Minori si familie

Sentinţă civilă 1915 din 21.06.2012


JUDECATORIA

Asupra cauzei de fata,

Prin cererea inregistrata pe rolul Judecatoriei B la data de 20.01.2012, sub nr. X, reclamantul  I L a chemat in judecata pe parata I M, solicitand instantei ca prin hotararea ce o va pronunta sa dispuna desfacerea casatoriei lor din vina exclusiva a paratei; exercitarea autoritatii parintesti asupra minorilor I I si I M- A, ambii nascuti la data de 13.07.2008, in mod exclusiv de catre el, satbilirea locuintei celor doi minori la erl, in sat F, com. S, jud. B, obligarea paratei la plata unei pensii de intretinere in favoarea minorilor in functie de venitul mini pe economia nationala.

In motivarea in fapt a cererii reclamantul arata ca s-a casatorit cu parata la data de 24.10.2008,  casatoria fiind inregistrata sub nr. 12 din aceeasi data la Primaria S, jud. B. Ultimul domiciliu comun a fost in sat F, com. S, jud. B. Casatoria a fost precedata de o perioada de concubinaj, in interiorul caruia au rezultat cei doi minori gemeni.

Sustine ca la inceput s-au inteles relativ bine, convenind ca el sa lucreze la Panciu iar parata dupa venirea copiilor sa se ocupe de acestia. Parata era vesnic nemultumita si se purta violent cu minorii, intelegandu-i atitudinea avand in vedere ca parata provenea de la Orfelinat. I-a acordat circumstante, cu atat mai mult cu cat minorii fiind gemeni, comportau o supraveghere deosebita si un efort fizic si mental special din partea paratei.

Arata ca in cursul lunii iulie 2010, in timp ce se afla la munca in orasul Panciu, jud. B, a fost incunostiintat de sora sa, ca parata sub pretextul ca pleaca la cumparaturi a parasit domiciliul conjugal, lasand copii in grija acesteia. De la acea data nu mai stie nimic de viata ei, nu a luat legatura cu el si nici cu copiii. Aproximativ 1 an de la plecarea paratei, copiii au fost lasati in grija parintilor sai, intrucat el continua sa mearga la lucru, dupa care, fiindu-i tot mai greu cu minorii a intrat intr-o relatie de concubinaj cu C, cu care se intelege si care se ocupa indeaproape de minori.

Reclamantul sustine ca este o persoana linistita, concilianta, este foarte apropiat de copii si a facut eforturi pentru ca acestia sa creasca frumos, asigurandu-le toate conditiile de crestere si educare, astfel ca este in interesul acestora ca el sa exercite autoritatea parinteasca asupra minorilor. Locuiste separat de parintii sai, intr-un imobil casa de locuit in conditii corespunzatoare.

Cererea a fost intemeiata in drept pe dispozitiile art. 373 lit b), art. 398 alin 1, art. 531 alin 2, art. 400 alin 1, art. 383 alin 3 Cod. Civ.

Prin Incheierea din data de 01.03.2012 instanta a dispus suspendarea judecarii cauzei in temeiul art. 242 alin 1 pct. 2 C. proc. civ, constatand ca niciuna dintre parti nu s-a prezentat in fata instantei.

La data de 28.03.2012 a fost inregistrata la dosar cererea de repunere a cauzei pe rol, fomulata de reclamantul I L. Prin Incheierea din data de 26.04.2012 instanta a dispus repunerea cauzei pe rol si a pus in vedere reclamantului sa faca toate demersurile pentru a indica adresa actuala de domiciliu a paratei.

La data de 10.05.2012 reclamantul a depus la dosarul cauzei adresa paratei din sat X.

Constatand ca la termenul acordat pentru indeplinirea procedurii de citare cu parata, aceasta procedura s-a restituit cu mentiunea “lipsa numar de casa“, a pus in vedere reclamantului sa faca demersurile necesare pentru a indica adresa corecta a paratei.

Legal citata pentru termenul din data de 21.06.2012 parata s-a prezentat personal in fata instantei si a depus intampinare prin care a aratat ca este de acord cu divortul promovat de reclamant, este de acord cu exercitarea autoritatii parintesti asupra minorilor I M-A si I I sa se realizeze in mod exclusiv de catre reclamant, este de acord ca locuinta minorilor sa fie stabilita la reclamant , iar ea sa revina la numele anterior casatoriei, X.

Dupa ce instanta a incunostiintat parata asupra continutului institutiei exercitarii autoritatii parintesti, parata a revenit aratand ca doreste ca exercitarea autoritatii parintesti fata de minori sa fie exercitata in comun de ambii parinti.

