Talharie

Sentinţă penală 369 din 04.09.2012


Asupra actiunii penale de fata,

Sub nr.X din 10 iulie 2012, s-a inregistrat la instanta rechizitoriul Parchetului de pe langa Judecatoria B, prin care a fost trimis in judecata inculpatul A D-C, cercetat in stare de arest preventiv pentru savarsirea infractiunii de talharie , prev. de art. 211 al.1 , al.2 lit. c Cod penal.

Din analiza actelor si lucrarilor dosarului, instanta retine urmatoarea situatie de fapt:

In ziua de 21 iunie 2012, in jurul orei 09.30, in timp ce se deplasa pe str. Republicii din municipiul B, inculpatul A D-C a observat-o pe minora I F – in varsta de 8 ani – care asculta muzica de pe un telefon mobil ce-l avea asupra sa.

Deoarece in urma cu doua zile isi pierduse locul de munca si nu avea mijloace financiare, inculpatul a luat hotararea s-o deposedeze pe sus-numita de bunul respectiv.

In baza hotararii luate, a inceput sa o urmareasca, mergand la o distanta de aprox. 5-6 m. fata de aceasta. Dupa ce au parcurs mai multe strazi, profitand de faptul ca aceasta a ajuns intr-un gang si de faptul ca nu erau persoane de fata, prin spate, i-a smuls telefonul din mana stanga dupa care a parasit locul faptei in fuga.

Fiind speriata, minora a inceput sa strige dupa ajutor, fiind auzita de verisoara sa pe nume I L-D, cele doua mergand impreuna la politie unde au sesizat fapta comisa.

Intre timp, inculpatul dupa ce a fugit aprox. 200-300 m. cand a ajuns pe str. Republicii, si-a continuat deplasarea in mod normal pentru a nu atrage atentia trecatorilor.

 In zona „Confectii” a mers intr-un parc de joaca pentru copii, a scos cartela din telefonul sustras, pe care a rupt-o si a abandonat-o in acel loc.

 Ulterior, s-a deplasat in zona „Stadion” la o casa de amanet, unde in momentul in care negocia cu angajatul pretul, au aparut organele de politie, moment in care a fost identificat ca fiind autorul faptei.

 De precizat faptul ca, in timpul deplasarii  din zona „Confectii” spre zona „Stadion”, inculpatul a trecut pe la locuinta sa, situata pe str. Muzelor, unde si-a schimbat vestimentatia pentru a nu fi recunoscut cu privire la savarsirea faptei.

Fiind audiat, inculpatul recunoaste modalitatea de comitere a faptei, motivand ca a procedat astfel deoarece nu avea nicio sursa de venit.

Bunul sustras partii vatamate a fost recuperat de organele de politie si restituit acesteia,  astfel ca partea vatamata nu s-a mai constituit parte civila , iar reprezentantul legal al acesteia, numita  I V a precizat ca nu doreste sa participe in procesul penal nici in calitate de parte vatamata sau parte civila.

Situatia de fapt s-a stabilit pe baza urmatoarelor mijloace de proba :proces-verbal de consemnare a denuntului formulat de numita I L;proces-verbal de cercetare la fata locului si plansa fotografica;declaratia martorei I F;declaratia martorei I L-D;declaratia martorei I V;declaratia martorului X;declaratia martorului X;dovada de predare-primire;proces-verbal de conducere in teren si plansa fotografica;proces-verbal de examinare criminalistica a obiectelor vestimentare apartinand inculpatului Alexandrache D-C si plansa fotografica;proces-verbal de depistare;proces-verbal de recunoastere;declaratia inculpatului A D-C.

Fapta  inculpatului A D-C care, in ziua de  21.06.2012, in jurul orei 09.30, in timp ce se deplasa pe str. Republicii din mun. B, i-a smuls telefonul mobil marca NOKIA numitei I F – in varsta de 8 ani – pe care aceasta il tinea in mana stanga - intruneste elementele constitutive ale infractiunii de talharie prev. de art. 211 al. 1, al.2 lit. c Cod penal.

Avand in vedere faptul ca inculpatul A D-C, prezent la instanta, a recunoscut in totalitate fapta retinuta in sarcina sa si a solicitat ca judecata sa aiba loc doar pe baza probelor administrate in  faza de urmarire penala, instanta va retine in favoarea acestuia dispozitiile art.320/1alineat 7  Cod procedura penala introdus prin Legea nr.202/2010 privind unele masuri pentru accelerarea solutionarii proceselor, reducand limitele de pedeapsa cu o treime.

In baza acestor texte de lege si in temeiul art. 345 Cod procedura penala, instanta va aplica inculpatului  o pedeapsa pentru  infractiunea savarsita , la individualizarea careia se va tine seama de disp.art. 52 si art. 72 C.penal.

Se va avea in vedere faptul ca A D-C are varsta de 30 ani, este casatorit, are 1 copil minor, a absolvit 8 clase, nu are ocupatie, nu este cunoscut cu antecedente penale.

Pe parcursul cercetarilor, inculpatul a avut o atitudine sincera, recunoscand fapta cu privire la care este cercetat.

Din fisa  cazier judiciar rezulta ca , la data de 27 aprilie 2012, fata de inculpatul A D-C a fost pusa in miscare actiunea penala de catre Parchetul de pe langa Judecatoria H, pentru savarsirea infractiunilor prev. de art. 208 al.1, 209 al.1 lit.e,g, Cod penal, cu aplic. art. 41 al.2 Cod penal si art. 208 al.1, 209 al. lit. i Cod penal, toate cu aplic. art. 33 lit. a Cod penal (f. 49).

Motivat de pericolul social al faptei savarsite, instanta apreciaza ca scopul pedepsei aplicate poate fi realizat numai prin privare de libertate.

In temeiul art. 71 alineat (2) Cod penal, instanta va aplica inculpatului si pedeapsa accesorie a interzicerii drepturilor prev.de art. 64 lit.” a” teza II si art. 64 lit.” b” Cod penal.

In temeiul art.88 Cod penal, se va computa din pedeapsa rezultanta perioada retinerii si arestarii preventive, incepind cu data de 21 iunie 2012, pina in prezent.

In baza art.350 Cod procedura penala, se va mentine starea de arest a inculpatului.

Potrivit  disp. art.191 Cod procedura penala, instanta va obliga pe inculpat sa plateasca statului cheltuieliel judiciare avansare in cauza in care se va include si onoraiul pentru asistenta juridica din oficiu, suma ce va fi virata din fondul Ministerului Jusritiei catre Baroul de Avocati V.

2

Domenii speta