Fara titlu

Sentinţă penală 14 din 26.02.2009


JUDECĂTORIA AGNITA

SENTINŢA PENALĂ NR.14/26.02.2009

Domeniu asociat: vătămare corporală ( art.181 C.pen.)

Deliberând asupra cauzei penale de faţă, constată următoarele:

Prin rechizitoriul Parchetului de pe lângă Judecătoria A. nr.255/P/2008 din 14.08.2008 înregistrat pe rolul instanţei sub dosar nr.397/174/2008 s-a dispus trimiterea în judecată a inculpaţilor:

 J.A., fiul lui I. şi M., născ. la data de …. în S., jud. S., studii 8 clase, stagiul militar nesatisfăcut, fără ocupaţie, necăsătorit, fără antecedente penale, dom. în com. P.J., sat P.S., nr…., jud. S., posesor al C.I. seria … nr…. eliberată de Poliţia S., CNP ….. – pentru săvârşirea infracţiunilor de vătămare corporală, prev. şi ped. de art.181 alin.1 C.pen., cu aplicarea art.75 lit. a şi 73  lit. b C.pen. şi vătămare corporală, prev. şi ped. de art.181 alin.1 C.pen., cu aplicarea art.75 lit. a şi 73 lit b C.pen.; cu aplicarea art.33 lit. a şi 34 C.pen.;

J.M., fiul lui I. şi M., născ. la data de …. în S., jud. S., studii 8 clase, stagiul militar nesatisfăcut, fără ocupaţie, necăsătorit, fără antecedente penale, dom. în com. P.J., sat P.S., nr…., jud. S., posesor al C.I. seria … nr…. eliberată de Poliţia S., CNP ….. – pentru săvârşirea infracţiunilor de vătămare corporală, prev. şi ped. de art.181 alin.1 C.pen., cu aplicarea art.75 lit. a şi 73 lit. b C.pen. şi vătămare corporală, prev. şi ped. de art.181 alin.1 C.pen., cu aplicarea art.75 lit. a şi 73 lit.b C.pen.; cu aplicarea art.33 lit. a şi 34 C.pen.;

J.C., fiul lui I. şi M., născ. la data de …. în P.J., jud. S., studii 8 clase, stagiul militar nesatisfăcut, fără ocupaţie, necăsătorit, fără antecedente penale, dom. în com. P.J., sat P.S., nr…., jud. S., posesor al C.I. seria … nr….. eliberată de Poliţia S., CNP ….. – pentru săvârşirea infracţiunilor de vătămare corporală, prev. şi ped. de art.181 alin.1 C.pen., cu aplicarea art.75 lit. a şi 73 lit. b C.pen. şi vătămare corporală, prev. şi ped. de art.181 alin.1 C.pen., cu aplicarea art.75 lit. a şi 73 lit. b C.pen.; cu aplicarea art.33 lit. a şi 34 C.pen.;

Ţ.F., fiul lui F. şi I., născ. la data de …. în S., jud. S., studii Şc. Profesională, stagiul militar nesatisfăcut, fără ocupaţie, necăsătorit, fără antecedente penale, dom. în com. P.J., sat P.S., nr…., jud. S., posesor al C.I. seria …. nr….. eliberată de Poliţia S., CNP …. – pentru săvârşirea infracţiunilor de vătămare corporală, prev. şi ped. de art.181 alin.1 C.pen., cu aplicarea art.75 lit. a şi 73 lit. b C.pen. şi vătămare corporală, prev. şi ped. de art.181 alin.1 C.pen., cu aplicarea art.75 lit. a şi 73. b C.pen.; cu aplicarea art. 33 lit. a şi 34 C.pen.

În fapt în actul de sesizare a instanţei s-a reţinut, în esenţă, că părţile vătămate C.M.A. şi C.I. se aflau sub influenţa băuturilor alcoolice şi au început să adreseze cuvinte jignitoare celor patru inculpaţi, care se  aflau  şi  ei  în barul SC I. SRL din com. B., jud. S., după care i-au ameninţat pe aceştia cu cioburile provenite de la două sticle de bere sparte.

Enervaţi de atitudinea părţilor vătămate inculpaţii au ieşit din bar şi s-au înarmat cu o rangă metalică şi cu bucăţi de lemn rupte dintr-un gard din apropiere.

Între timp părţile vătămate au părăsit barul pe intrarea din spate, ieşind în curtea imobilului unde funcţionează barul, C.M.A. înarmându-se şi el cu o bucată de lemn.

În curtea barului, partea vătămată C.M.A. a încercat să-l lovească pe unul dintre inculpaţi, care se îndrepta spre el, fără succes însă. Apoi cei patru inculpaţi au sărit asupra lui şi i-au aplicat fiecare dintre ei lovituri repetate cu bâtele şi ranga metalică, peste corp, peste picioare şi la nivelul feţei până când a căzut la pământ.

