Luarea de masuri de internare

Sentinţă penală 89 din 14.02.2013


J U D E C A T O R I A,

Asupra referatului de fata,

Sub nr. Xdin 19 aprilie 2012, s-a inregistrat la instanta referatul Biroului executari penale din cadrul Judecatoriei B, prin care, in baza dispozitiilor art.113 alineat 2 si art.114Cod penal, s-a solicitat instantei luarea masurii internarii medicale la Laboratorul de Sanatate Mintala V, fata de invinuitul M C.

A fost atasat dosarul penal nr X/2010 al Parchetului de pe langa Judecatoria B, dosarul penal nr. X/2011 al Judecatoriei B, precum si adresa nr.X din 31 mai 2012 a Spitalului Municipal de Urgenta Elena Beldiman B.

Din analiza actelor si lucrarilor dosarului, instanta retine urmatoarele:

Prin ordonanta procurorului din cadrul Parchetului de pe langa Judecatoria B din data de 24 noiembrie 2011, s-a dispus scoaterea de sub urmarire penala fata de invinuitul M C, pentru savarsirea infractiunii de furt calificat, prev.de art.208 alineat 1, art.209 alineat 1 lit.c si e Cod penal si aplicarea sanctiunii cu caracter administrativ „mustrare cu avertisment”.

S-a retinut ca in ziua de 4 martie 2010, in jurul orelor 13,00-13,30, invinuitul M C se deplasa pe str.X X din Municipiul B cand, observand un cal legat de poarta locuintei partii vatamate A, a luat hotararea de a-l dezlega din acest loc si a-l sustrage, calul fiind legat de proprietar de poarta locuintei, in drum.

Profitand de lipsa partii vatamate, invinuitul a dezlegat calul acestuia si s-a indreptat imediat spre Scoala generala nr.7, moment in care a fost observat de numitii T si O.

Iesind in drum si constatand lipsa cabalinei, partea vatamata, la indicatiile celor doi martori, a plecat dupa invinuit, l-a ajuns si i-a solicitat sa-i restituie calul, insa acesta a refuzat pe motiv ca ii apartine, conditii in care partea vatamata a sesizat organele de politie care, sosind la locul faptei, au recuperat cabalina.

La data de 20 iulie 2010, s-a dispus inceperea urmaririi penale fata de invinuitul M C pentru savarsirea infractiunii de furt calificat, prev. de art.208 alineat 1, art.209 alineat 1 lit. c si e Cod penal, masura confirmata de procuror la aceiasi data.

Fiind audiat in cursul cercetarilor, invinuitul a avut o pozitie de negare privind savarsirea faptei, precizand ca ar fi gasit calul pe strada in timp ce fugea, mergand doar sa-l prinda pentru a-l restitui proprietarului.

Avand in vedere declaratiile confuze date de invinuit, precum si modul in care s-a prezentat acesta in fata organului de ancheta, existand date ca acesta sufera de afectiuni psihiatrice, s-a dispus efectuarea unei expertize medico-legale psihiatrice care sa stabileasca discernamantul invinuitului.

Din concluziile raportului de expertiza medico-legala psihiatrica nr.66/PA din 6 martie 2010 intocmit de Serviciul medico-legal judetean V, rezulta ca invinuitul M C prezinta tulburare de personalitate schizotipala, este orientat din punct de vedere allo-psihic si temporo-spatial, a comis fapta cu discernamant, insa avand in vedere potentialul evolutiv, se recomanda supraveghere cu eventual tratament de specialitate intr-un laborator de sanatate mintala teritorial.

Potrivit dispozitiilor art.113 alineat 1 Cod penal Ť daca faptuitorul din cauza unei boli ori a unei intoxicatii cronice prin alcool, stupefiante sau alte asemenea substante prezinta pericol pentru societate poate fi obligat a se prezenta in mod regulat la tratament medical pana la insanatosire ť.

Prin sentinta penala nr.80 din 9 februarie 2012 a Judecatoriei B, ramasa definitiva la data de 28 februarie 2012, pronuntata in dosar penal nrX/189/2011, a fostadmisa sesizarea Parchetului de pe langa Judecatoria B privind luarea masurii de siguranta a obligarii la tratament medical fata de faptuitorulM C si in temeiul art. 112 lit. a si art. 113 Cod penal, s-a luat fata de faptuitorul MC,masura de siguranta a obligarii la tratament medical, pana la insanatosire.

A fost obligat faptuitorul MC sa se prezinte in mod regulat la tratament medical pana la insanatosire.

S-a pus in vedere persoanei fata de care s-a luat masura obligarii la tratament medical,ca are obligatiasa se prezinte de indata la unitatea sanitara la care urmeaza sa i se faca tratamentul.