La termenul din 21.06.2012, reclamantul fata de precizarile paratei a aratat ca este de acord cu propunerea paratei  in sensul de a se dispune desfacerea casatoriei prin acordul lor, si ca autoritatea parinteasca sa fie exercitata de ambii parinti.

Reclamantul  a consemnat pe spatele cerererii de chemare in judecata acordul privind desfacerea casatoriei si exercitiul autoritatii parintesti.

In cauza s-a dispus citarea Autoritatii Tutelare din cadrul Primariei com. S si  X, care au efectuat anchete sociale la domiciliile partilor. .

Analizand materialul probator administrat in cauza, Judecatoria retine urmatoarele:

Partile s-au casatorit la data de 24.10.2008, casatoria lor fiind inregistrata la acea data sub nr. 12 la Primaria com. S, jud. B, conform certificatului de casatorie aflata la fila 6 in prezentul dosar.

Din relatia partilor, anterior casatoriei, au rezultat minorii I I si I M- A, ambii nascuti la data de 13.07.2008.

Partile au avut ultima locuinta conjugala in com. S, jud. B.

Prin art. 5 alin.2 din Legea nr. 71/2011 s-a prevazut ca „Dispozitiile Codului civil sunt aplicabile si efectelor viitoare ale situatiilor juridice nascute anterior intrarii in vigoare a acestuia, derivate din starea si capacitatea persoanelor, din casatorie, filiatie, adoptie si obligatia legala de intretinere, din raporturile de proprietate, inclusiv regimul general al bunurilor, si din raporturile de vecinatate, daca aceste situatii juridice subzista dupa intrarea in vigoare a Codului civil”.

De asemenea, potrivit dispozitiilor art. 39 din Legea nr. 71/2011  (1) Dispozitiile Codului civil privind divortul se aplica fara a se deosebi intre casatoriile incheiate inainte sau dupa intrarea sa in vigoare. ”

In conditiile prevederilor legale sus invocate, in cauza devine aplicabil articolul 373 lit. a din Codul civil (Legea nr. 287/2009), conform caruia: „Divortul poate avea loc prin acordul sotilor, la cererea ambilor soti  sau a unuia dintre soti acceptata de celalalt sot”.

Totodata, sunt aplicabile prevederile art. 6131 alin.1-2 din Codul de procedura civila, potrivit carora:

„(1) In cazul in care cererea de divort se intemeiaza pe acordul partilor, ea va fi semnata de ambii soti. Atunci cand este cazul, sotii vor stabili si modalitatile in care au convenit sa fie solutionate cererile accesorii divortului.

(2) Primind cererea de divort (…), instanta va verifica existenta consimtamantului sotilor, dupa care va fixa termen pentru solutionarea cererii in camera de consiliu”.

In temeiul textului de lege sus invocat si constatand existenta consimtamantului partilor in desfacerea casatoriei, cererea formulata de reclamant este intemeiata, urmand sa fie admisa.

Referitor la cererea de exercitare a autoritatii parintesti fata de minorii I I si I M- A, ambii nascuti la data de 13.07.2008,  din referatul de ancheta psihosociala realizat de Autoritatea Tutelara a com. S rezulta ca reclamantul locuieste impreuna cu minorii intr-o casa de locuit cu 3 camere si hol, racordata la reteaua de curent electric si mobilata in totalitate, au in folosinta 0,50 ha teren agricol, 1 porc si pasari, veniturile familiei se constituie din ajutorul social. I M a parasit domiciliul din iulie 2010, minorii sunt sanatosi , ingrijiti.

Din referatul de ancheta psihosociala realizat de Autoritatea Tutelara a com. C, jud. Bacau, rezulta ca parata s-a stabilit fara copiii pe care i-a nascut cu sotul sau, in localitatea C din anul 2010, traieste in concubinaj cu X cu care are doi copii. Nu figureaza cu locuinta sau alte bunuri pe raza comunei C, locuieste intr-o camera modest mobilata in locuinta parintilor concubinului.

In cauza sunt aplicabile dispozitiile art. 396 din Codul civil (Legea nr. 287/2009) potrivit carora (1) Instanta de tutela hotaraste, odata cu pronuntarea divortului, asupra raporturilor dintre parintii divortati si copiii lor minori, tinand seama de interesul superior al copiilor, de concluziile raportului de ancheta psihosociala, precum si, daca este cazul, de invoiala parintilor, pe care ii asculta” , dar si dispozitiile art. 397 din Codul civil (Legea nr. 287/2009) potrivit carora „Exercitarea autoritatii parintesti de catre ambii parinti.

