Plangere contraventionala

Sentinţă civilă 997 din 10.04.2013


INSTANTA

Cu nr.1195 din 26.02.2013 s-a inregistrat plangerea prin care petentul R L V, X a solicitat instantei ca prin hotararea ce o va pronunta sa anuleze procesul verbal de contraventie seria R13, nr.0028228 din 11.02.2013, incheiat de Compania nationala de autostrazi si drumuri nationale din Romania S.A. - Centrul de studii tehnice rutiere X, Bucurestisi sa-l exonereze de plata amenzii aplicate.

Motivand plangerea petentul a sustinut ca nu a savarsit fapta contraventionala.

La data de 11.02.2013a fost sanctionat cu amenda in suma de 750 leiin baza art. 8 al 1 din O.G 15/2002 pentru faptul ca a circulatcu auto X, pe D.N 24 Km 63+400 m, B, jud. V fara a detine rovinietala data de 16 ianuarie 2013. Situatia nu este reala deoarece el nu mai era la acea data proprietarul vehiculului. Proprietar era I G domiciliat in com. C, sat C. A vandut autoturismul la data de 01.09.2011si a incheiat contract de vanzare cumparare. La data vanzarii a depus la Primaria B copia contractului de vanzare cumparare si a scos autovehiculul din evidenta primariei. Aceasta situatie rezulta din declaratia de scoatere din evidenta a mijloacelor de transport si din procesul verbal de scoatere din evidenta a mijloacelor de transport,acte ce au fost inregistrate la Primaria B la data de 01.09.2011,serviciul taxe si impozite

A depus in proba copie de peprocesul verbal de contraventie,copie de pecontractul de vanzare cumparare pentru un vehicul folosit, incheiat la data de 01.09.2011,copie de pe declaratia de scoatere din evidenta a mijloacelor de transport si de pe procesul verbal de scoatere din evidenta a mijloacelor de transport, inregistrate la Primaria B la data de 01.09.2011, serviciul taxe si impozite copie de pe cartea de identitate

Prinintampinare organul constatator a solicitat respingerea plangerii. A motivat ca nu este opozabil contractul de vanzare cumparare prezentat de petent. Potrivit art. 7 si art. 1 al 1 lit. b din OG.15/2002obligatia de plata a rovinietei revine proprietarului sau utilizatorului vehiculului care este mentionat in certificatul de inmatriculare. Din datele inaintate de Ministerul administratiei si internelor. Directia permise de conducere si inmatriculare vehicule petentul apare ca fiind proprietarul autoturismului. A mai sustinut ca procesul verbal de contraventie indeplineste conditiile prev. de art.9 al.2 si 3 din O.G 15/2002 si O.G 2/2001

A depus in proba copie de pe foto obtinuta cu sistemul SIEGMCR,de pe autorizatia de control a agentului constatator, certificat de calificare pentru semnatura electronica, copie de peverbal de contraventie contestat.

Plangerea petentului a fost inregistrata la instanta la data de 26 februarie 2013, dupa intrareain vigoare codul nou de procedura civila.

Potrivit art. 3 din Legea nr. 76 /2012 pentru punerea in aplicare a Legea nr. 134/2010 privind codul de procedura civila ”Dispozitiile codului de procedura civila se aplica numai proceselor si executarilor silite incepute dupa intrarea acestuia in vigoare”

In temeiul art. 34 din O.G 2/2001, modificata prin codul nou de procedura civila“(1) Instanta competenta sa solutioneze plangerea, dupa ce verifica daca aceasta a fost introdusa in termen, asculta pe cel care a facut-o si pe celelalte persoane citate, daca acestia s-au prezentat, administreaza orice alte probe prevazute de lege, necesare in vederea verificarii legalitatii si temeiniciei procesului-verbal, si hotaraste asupra sanctiunii, despagubirii stabilite, precum si asupra masurii confiscarii. Dispozitiile art. 236 indice 1si ale art. 405 din Codul de procedura civila nu sunt aplicabile.”

Rezulta ca anterior analizarii aspectelor de fond cu privire la legalitatea si temeinicia procesul verbal de contraventieinstanta trebuie sa analizeze in ce masura procesul verbal de contraventie a fost contestat in termen daca sunt aspecte care atrag nulitatea procesului verbal precum si alte exceptii.

In prezenta cauza procesul verbal de contraventie s-a incheiat la data de11.02.2013 iar plangerea s-a depus la instanta la data de 26 februarie 2013cu respectareatermenului legal de 15 zile prevazut de art. 31 din O.G. 2/2001.

Prin procesul verbal de contraventie seria R13, nr.0028228 din 11.02.2013,incheiatde Compania nationala de autostrazi si drumuri nationale din Romania S.A. - Centrul de studii tehnice rutiere CESTRIN petentul a fost sanctionat cu amenda in suma de 750 leipentru contraventia prev. de art. 8 al.1 din O.G 15/2002.S-a retinut cain data de 11.02.2013 petentul R L V a circulatcu auto X, pe D.N 24 Km 63+400 m, B, jud. V fara a detine rovinietavalabilala data de 16 ianuarie 2013.

Situatialipsei taxei de druma rezultat din plansa foto depusa in proba. Data interogarii in baza de date s-a facut in data de data de 29.10.2012.

