Vătămare corporală

Sentinţă penală 441 din 13.03.2013


Obiect: vătamare corporala, fapte prevăzute de  art. 181 al.1 C.p.

Prin rechizitoriul Parchetului de pe lângă Judecătoria Bacău nr. 7269/P/2009 din 07.12.2011 înregistrat pe rolul Judecătoriei Bacău sub nr. 19674/180/2011 s-a dispus trimiterea în judecată în stare de libertate a inculpatilor GG si BC pentru săvârşirea infracţiunilor de  vatamare corporala, fapte prevăzute de  art. 181 al.1 C.p.

În fapt, prin actul de sesizare, s-a reţinut că  la data de 04.08.2009 in jurul orelor 17.30 in timp ce se afla pe islazul situat in punctul  V  pe raza com. X inculpatii l-au lovit  cu un obiect contondent si respectiv cu pumii si picioarele pe numitul MP, provocandu-i leziuni ce au necesitat spre vindecare un nr. de 45-48 zile de ingrijiri medicale.

Cauza a fost înregistrată pe rolul Judecătoriei Bacău sub nr. 17674/180/2011.

În cursul cercetării judecătoreşti în conformitate cu dispoziţiile art. 323 Cpp şi art. 69-74 Cp a fost audiat inculpatul GG , care nu a recunoscut săvârşirea faptelor. Desi legal citat, inculpatul BC nu s-a prezentat in fata instantei in vederea audierii.

Potrivit art. 326 Cpp a fost audiată partea vătămată care a declarat  că se constituie parte civilă cu suma de  25.000  lei din care 15.000 lei, daune materiale şi 10.000 lei daune morale .

Instanţa a procedat la audierea martorilor declaraţiile acestora fiind consemnate şi ataşate la dosar.

Analizând întregul material probator administrat în cursul urmăririi penale şi cercetării judecătoreşti, instanţa reţine următoarea situaţie de fapt:

In data de 04.08.2009 partea vatamata MP se afla impreuna cu o turma de 500 de capete ovine pe islazul situat in punctul V localizat in extravilanul satul V. In jurul orelor 17.00 si-a facut aparitia o alta turma de  animale ce erau in grija inculpatului CB. Cele doua turme s-au apropiat, iar cainii care le pazeau au inceput sa fie agresivi. Inculpatul BC a reprosat partii vatamate ca i-ar fi speriat animalele, totodata acesta l-a apelat telefonic pe numitul GC , proprietarul animalelor. La fata locului si-a facut aparitia un  autoturism de culoare rosie din care au coborat inculpatul GG, tatal acestuia GC, GN si LM. Acestia s-au indreptat catre partea vatamata, care a inceput sa fuga. A fost prins de catre inculpatii BC care l-a lovit cu pumnii in zona fetei, cu picioarele in zona spatelui, iar inculpatul GG l-a lovit cu un corp contondent (bata) in zona antebratului drept. Partea vatamata a cazut in stare de inconstienta. Ulterior pentru recuperarea starii de sanatate a fost internat la Spitalul Judetean .

In baza certificatului medico-legal nr. 14391/28.08.2009 emis de SML s-a concluzionat ca  MP prezinta fractura cu deplasare 1/3 distala cubitus drept, tumefactii, excoriatii se s-au putut produce prin loviri cu corpuri dure si pot data  din 4.08.2009 , necesita 45-48 zile ingrijiri medicale. Spitalul Judetean s-a constituit parte civila in timpul urmaririi penale cu suma de 1351,90 lei  .

Inculpatul BC in declaratia data la fl. 34 dup a recunoscut ca a lovit partea vatamata. Totodata acesta a relatat amanunte legate de activitatea celuilalt co-inculpat-GG, precizand ca „avea asupra sa o bata, a lovit cu acest corp contondent partea vatamata MP in zona capului si a antebratului drept, aplicandu-i acestuia 4 lovituri „

Inculpatul GG in declaratia data in fata instantei a declarat ca nu recunoste savarsirea faptelor precizand ca in luna august 2009 a lucrat la casa fratelui sau in loc. V Aparatorul inculpatului a solicitat achitarea acestuia in temeiul art. 11 pct. 2 lit. a rap la art. 10 lit. c C.p.p.. Instanta nu poate retine aceste aparari avand in vedere declaratiile inculpatului BC in care relateaza in mod amanuntit modalitatea in care cei doi inculpati au comis faptele, ale martorilor GG , TM, G I, TG

Situaţia de fapt reţinută de instanţă se probează cu:

-declaratia p.v. ,declaratiile martorilor T.M., GG., BC, TG., GI.,certificat medico-legal nr. 14391/28.08.2009 emis de SML ,declaratiile inculpatilor.