S-a atras atentia faptuitorului M C, ca in caz de nerespectare a masurii luate,se va dispune internarea medicala

In temeiul art. 429 Cod procedura penala, s-a comunicat o copie de pe dispozitiv si o copie de pe Raportulde expertiza medico-legal psihiatrica- adulti, nr. 66/PA din 6 mai 2010 intocmit de Serviciul Medico-Legal Judetean V privind pe MC, Directiei SanitareJudetene V,care urma sa comunice de indata persoanei fata de care s-a luat masura obligarii la tratament medical, unitatea sanitara la care urmeaza sa i se faca tratament.

S-a mentionat in sentinta penala ca in temeiul art. 430 Cod procedura penala, unitatea sanitara la care va fi repartizatfaptuitorul M Cpentru efectuarea tratamentului medical este obligata sa comunice instantei:

a)daca persoana obligata la tratament s-a prezentat pentru a urma tratamentul;

b)sustragerea de la efectuarea tratamentului dupa prezentare;

c) cand masura dispusa de instanta nu este sau nu mai este necesara, insa pentru inlaturarea starii de pericol pe care o prezinta persoana obligata la tratament este indicat un alt tratament;

d) daca pentru efectuarea tratamentului medical este necesara internarea medicala.

La data de 28 februarie 2012, faptuitorul M C a fost incunostintat sa se prezinte la tratament, punandu-i-se in vedere ca, in caz de nerespectare a acestei masuri, se va dispune internarea medicala.

Cu adresa nr.4498 din 3 aprilie 2012, Spitalul Municipal de Urgenta Elena Beldiman B a comunicat ca M C, in calitate de pacient, nu se prezinta la tratamentul medical de specialitate.

Cu adresa nr.6853 din 31 mai 2012 a Spitalului Municipal de Urgenta Elena Beldiman B, s-a comunicat instantei ca numitul M C, cu diagnostic tulburare de personalitate schizotipala, nu s-a prezentat in luna mai 2012 la tratamentul lunar obligatoriu, conform art.113 Cod penal.

Potrivitart. 431alin. 1Codprocedura penala”instanta de executare sau instanta prevazuta in art. 430 alin. 2 dispune efectuarea unui raport medico-legal cu privire la starea de sanatate a persoanei fata de care este luata masura de siguranta.

Potrivitart. 431alin. 1 ind. 1 Codprocedura penala „Persoana obligata la tratament medical are dreptul de a cere sa fie examinata si de un medic specialist desemnat de aceasta, ale carui concluzii sunt inaintate instantei prevazute in alin. 1.”

Potrivitart. 431alin. 3Codprocedura penala „Dupaprimirea raportului medico - legal si a concluziilor medicului specialist prevazut in alin. 1^1, instanta asculta concluziile procurorului, ale persoanei fata de care este luata masura de siguranta si aparatorului acesteia, precum si ale expertului si medicului specialist, atunci cand considera necesar, dispunand fie inlocuirea tratamentului, fie internarea medicala.”

Dinanalizatextelordelegearatatemaisusrezultafaptulcainstanta poate dispune inlocuirea masurii de siguranta a obligarii latratament medical cumasura de siguranta a internariimedicale, numaimotivat si numaiintemeiat pe concluziile medicale, inscrise intr-unraportdeexpertiza medico - legala, si concluziile unui medic specialist desemnat deaceasta, siale carui concluzii sunt inaintate instantei.

In cauza s-a dispus efectuarea unei expertize medico-legale psihiatrice-adulti- de catre Serviciul medico-legal judetean V.

Raportul de expertiza medico-legala psihiatrica nr.78/PA din 26 noiembrie 2012, concluzioneaza ca numitul M C prezinta tulburare mixta de personalitate cu elemente histrionice, emotional-instabile si schizoide.

Comisia a recomandat supraveghere cu eventual tratament de specialitate prin Laboratorul de Sanatate Mintala teritorial, deci mentinerea masurii obligarii la tratament medical(lipsa de complianta a pacientului apare a fi data de unele efecte secundare ale medicatiei si de dificultatile economice ale pacientului-lipsa oricarui venit;pacientul apare a fi dispus sa accepte masura internarii, doar pentru a-si rezolva problemele sale economico-financiare).

Pebazasustinerilor din raportul de expertiza medico-legala psihiatrica, instanta nu poateprocedalainlocuire, motivpentrucare va respinge sesizarea.

In temeiul art.192 alineat 3 Cod procedura penala, cheltuielile judiciare vor ramane in sarcina statului, iarcontravaloarea onorariuluiavocatuluidin oficiu, va fi platita din fondurile Ministerului Justitiei.

Pentruacestemotive ,