Pretentii

Sentinţă civilă 2641 din 27.09.2012


Prin cererea inregistrata la instansa cu nr. X din 20.04.2012, reclamantul B M a chemat in judecata pe paratul F D A solicitand ca, prin sentinsa ce se va pronunsa:

- sa fie obligat paratul la plata sumei de 1650 lei, pe care a imprumutat-o acestuia la data de 30.12.2011 si care trebuia restituita la data de 18.01.2012;

- sa fie obligat paratul la plata dobanzii de 50 lei pe zi de la data de 18.01.2012 si pana la data plasii efective, cu obligarea paratului si la plata cheltuielilor de judecata.

In motivarea acsiunii, reclamantul a aratat ca, la data de 30.12.2011 l-a imprumutat pe parat cu suma de 1650 lei pe care acesta s-a angajat sa i-o restituie la data de 18.01.2012. Contractul de imprumut a fost autentificat de Biroul Notarului Public D I. In consinutul contractului au convenit ca daca se va depasi data scadensei, paratul va fi obligat la plata unor dobanzi de 50 lei pe zi.

Cererea nu a fost intemeiata in drept.

In dovedirea acsiunii, reclamantul a depus la dosar, in copie, cartea de identitate , bon fiscal, contract de imprumut (f. 4-6).

Legal citat paratul nu a formulat intampinare, insa a fost prezent in fasa instansei la termenul din data de 14.06.2012 cand a aratat ca este de acord cu acsiunea promovata de reclamant.

La termenul din data de 27.09.2012 instansa a invocat excepsia lipsei de interes a reclamantului in formularea prezentei cereri.

Reclamantul, prin aparator, a sussinut ca prezenta cerere a fost formulata cu scopul de evita cheltuielile de executare, incercand prin promovarea acsiunii sa determine paratul sa-si execute obligasia.

Analizand cu prioritate, in baza art 137 C.proc.civ, exceptiei lipsei de interes, instansa resine urmatoarele:

Intre parsi a fost incheiat contractul de imprumut autentificat sub nr. 3925/30.12.2011, prin care reclamantul a imprumutat pe parat cu suma de 1650 lei, iar paratul s-a angajat sa restituie suma imprumutata la data de 18.01.2012, sub sancsiunea plasii unei dobanzi de 50 lei pentru fiecare zi de intarziere.

In temeiul art. 67 din Legea nr. 36/1995, a notarilor publici si activitasii notariale : “Actul autentificat de notarul public care constata o creansa certa si lichida are putere de titlu executoriu la data exigibilitasii acesteia. In lipsa actului original, titlul executoriu il poate constitui duplicatul sau copia legalizata de pe exemplarul din arhiva notarului public.”

De altfel, in chiar consinutul contractului intervenit intre parsi se consemneaza faptul ca “ prezentul contract constituie titlu executoriu si poate fi investit cu formula executorie si executat”.

Acsiunea civila reprezinta ansamblul mijloacelor procesuale prin care se poate realiza protecsia judiciara a drepturilor subiective si a situasiilor juridice ocrotite de lege.

Printre condisiile generale ale acsiunii civile, care sunt totodata si condisii ce trebuie indeplinite pentru ca o persoana fizica sau juridica sa fie parte in procesul civil,  se numara: afirmarea unui drept, sau a unei situasii juridice protejate de lege, interesul, capacitatea procesuala si calitatea procesuala.

Interesul reprezinta folosul practic urmarit de cel ce a pus in miscare acsiunea civila. Interesul poate fi atat material cat si moral, iar acesta trebuie sa fie legitim, nascut si actual, personal si direct.

Fasa de aceste considerente, instansa constata ca interesul in promovarea acsiunii nu indeplineste condisia de a fi actual, adica de a exista la data exercitarii acsiunii civile, astfel ca instansa urmeaza a admite excepsia invocata. Reclamantul are deja un titlu executoriu, iar prin indeplinirea formalitasilor privind investirea cu formula executorie a acestuia va putea incepe executarea impotriva paratului.

Avand in vedere ca, excepsia lipsei de interes este o excepsie de fond, absoluta si peremptorie, urmeaza a respinge cererea formulata de reclamant ca fiind lipsita de interes.

Cererea a fost legal timbrata.

Domenii speta