Cerere de anulare parţială a unei dispoziţii emise în temeiul legii 10/2001 formulată de un terţ este de competenţa instanţei de drept comun , respectiv a judecătoriei în a cărei rază teritorială este situat imobilul , nefiind aplicabile sub acest aspect dispoziţiile din legea specială.
Prin sentinţa civilă nr.1343 din 20 aprilie 2006 Tribunalul Harghita a respins excepţia necompetenţei materiale a instanţei, a admis excepţiile inadmisibilităţii şi tardivităţii acţiunii şi pe cale de consecinţă a respins acţiunea civilă formulată de reclamanta S. Z. în contradictoriu cu pârâţii P. G., Primăria comunei V. prin primar.
Împotriva acestei hotărâri, au declarat apel reclamanta S. Z. şi pârâta P. G.
Reclamanta apelantă a invocat prevederile art.297 alin.2 C.pr.civ. în acesta sens aceasta a arătat că acţiunea formulată este o acţiune în revendicare imobiliară aflată în competenţa de soluţionare a judecătoriei ca primă instanţă.
Apelanta pârâtă P. G. a solicitata admiterea apelului şi aplicarea disp.art.274 C.pr.civ. în sensul obligării reclamantei la plata cheltuielilor de judecată reprezentând onorariul avocatului la judecata în fond a cauzei.
Apelul declarat de reclamantă a fost considerat întemeiat pentru următoarele considerente:
Prin acţiunea introdusă pe rolul Tribunalului Harghita reclamanta a solicitat anularea parţială a dispoziţiei primarului comunei V. prin care sa dispus restituirea în baza Legii nr. 10/2001 către pârâta P. G. a suprafeţei de 6723 mp din satul Izvorul Mureşului.
Din cuprinsul deciziei atacate rezultă că aceasta face dovada proprietăţii asupra imobilului. Cu alte cuvinte terenul obiect al deciziei atacate a intrat în circuitul civil astfel că în ceea ce priveşte competenţa materială aceasta aparţine instanţei de drept comun respectiv judecătoria în a cărei rază teritorială se află imobilul.
În altă ordine de idei posibilitatea de a ataca decizia de primar în temeiul legii speciale este un drept exclusiv al persoanei vizate respectiv a solicitantului şi nicidecum un drept al unui terţ afectat de conţinutul dispoziţiei.
Având în vedere cele de mai sus, văzând şi dispoziţiile art.297 alin.2 C.pr.civ., curtea a admis ambele apeluri declarate, a anulat hotărârea atacată şi a trimis cauza spre judecare instanţei de fond, Judecătoria Gheorgheni.
Procedând la judecarea cauzei instanţa astfel investită a procedat în conformitate cu disp.art.129 C.pr.civ. clarificând obiectul cererii şi temeiurile de drept ale acesteia.
Curtea de Apel București
Rejudecarea cauzei dupa extradare. Inadmisibilitate.
Curtea de Apel Iași
Condiții de aplicare a procedurii privind înlăturarea unei omisiuni vădite prevăzută de art. 279 C.proc.pen.
Curtea de Apel Suceava
Recalcularea pedepsei pentru infracţiunea continuată în cursul judecăţii
Curtea de Apel Oradea
DREPT PROCESUAL PENAL. Contestaţie în anulare formulată împotriva dispoziţiilor prin care s-a soluţionat latura civilă a unei cauze penale. Competenţa funcţională. Admisibilitate în principiu
Curtea de Apel Suceava
Concursul între cauzele de agravare şi de atenuare. Efecte.