Fond funciar

Sentinţă civilă 3539 din 20.12.2011


INSTANTA

Prin cererea inregistrata pe rolul acestei instante sub nr. X/21.10.2011, reclamantul C V a solicitat, in contradictoriu cu paratele Comisia locala a com. S si Comisia Judeteana V, ambele de stabilire a dreptului de proprietate asupra terenurilor, repunerea in termen  pentru solicitarea emiterii unui titlu de proprietate pentru suprafata  de 1600 mp teren situat in com. S, jud. V.

In motivarea in fapt a cererii, reclamantul a aratat ca  a fost in imposibilitate sa solicite suprafata mentionata mai sus, deoarece fiul sau, C N, a solicitat emiterea unei autorizatii de construire pe acest teren, cu motivarea ca pe terenul ce a apartinut reclamantului a fost construit un magazin satesc.  Reclamantul a precizat ca fiul sau a decedat, iar unicul mostenitor acceptant al acestuia este el, reclamantul, ceilalti copii ai reclamantului renuntand la mostenirea defunctului.

Cererea  nu a fost motivata in drept si este scutita de plata taxei judiciare de timbru, conform prevederilor art. 42 din Legea nr. 1/2000.

Parata Comisia comunala S a formulat intampinare, in care a solicitat admiterea cererii reclamantului, cu motivarea ca fiul reclamantului si-a construit o locuinta pe teren dat la schimb cu Primaria com. S, pentru un teren proprietatea reclamantului, iar fiul sau, C N, nu a solicitat constituirea dreptului de proprietate asupra terenului dat la schimb.

Prin intampinarea formulata de Comisia judeteana V, aceasta a lasat la aprecierea instantei modul de solutionare a cererii de repunere in termen.

Cererea reclamantului a fost inregistrata initial pe rolul Judecatoriei M care a inaintat dosarul, pe cale administrativa, Judecatoriei B, in urma desfiintarii Judecatoriei M.

La solicitarea instantei, reclamantul, reprezentat prin procurator C V, si-a precizat actiunea in sensul ca solicita repunerea in termen pentru a formula cerere de reconstituire. De asemenea, si a completat actiunea, in sensul ca solicita chiar reconstituirea dreptului de proprietate asupra suprafetei de teren pe care fiul reclamantului si-a construit locuinta, precum si obligarea comisiilor de fond funciar la emiterea unui titlu de proprietate pentru aceasta suprafata. De aceasta completare instanta a luat act prin incheierea de sedinta din data de 08.11.2011 (fila 8 din prezentul dosar),

Comisia com. S a comunicat documentatia intocmita in baza cererii de reconstituire formulata de reclamant si a titlului de proprietate emis acestuia.

Au fost incuviintate si s-au administrat proba cu inscrisuri si testimoniala.

Din analiza actelor si lucrarilor dosarului, instanta retine urmatoarele:

Reclamantul a solicitat in baza Legii nr.18/1991 reconstituirea dreptului de proprietate cu privire la terenul pe care l-a detinut in proprietate si cu care s-a inscris in fosta cooperativa agricola de productie, respectiv suprafata de 5,50 ha (fila 19). Prin Hotararea nr.  139 din 17.09.1991 a Comisiei judetene V, reclamantului i-a fost reconstituit dreptul de proprietate pentru suprafata de 4,97 ha (filele 16 – 18). In registrul agricol din anul 1959 reclamantul a fost inscris cu o suprafata de 4,97 ha. Din declaratiile martorilor audiati in cauza, rezulta ca reclamantul a stapanit o suprafata mai mare, respectiv de 5 ha teren intravilan. Tot din declaratiile martorilor, coroborate cu precizarile Comisiei locale S, rezulta ca pe o suprafata de teren ce a apartinut reclamantului a fost construit un magazin satesc, existent si in prezent, iar in locul acestui teren, a fost atribuit fiului reclamantului o suprafata echivalenta, de 1600 mp, real masurata 1597 mp (conform planului de amplasament si delimitare a imobilului intocmit de specialist in cadastru autorizat si avizat de Primarie, de la fila 28 din prezentul dosar), pentru construirea unei locuinte.

Fata de cele retinute, instanta constata ca reclamantul a detinut in proprietate o suprafata mai mare decat cea cu care s-a inscris in Cooperativa agricola de productie, respectiv o suprafata de 5,50 ha teren pe raza com. S, iar reclamantului i-a fost reconstituit partial dreptul de proprietate.

Fata de cele retinute, instanta constata ca reclamantul a facut dovada indreptatirii sale la reconstituire pentru diferenta de teren nerestituita.

Pentru aceste motive, nu este intemeiata cererea de repunere in termen, deoarece reclamantul a formulat in termen cerere, doar ca aceasta a fost admisa partial.

Conform art. 11 din Legea nr.18/1991, ,,Suprafata adusa in cooperativa agricola de productie este cea care rezulta din: actele de proprietate, cartea funciara, cadastru, cererile de inscriere in cooperativa, registrul agricol de la data intrarii in cooperativa, evidentele cooperativei sau, in lipsa acestora, din orice alte probe, inclusiv declaratii de martori.

(2) Dispozitiile alin. (1) se aplica in mod corespunzator si in ceea ce priveste suprafetele preluate de cooperativele agricole de productie in baza unor legi speciale sau in orice mod de la membrii cooperatori.

(2^1) Terenurile preluate abuziv de cooperativele agricole de productie de la persoanele fizice, fara inscriere in cooperativele agricole de productie sau de catre stat, fara nici un titlu, revin de drept proprietarilor care au solicitat reconstituirea dreptului de proprietate, pe vechile amplasamente, daca acestea nu au fost atribuite legal altor persoane.

(3) Stabilirea dreptului de proprietate se face la cerere, pe baza situatiei terenurilor detinute de cooperativa agricola de productie la 1 ianuarie 1990, inscrisa in sistemul de evidenta a cadastrului funciar general sau a registrului agricol, corectata cu instrainarile legal efectuate de catre cooperativa pana la data intrarii in vigoare a legii”.

In consecinta, in temeiul art.11  citat si art. 2 si 3 din Legea nr. 1/2000, instanta va admite cererea, astfel cum a fost completata si va reconstitui reclamantului dreptul de proprietate pentru diferenta de teren nerestituita, dar posedata de fiul reclamantului, inainte de deces, respectiv suprafata de 1597 mp situata in intravilanul com. S, jud. V, in punctul ,,nord S”, cu urmatoarele vecinatati: X, pe care a fost edificata o casa de locuit.

De asemenea, avand in vedere prevederile art. 116 alin.2 din Legea nr. 18/1991, va obliga pe parata Comisia comunei S pentru stabilirea dreptului de proprietate asupra terenurilor sa intocmeasca proces verbal de punere in posesie a terenului descris mai sus, de 1597 mp.

Totodata, va obliga pe parata Comisia Judeteana V sa emita reclamantului titlu de proprietate pentru aceeasi suprafata.

Pentru aceste motive:

2

Domenii speta