La un moment dat partea vătămată C.I. a încercat să intervină pentru a-i opri pe inculpaţi, dar aceştia s-au năpustit şi asupra ei, lovindu-o în mod repetat cu aceleaşi corpuri contondente peste faţă, picioare şi spate.

Potrivit actelor medicale depuse la dosar, partea vătămată C.M.A., în urma loviturilor repetate primite de la cei patru inculpaţi a suferit mai multe leziuni traumatice ce au necesitat pentru vindecare un nr. de 45-55 zile de îngrijiri medicale, iar partea vătămată C.I. a suferit leziuni traumatice ce au necesitat pentru vindecare un nr. de 40-45 zile de îngrijiri medicale.

Starea de fapt reţinută în cursul urmăririi penale a fost probată prin următoarele mijloace de probă: plângerile şi declaraţiile părţilor vătămate C.M.A. şi C.I.; procesele-verbale de constatare încheiate de către organele de poliţie cu ocazia identificării celor două părţi vătămate în S.C.J.S.; certificatul medico-legal nr.I/a/454/9 mai 2008 eliberat de S.J.M.L.S.; certificatul medico-legal nr.I/a/450/8 mai 2008 emis de S.J.M.L.S.; dovada de ridicare a unei ţevi metalice de culoare neagră în lungime de 1,22 m şi grosime de 4 cm; adresele nr.8891/2008 şi 8892/2008 ale S.C.J.U.S. cuprinzând valoarea cheltuielilor de spitalizare determinate de tratamentul aplicat lui C.M.A. şi C.I.; declaraţiile martorilor H.M., H.A.M., F.I.S., S.V., G.N., F.M.M. şi D.M.G.; declaraţiile inculpaţilor J.A., J.C., J.M. şi Ţ.F.

În cursul cercetării judecătoreşti a fost audiat inculpatul J.A., ceilalţi inculpaţi nefiind de acord să dea declaraţie în faţa instanţei, având în vedere dispoziţiile art.70 alin.2 C.pr.pen. De asemenea, au fost audiaţi martorii H.A.M., H.M., F.M.M., D.M.G., S.V.

Analizând materialul probator administrat în cauză, instanţa reţine următoarele:

În seara zilei de 23.04.2008 inculpaţii J.A., J.C., J.M. şi Ţ.F. s-au deplasat la barul SC I. SRL din com. B., jud. S., unde se aflau mai multe persoane printre care şi părţile vătămate C.M.A. şi C.I., ambii din mun. F., jud. B.

La un moment dat părţile  vătămate, care  se  aflau  sub  influenţa  băuturilor alcoolice au început să adrese cuvinte jignitoare inculpaţilor, fără nici un motiv, cerându-le acestora să părăsească localul, după care au spart două sticle de bere şi cu cioburile rămase i-au ameninţat pe inculpaţi.

Enervaţi de atitudinea părţilor vătămate, cei patru inculpaţi au ieşit din bar şi s-au înarmat cu o rangă metalică şi cu bucăţi din lemn rupte dintr-un gard din apropiere, după care au intenţionat să reintre în bar. Pentru a evita un posibil scandal în incinta barului, tatăl barmaniţei (numitul H.M.) a blocat uşa de la intrare, însă cei patru inculpaţi au lovit uşa şi s-au împins în ea, reuşind până la urmă să intre în bar.

Între timp părţile vătămate au părăsit şi ele barul pe intrarea din spate, ieşind în curtea imobilului unde funcţionează barul, C.M.A. înarmându-se şi el cu o bucată de lemn.

Văzând că părţile vătămate nu se mai aflau înăuntru, inculpaţii au ieşit pe uşa principală, deplasându-se în curtea barului, îndreptându-se spre locul unde se aflau părţile vătămate. Atunci C.M.A. a încercat să-l lovească pe unul dintre inculpaţi, fără să reuşească, după care cei patru inculpaţi au sărit asupra lui, aplicându-i fiecare dintre ei lovituri repetate cu bâtele şi ranga metalică, peste corp, peste picioare şi la nivelul feţei până când a căzut la pământ, inculpaţii continuând să-l lovească şi după aceea.

La un moment dat partea vătămată C.I. a încercat să intervină, dar inculpaţii l-au lovit şi pe acesta în mod repetat, cu aceleaşi corpuri contondente, peste faţă, peste picioare şi peste spate, până când a căzut şi el la pământ în stare de inconştienţă.

În cele din urmă, inculpaţii s-au urcat în taxiul cu care veniseră în B. şi au plecat, iar părţile vătămate au fost duse la dispensarul comunal de unde au fost luate de salvare şi transportate de urgenţă la S.J.S.

