.

La formarea şi atribuirea loturilor trebuie ca fiecare parte să primească, pe cât se poate,

aceeaşi cantitate de bunuri, de drepturi sau de creanţe de aceeaşi natură şi valoare, iar inegalitatea loturilor date  în natură se compensează  prin bani, conform  dispoziţiilor  art.741,

art.742 C.civ.

De asemenea, art.6731 şi urm. C.pr.civ. cuprind dispoziţiile procedurale după care se realizează partajarea bunurilor asupra cărora există un drept de coproprietate. La formarea şi atribuirea loturilor instanţa va ţine seama, după caz, şi de acordul părţilor, mărimea cotei părţi ce se cuvine fiecăreia ori masa bunurilor de împărţit, natura bunurilor, domiciliul şi ocupaţia părţilor, faptul că unii dintre coproprietari au făcut construcţii, îmbunătăţiri sau alte asemenea criterii.

Având în vedere starea de fapt reţinută de instanţă raportată la dispoziţiile legale enunţate anterior, acţiunea civilă formulată de reclamantele Z. A. şi V. D. este întemeiată şi va fi admisă astfel cum a fost precizată.

Succesiunea după proprietara tabulară L. A. s-a deschis la data de 1.02.1966 prin moartea acesteia, iar masa succesorală rămasă după aceasta se compune din cota de 24/48 părţi din imobilul situat în …, înscris în CF nr…, nr. top…. Succesorii legali acceptanţi după aceasta sunt descendenţii L.Ghe., L. A. şi L. P., care succed în părţi egale, astfel că fiecăruia îi revine cota de 8/48 părţi.

Masa succesorală după defuncta M. A. (născută L.), decedată la data de 7.06.1994, se compune din cota de 14/48 părţi din imobil (8/48 părţi dobândită prin moştenire după M. A.şi 1/8 părţi moştenire prin actul nr.S .. înscrisă în CF .. Succesori legali acceptanţi ai succesiunii după aceasta sunt reclamantele Z. A. şi V. D. în calitate de fiice, fiecăreia revenindu-i cota de 7/48 părţi din imobil.

De asemenea, masa succesorală după defunctul L. P., decedat la data de 19.08.1997, se compune din cota de 8/48 părţi din acelaşi imobil, care se împarte succesorilor legali acceptanţi L. C., soţie supravieţuitoare, cota de 2/48 părţi şi L. M.-A., descendent privilegiat (nepot după fiul L.M. predecedat), cota de 6/48 părţi.

Ca urmare a acestor succesiuni, starea de coproprietate asupra imobilului se prezintă astfel: reclamanta Z. A.cota de 7/48 părţi, reclamanta V. D. cota de 7/48 părţi, pârâtul L.I. cota de 6/48 părţi, pârâta L. C. cota de 2/48 părţi, pârâtul L. Ghe. cota de 14/48 părţi, iar pârâtul L. M.-A. cota de 12/48 părţi.

Întrucât suprafaţa reală a imobilului teren înscris în CF nr… nr. top… – grădină intravilan, rezultată din măsurători, conform raportului de expertiză topografică întocmit în cauză, este de 341 mp (faţă de 299 mp înscrisă în CF), se va dispune rectificarea suprafeţei imobilului.

Pentru dezmembrarea imobilului instanţa va avea în vedere propunerea făcută prin raportul de expertiză, propunere cu care părţile au fost de acord. Astfel, se vor forma două corpuri funciare distincte:

- parcela cu nr. top… – grădină intravilan în suprafaţă de 199 mp, situată în ..

- parcela cu nr. top.. – grădină intravilan în suprafaţă de 142 mp, situată în ..

Imobilul se va partaja în natură prin atribuirea parcelei cu nr. top..către pârâtul L. M.-A., iar parcela cu nr. top… se va atribui reclamantei Z. A.

Reclamanta Z. A. şi pârâtul L. M.-A., cărora li s-a atribuit imobilul în natură, vor fi obligaţi să plătească celorlalţi coproprietari câte o sultă corespunzătoare cotei lor de proprietate şi valorii de circulaţie a imobilului stabilită prin raportul de expertiză.

Reclamanta Z. A. va plăti reclamantei V. D. suma de 1.492 lei corespunzătoare  cotei  sale de  7/48 părţi  din imobil şi pârâtului L. I. o sultă de 1.279 lei pentru cota de 6/48 părţi din imobil.

Pârâtul L.M.-A. va fi obligat să plătească cu titlu de sultă următoarele sume: 2.984 lei  către  pârâtul L. G.  aferentă  cotei  de 14/48  părţi  şi 426 lei  către

pârâta L.C.pentru cota de 2/48 părţi din imobil.

Urmare a partajului, dreptul de uzufruct viager înscris în favoarea pârâtei L.C. asupra cotei de 1/8 părţi din întregul imobil se va radia, cu menţinerea acestui drept de uzufruct viager asupra imobilului cu nr. top.392/1/1, ce a fost atribuit pârâtului L. M.-A..

În ceea ce priveşte cheltuielile de judecată, ţinând cont de cotele de proprietate deţinute de fiecare parte, îi va obliga pe pârâţi la plata acestor cheltuieli către reclamante, după cum urmează: pârâtul L. M.-A. suma de 192 lei, pârâtul L.Ghe. suma de 224 lei, iar pârâta L. C. suma de 32 lei, la calcularea acestor sume fiind avute în vedere doar taxa judiciară de timbru şi onorariul de avocat, onorariul de expertiză fiind suportat atât de reclamante, cât şi de pârâţi.