La dosarul cauzei petentul a depus copia de pe contractul de vanzare cumparare pentru un vehicul folosit incheiat la data de 01.09.2011, copie de pe declaratia de scoatere din evidenta a mijloacelor de transport si de pe procesul verbal de scoatere din evidenta a mijloacelor de transport, inregistrate la Primaria B la data de 01.09.2011, serviciul taxe si impozite,copie de pe cartea de identitate. Din continutul acestor inscrisuri rezulta ca cel care este proprietarul si utilizatorul autoturismului cu nr. Xnu mai era la data interogarii bazei de date petentul R L V ci noul proprietar I G domiciliat in com. C, sat C .

Potrivit art.8 din Ordinul nr. 1501 din 13 noiembrie 2006 privind procedura inmatricularii, inregistrarii, radierii si eliberarea autorizatiei de circulatie provizorie sau pentru probe a vehiculelor : „(1) Transcrierea transmiterii dreptului de proprietate asupra unui vehicul se efectueaza in baza urmatoarelor documente: a) cererea noului proprietar. In cazul inscrierii in certificatul de inmatriculare si a altei persoane care poate folosi vehiculul in virtutea unui drept legal, altul decat cel de proprietate, proprietarul va mentiona solicitarea explicita in cerere; b) fisa de inmatriculare a vehiculului, al carei model este stabilit conform reglementarilor legale, semnata de fostul si noul proprietar, vizata de organele fiscale competente ale autoritatilor administratiei publice locale. In cazul fostului proprietar al vehiculului se poate depune certificatul de atestare fiscala emis de autoritatile administratiei publice locale, situatie in care nu mai este necesara depunerea fisei de inmatriculare. In cazul inscrierii in certificatul de inmatriculare si a altei persoane, se va depune si fisa de inmatriculare completata cu datele acesteia; c) cartea de identitate a vehiculului, in original si in copie; d) documentul care atesta dreptul de proprietate al solicitantului asupra autovehiculului sau remorcii, in original si in copie;e) actul de identitate al solicitantului, in original si in copie. In situatia in care in certificatul de inmatriculare urmeaza a fi inscrisa si o alta persoana, se va prezenta actul de identitate sau, dupa caz, documente care sa ateste dobandirea personalitatii juridice, denumirea si sediul, in copie; f) dovada efectuarii inspectiei tehnice periodice, in termenul de valabilitate a acesteia;g) copia documentului de asigurare obligatorie de raspundere civila pentru prejudicii produse prin accidente de circulatie, in termenul de valabilitate a acesteia; h) dovada platii taxei de inmatriculare; i) certificatul de inmatriculare al fostului proprietar, in care acesta a inscris transmiterea dreptului de proprietate; j) placutele cu numarul de inmatriculare, daca noul proprietar are domiciliul, resedinta sau sediul pe raza altui judet decat al fostului proprietar; k) dovada platii contravalorii certificatului de inmatriculare; l) dovada platii contravalorii placutelor cu numarul de inmatriculare, cu exceptia cazului in care acestea se pastreaza de catre noul proprietar; m) certificatul de autenticitate al vehiculului, cu exceptia autovehiculelor destinate competitiilor sportive si a vehiculelor istorice, pentru cazurile stabilite de reglementarile in vigoare; n) procura speciala, dupa caz.”

(2) Documentele originale prevazute la alin. (1) lit. d) si e) se restituie pe loc, dupa confruntarea copiilor cu acestea. Carteade identitate a vehiculului se restituie odata cu predarea certificatului de inmatriculare al vehiculului si a placutelor cu numarul de inmatriculare.

(3) Persoana juridica solicitanta a transcrierii transmiterii dreptului de proprietate asupra unui vehicul trebuie sa depuna la serviciul public comunitar regim permise de conducere si inmatriculare a vehiculelor competent, pe langa documentele prevazute la alin. (1), si acte care sa ateste dobandirea personalitatii juridice, denumirea, sediul si reprezentantul legal, in copie.

(4) Transcrierea dreptului de proprietate asupra vehiculului se comunica in termen de 30 de zile, de catre autoritatea carea efectuat-o, organului fiscal competent al autoritatii administratiei publice locale.”

Din inscrisurile depuse de petent in proba rezulta ca acesta a indeplinit toate obligatiile ce-i reveneau cu privire la transcrierea in evidente a transferului dreptului de proprietate cu privire la autoturismul din litigiu. Procesul verbal de scoatere din evidentele fiscale si declaratia data in acest scop sunt emise la data de 01.09.2011, data de la care a operat transferul dreptului de proprietate asupra noului proprietar si data de la care vanzarea este opozabila tertilor.

Fapta contraventionala nu este savarsita de petent. In art. 1 din O.G. 2/2001 sunt inscrise elementele raspunderii contraventionale “ Constituie contraventie fapta savarsita cu vinovatie, stabilita si sanctionata prin lege, ordonanta, prin hotarare a Guvernului sau, dupa caz, prin hotarare a consiliului local al comunei, orasului, municipiului sau al sectorului municipiului Bucuresti, a consiliului judetean ori a Consiliului General al Municipiului Bucuresti.”Cum fapta contraventionala nu este savarsita de petent in cauza suntnu suntindeplinite elementele raspunderii contraventionale prev. de art.1-5 din O.G 2/2001, plangerea petentului este intemeiata motiv pentru care se va admite. Se va dispune anularea in intregime a procesului verbal de contraventie .