Potrivit certificatului medico-legal nr.I/a/454/9.05.2008 depus la dosar, partea vătămată C.M.A. a suferit în urma loviturilor repetate primite de la cei patru inculpaţi mai multe leziuni traumatice, printre care fractură tempero-parietală cu minimă deplasare, fractură perete anterior sinus maxilar bilateral, fractură maxilară şi nazală, ce au necesitat pentru vindecare un nr. de 45-50 zile de îngrijiri medicale. A fost internat în perioada 24.04-29.04.2008 în Secţia Neurochirurgie a Spitalului Clinic Judeţean S., după care a fost transferat la Clinica Stomatologie BMF S., unde a rămas internat până la data de 5.05.2008.

La rândul său, partea vătămată C.I. a suferit, ca urmare a agresiunii exercitate asupra sa de către inculpaţi, o fractură 1/3 medie cubitus stâng cu mică deplasare, fractură cu deplasare la unirea 1/3 medie cu 1/3 distală, diafiză cubitus stâng, precum şi alte leziuni traumatice ce au necesitat pentru vindecare un nr. de 40-45 zile de îngrijiri medicale, conform certificatului medico-legal nr.I/a/450/8.05.2008. A fost spitalizată o zi, după care a fost externată la cerere.

Starea de fapt reţinută de instanţă rezultă din coroborarea tuturor probelor administrate în cauză, atât în cursul urmăririi penale, cât şi a judecăţii.

În drept, fapta inculpaţilor J.A., J.C., J.M. şi Ţ.F. care în seara zilei de 23.04.2008, pe fondul unui conflict spontan avut  cu  partea vătămată C.M.A. în barul SC I. SRL din com. B., jud. S. şi ca urmare a provocării lor de către acesta, l-au agresat fizic aplicându-i lovituri repetate cu pumnii, picioarele, o rangă metalică şi nişte bucăţi de par din lemn rupte dintr-un gard din apropiere, cauzându-i astfel multiple leziuni traumatice care au necesitat pentru vindecare un nr. de 45-50 zile de îngrijiri medicale, întruneşte elementele constitutive ale infracţiunii de vătămare corporală, prev. şi ped. de art.181 alin.1 C.pen., cu aplicarea art.75 lit.a C.pen. şi art.73 lit.b C.pen.

Fapta aceloraşi inculpaţi, care în aceleaşi împrejurări de loc şi de timp, l-au agresat fizic şi pe numitul C.I. aplicându-i lovituri repetate cu aceleaşi corpuri contondente în special în zona picioarelor şi a spatelui, cauzându-i acestuia multiple leziuni traumatice care au necesitat pentru vindecare un nr. de 40-45 zile de îngrijiri medicale, constituie infracţiunea de vătămare corporală, prev. şi ped. de art.181 alin.1 C.pen., cu aplicarea art.75 lit.a şi art.73 lit.b C.pen.

Pentru infracţiunile reţinute în sarcina lor, se va aplica inculpaţilor J.A., J.C., J.M. şi Ţ.F. câte o pedeapsă de 1 (un) an închisoare fiecare pentru infracţiunea de vătămare corporală săvârşită asupra părţii vătămate C.M.A. şi câte o pedeapsă de 10 luni închisoare fiecare pentru infracţiunea de vătămare corporală asupra părţii vătămate C.I.

La individualizarea acestor pedepse instanţa a avut în vedere, potrivit art.72 C.pen., gradul de pericol social concret al faptelor, modul şi mijloacele comiterii lor, persoana şi atitudinea fiecărui inculpat pe parcursul întregului proces penal (cu referire la vârsta inculpaţilor, faptul că nu au antecedente penale, lipsa lor la mai multe termene de judecată). De asemenea, s-a ţinut seama că faptele au fost săvârşite în stare de provocare din partea persoanelor vătămate şi de patru persoane împreună, împrejurări care constituie circumstanţa atenuantă a provocării prevăzută de art.73 lit.b C.pen. şi circumstanţa agravantă a săvârşirii faptei de trei sau mai multe persoane împreună prevăzută de art.75 lit.a C.pen., motiv pentru care la stabilirea pedepsei au fost avute în vedere şi dispoziţiile art.80 alin.2 C.pen.

În cauză sunt incidente faţă de fiecare dintre cei patru inculpaţi şi dispoziţiile art.33 lit.a şi art.34 lit.b C.pen. privind concursul real de infracţiuni, astfel că se vor contopi pedepsele aplicate fiecărui inculpat (1 an închisoare şi 10 luni închisoare), aceştia urmând să execute pedeapsa cea mai grea de 1 (un) an închisoare.

În ceea ce priveşte modalitatea de executare a pedepsei, instanţa apreciază că sunt întrunite condiţiile prevăzute de art.81 alin.1 C.pen., astfel încât va dispune suspendarea condiţionată a executării pedepsei pe durata unui termen de încercare de 3 ani pentru fiecare inculpat, stabilit conform art. 82 alin.1 C.pen.