Dupa divort, autoritatea parinteasca revine in comun ambilor parinti, afara de cazul in care instanta decide altfel”.

Autoritatea parinteasca este definita in art. 483 din Codul civil (Legea nr. 287/2009) astfel : 1) Autoritatea parinteasca este ansamblul de drepturi si indatoriri care privesc atat persoana, cat si bunurile copilului si apartin in mod egal ambilor parinti.

(2) Parintii exercita autoritatea parinteasca numai in interesul superior al copilului, cu respectul datorat persoanei acestuia, si il asociaza pe copil la toate deciziile care il privesc, tinand cont de varsta si de gradul sau de maturitate.

(3) Ambii parinti raspund pentru cresterea copiilor lor minori.”

Fata de materialul probator administrat in cauza instanta retine ca nu sunt motive ca dreptul la exercitiul autoritatii parintesti , astfel cum este definit in textul de lege mai sus mentionat, sa fie limitat vreuneia dintre parti.

In ceea ce priveste locuinta minorilor, potrivit art. 400 din Codul civil (Legea nr. 287/2009), instanta  stabileste, odata cu pronuntarea divortului, locuinta copilului minor la parintele cu care locuieste in mod statornic sau daca pana la divort copilul a locuit cu ambii parinti, instanta ii stabileste locuinta la unul dintre ei, tinand seama de interesul sau superior.

Avand in vedere materialul probator administrat, precum si interesul minorilor  de a se limita pe cat posibil consecintele psihice generate de divortul parintilor, dar si acela ca ei sa creasca in continuare intr-un mediu stabil, instanta urmeaza ca in temeiul art. 400 al 1 Codul civil (Legea nr. 287/2009), sa stabileasca locuinta acestora la reclamant, avand in vedere si acordul partilor in acest sens.

In  temeiul  art.  402 pct.1 si 2 din Codul civil (Legea nr. 287/2009) fiecare  parinte  trebuie  sa contribuie la cheltuielile de crestere, educare, invatatura si pregatire profesionala a copiilor, dispozitiile privind obligatia de intretinere prevazute de Titlul V din Codul civil (Legea nr. 287/2009), fiind aplicabile.

Potrivit art. 524 Cod Civil:” Are drept la intretinere numai cel care se afla in nevoie, neputandu-se intretine din munca sau din bunurile sale” iar potrivit art.529 (1) Intretinerea este datorata potrivit cu nevoia celui care o cere si cu mijloacele celui care urmeaza a o plati.

(2) Cand intretinerea este datorata de parinte, ea se stabileste pana la o patrime din venitul sau lunar net pentru un copil, o treime pentru 2 copii si o jumatate pentru 3 sau mai multi copii.

(3) Cuantumul intretinerii datorate copiilor, impreuna cu intretinerea datorata altor persoane, potrivit legii, nu poate depasi jumatate din venitul net lunar al celui obligat.”

In cauza, tinand cont de faptul ca minorii locuiesc la tata  intretinerea acordata de acesta se va materializa  si in viitor prin acordarea in natura a celor necesare cresterii si educarii minorilor potrivit art. 529, 530 din Codul civil (Legea nr. 287/2009)

In ceea ce o  priveste pe parata, aceasta a aratat ca mai are doi copii, insa a facut dovada unuia dintre ei, prin copia de pe certificatul de nastere al minorului I X, nascut la data de 30.05.2011, astfel instanta potrivit art. 529 al.2 si art. 530 din Codul civil (Legea nr. 287/2009),  urmeaza sa dispuna obligarea acesteia la plata unei pensii de intretinere in cuantum de 176 lei  lunar, cate 88 lei pentru fiecare, calculata in  procent de ? functie de salariul minim pe economie - 700 lei, instituit prin H.G. nr. 1225/2011 (net: 530 lei) avand in vedere ca nu s-a facut dovada ca parata realizeaza venituri din munca, incepand cu data introducerii cererii – 19.01.2012, in temeiul art. 532 din codul civil (Legea nr. 287/2009), si pana la majoratul minorilor.  De asemenea, la calculul pensiei de intretinere instanta a tinut cont si de existenta minorului I X

Cu privire la numele ce urmeaza a fi purtat de parata dupa pronuntarea divortului,  in temeiul art. 383 din Codul civil (Legea nr. 287/2009), se va dispune ca aceasta sa revina la numele avut anterior incheierii casatoriei – X.

Cererea a fost legal timbrata.

4