Instanţa constată că declaraţiile inculpatului GG nu sunt sincere şi nu pot servi la aflarea adevărului în cauză, în condiţiile art. 69 cpp, ele fiind contrazise de celelalte probe administrate în cauză.

În drept, faptele inculpatilor GG si BC  care  in  data de 04.08.2009 in jurul orelor 17.30 au lovit  cu un obiect contondent si respectiv cu pumii si picioarele pe numitul MP provocandu-i leziuni ce au necesitat spre vindecare un nr. de 45-48 zile de ingrijiri medicale. întruneşte elementele constitutive  ale infracţiunii de vatamare corporala prev de art. 181 al1 C.p.

În temeiul art. 345 al.2 C.p.p. , având în vedere că faptele există, constituie infracţiuni şi au fost săvârşite de către inculpaţi cu forma de vinovăţie prev. de lege, urmează să dispună condamnarea acestora.

La individualizarea pedepselor ce se vor aplica inculpaţilor instanţa va avea în vedere criteriile generale de individualizare prev. de art. 72 Cp şi anume: gradul de pericol social al faptei, împrejurările concrete în care a fost comisă faptele (  in loc public, profitand de faptul ca partea vatamata era singura)

În baza acestor criterii, instanţa apreciază că o pedeapsă de  1  an si 6 luni aplicata inculpatului GG  si o pedeapsa de 1 an inchisoare aplicata inculpatului BC  pentru săvârşirea infracţiunii de vatamare corporala sunt apte să răspundă scopurilor prevăzute de 52 cp. 

În ceea ce priveşte pedeapsa accesorie, instanţa reţine că natura faptelor săvârşite,  ansamblul circumstanţelor personale ale inculpatilor duc la concluzia existenţei unei nedemnităţi în exercitarea drepturilor electorale prevăzute de art. 64 lit. a teza a II-a şi b Cp, respectiv dreptul de a fi ales în autorităţi publice sau în funcţii elective publice şi dreptul de a ocupa o funcţie implicând exerciţiul autorităţii de stat, motiv pentru care exerciţiului acestora va fi interzis pe durata executării pedepsei principale.

Instanţa apreciază în baza aceloraşi criterii că scopul pedepsei prev. de art. 52 cp poate fi atins şi fără executarea pedepsei, având în vedere că sunt întrunite şi celelalte condiţii prev. de art. 81 cp şi că pronunţarea pedepsei constituie un avertisment pentru aceştia şi chiar fără executarea pedepsei aceştia nu vor mai săvârşi infracţiuni, instanţa va suspenda condiţionat executarea pedepsei, va stabili termen de încercare în condiţiile art. 82 Cp şi va atrage atenţia inculpaţilor asupra disp. art. 83 Cp privind revocarea suspendării.

În baza art. 71 al. 5 Cp va suspenda executarea pedepsei accesorii a interzicerii drepturilor prev. de art. 64 lit. a teza a II-a şi b Cp pe durata suspendării condiţionate.

Instanţa constantând îndeplinite în mod cumulativ condiţiile răspunderii civile delictuale pentru fapta proprie persoane respectiv faptele ilicite prezentate mai sus, raportul de cauzalitate între acestea şi prejudiciul produs, existenţa prejudiciului va obliga inculpatii la plata plata sumei de 5.000 lei cu titlul de daune materiale si 5.000 lei cu titlul de daune morale catre partea civila. Vor fi obligati inculpatii să platesca părţii civile Spitalul Judetean de Urgenta suma de 1351,90 lei cu titlu de despăgubiri civile materiale reprezentând cheltuieli de spitalizare ocazionate cu tratarea părţii vătămate .

Va constata că inculpatul GG  a avut apărător ales.

Văzând şi dispoziţiile art.189, 191 al. 1,2  Cpp