În conformitate cu prevederile art.359 C.pr.pen. instanţa va atrage atenţia inculpaţilor asupra dispoziţiilor art.83 şi 84 C.pen., a căror nerespectare poate atrage revocarea suspendării condiţionate şi executarea pedepselor în regim de detenţie.

Alături de pedeapsa închisorii se vor aplica inculpaţilor, potrivit dispoziţiilor art.71 alin.2 şi 5 C.pen., pedepsele accesorii prevăzute de art.64 alin.1 lit.a teza a II-a (dreptul de  a fi  ales  în autorităţile  publice  sau în  funcţii  elective  publice) şi  lit.b C.pen. (dreptul de  a  ocupa  o  funcţie  implicând  exerciţiul  autorităţii  de  stat), pe durata suspendării condiţionate a executării pedepsei închisorii urmând a fi suspendată şi executarea acestor pedepse accesorii.

Cu privire la ranga de fier folosită de către inculpaţi la agresarea părţilor vătămate, instanţa urmează să facă aplicarea art.118 alin.1 lit.b C.pen. şi va dispune confiscarea specială a acestui bun.

Pe latură civilă instanţa constată că în cursul urmăririi penale partea vătămată C.M.A. a precizat că se constituie parte civilă în cauză cu echivalentul în lei a sumei de 6.000 euro, respectiv 1.500 euro faţă de fiecare dintre inculpaţi, sumă ce reprezintă atât daune materiale, cât şi daune morale. De asemenea, partea vătămată Condoiu Ioan a declarat că se constituie parte civilă în cauză pentru acordarea de despăgubiri materiale şi morale, al căror cuantum îl va preciza ulterior.

În faţa instanţei de judecată partea civilă C.M.A. şi-a precizat cererea de constituire de parte civilă la suma de 6.000 euro sau echivalentul în lei la data efectuării plăţii reprezentând daune morale, iar partea civilă C.I. la suma de 5.000 euro sau echivalentul în lei la data efectuării plăţii, reprezentând tot daune morale.

În baza art.14 şi 346 C.pr.pen. raportat la art.998 şi urm. C.civ., instanţa reţine că în cauză sunt întrunite elementele răspunderii civile delictuale şi va admite în parte acţiunile civile formulate de părţile civile C.M.A. şi C.I. În consecinţă, inculpaţii vor fi obligaţi în solidar la plata sumei de 1.000 euro sau echivalentul în lei la data efectuării plăţii către partea civilă C.M.A., respectiv 800 euro sau echivalentul în lei la data efectuării plăţii către partea civilă C.I., ambele sume reprezentând daune morale.

Instanţa apreciază ca justificată acordarea acestor sume faţă de repercusiunile pe care faptele inculpaţilor le-au avut asupra stării de sănătate a părţilor civile şi faţă de suferinţa fizică şi psihică inerentă prin care acestea au trecut, elocvent în acest sens fiind numărul mare de zile de îngrijiri medicale.

Sumele acordate de instanţă sunt rezonabile şi suficiente pentru repararea prejudiciului moral cauzat părţilor civile de către inculpaţi, la stabilirea cuantumului acestora fiind avută în vedere atât suferinţa părţilor civile, cât şi gradul de culpă al victimelor concretizat în reţinerea în favoarea inculpaţilor a circumstanţei atenuante a provocării.

În cauză s-a mai constituit parte civilă şi Spitalul Clinic Judeţean de Urgenţă S. cu suma totală de 2.059,44 lei plus dobânzi şi penalităţi de întârziere, din care 384 lei reprezintă cheltuielile ocazionate cu tratarea părţii civile C.I., iar 1.675,44 lei cheltuielile ocazionate de internarea părţii civile C.M.A.

Prin urmare, în temeiul art.313 din Legea nr.95/2006 inculpaţii vor fi obligaţi în solidar la plata parţială a acestei sume, respectiv 1.500 lei plus dobânda legală, reprezentând cheltuieli de spitalizare pentru cele două victime, către partea civilă Spitalul Clinic Judeţean de Urgenţă S., neputându-se acorda integral suma solicitată de aceasta în raport de contribuţia avută de victime la producerea faptelor.

În temeiul  art.191  C.pr.pen.,  inculpaţii  vor fi obligaţi  la  plata  cheltuielilor judiciare avansate de stat în sumă de 500 lei fiecare, din care câte  200 lei  reprezintă onorariu avocat oficiu.

În temeiul art.193 C.pr.pen., va fi respinsă cererea părţilor civile C.M.A. şi C.I. privind obligarea inculpaţilor la plata cheltuielilor judiciare întrucât nu au fost justificate de către acestea nici un fel de cheltuieli.