Pretenţii

Decizie 105 din 02.04.2012


Cod Operator 2443

Dosar nr. 

R O M Â N I A

TRIBUNALUL GORJ

SECŢIA A II-A CIVILĂ

Decizia Nr. 105/2012

Şedinţa publică de la 02 Aprilie 2012

Completul compus din:

PREŞEDINTE: -judecător

MEMBRI:- judecător

- judecător

GREFIER: ………………….

Pe rol fiind judecarea recursului civil declarat de recurenta pârâtă SC …SRL, împotriva sentinţei nr. … din ….2011 pronunţată de Judecătoria … în dosarul nr. …, în contradictoriu cu intimata reclamantă SC …..

La apelul nominal făcut în şedinţa publică au răspuns avocat … pentru recurenta pârâtă SC …SRL şi consilier juridic … pentru intimata reclamantă SC ….

Procedura de citare legal îndeplinită.

S-a făcut referatul oral al cauzei de către grefierul de şedinţă, s-a depus de către avocat .. pentru recurenta pârâtă SC …SRL un set de înscrisuri ce au fost comunicate intimatei reclamante, după care, constatându-se recursul în stare de judecată s-a acordat cuvântul.

Avocat … pentru recurenta pârâtă SC E…. SRL a solicitat admiterea recursului conform motivelor scrise, modificarea sentinţei recurate în sensul respingerii cererii reclamantei şi admiterea cererii reconvenţionale, aşa cum a fost precizată şi dovedită cu calculul matematic ataşat. Cu cheltuieli de judecată.

Consilier juridic … pentru intimata reclamantă SC …. solicită respingerea recursului ca nefondat, conform întâmpinării depuse la dosar.

TRIBUNALUL

Asupra recursului de faţă;

Prin cererea înregistrată pe rolul Judecătoriei la data de 10.12.2010, sub nr. … reclamanta S.C.  …. S.A. Motru a chemat în judecată pe pârâta S.C. .. S.R.L., solicitând instanţei, ca prin hotărârea ce se va pronunţa, să se dispună obligarea acesteia la plata sumei de … lei reprezentând producţie nelivrată în urma opririi cazanului ASF datorită calităţii necorespunzătoare a cărbunelui livrat de pârâtă, precum şi obligarea pârâtei la plata cheltuielilor de judecată.

În motivarea în fapt a cererii, reclamanta a arătat că între părţi s-a încheiat contractul de furnizare nr. …2010 care a avut ca obiect furnizarea de lignit utilizat în scopuri energetice în cantitate de 200 de tone.

A mai arătat reclamanta că pârâta nu a respectat prevederile contractului în sensul că nu a livrat cărbune de calitate corespunzătoare, fapt care a dus la oprirea cazanului ASF în două rânduri şi pierderea de producţie prin nefuncţionarea cazanului 24 h şi nelivrarea apei calde către beneficiari.

În continuare, reclamanta a arătat că pârâta deşi cunoştea situaţia de fapt şi că prin adresa nr. …2010  s-a solicitat transmiterea documentelor de atestare a cărbunelui livrat în vederea efectuării recepţiei finale şi stabilirii sumelor datorate acesteia  pentru a putea fi achitate, nu a considerat necesar să facă acest lucru, acţionând unitatea reclamantă în instanţă, solicitând intrarea în insolvenţă, obligând-o să efectueze plata fără realizarea obligaţiilor din contract.

De asemenea, reclamanta a precizat că chiar şi în aceste condiţii a notificat pârâta prin adresa nr. ….2010 să se prezinte la sediul unităţii acesteia în data de ...2010 pentru lămurirea situaţiei şi rezolvarea conflictului pe cale amiabilă, însă pârâta nu s-a prezentat şi nici nu a depus documente din care să rezulte punctul său de vedere.

Legal citată, pârâta a formulat întâmpinare prin care a solicitat respingerea cererii reclamantei şi obligarea acesteia la plata cheltuielilor de judecată, iar pe cale reconvenţională a solicitat obligarea reclamantei la plata penalităţilor de întârziere, arătând că la insistenţele unor membri ai Consiliului Judeţean Gorj a încheiat cu reclamanta respectivul contract de furnizare cărbune energetic, contract încheiat la data de …2010 şi s-a încheiat la data de ….2010, fiind livrată întreaga cantitate de cărbune prevăzută în contract.

A mai arătat pârâta că deşi contractul se încheiase, la rugăminţile reprezentanţilor reclamantei, a mai fost livrată cantitatea de … tone de cărbune pâră la data de ….2010, când reclamanta a încheiat un contract cu o altă firmă, iar cărbunele livrat a fost corespunzător din punct de vedere calitativ.

În baza art. 201 Cod procedură civilă instanţa a dispus în cauză efectuarea unor expertize în specialitatea termoenergetică, rapoartele de expertiză fiind întocmite în cauză de către domnii experţi …..

Pentru completarea probatoriului reclamanta a solicitat încuviinţarea probei testimoniale, probă admisă de către instanţă , în cauză fiind ascultaţi martorii … .

În apărare şi pentru dovada cererii reconvenţionale, pârâta-reclamantă-reconvenţional a solicitat de asemenea încuviinţarea probei testimoniale, probă admisă de către instanţă, în cauză fiind ascultaţi martorii …

Prin sentinţa civilă nr. ...2011 pronunţată de Judecătoria …. în dosarul nr. …2010 a fost admisă în parte cererea principală formulată de reclamanta S.C. … cu sediul în Motru, …jud. Gorj, în contradictoriu cu pârâta S.C. … S.R.L., cu sediul în … …

A fost respinsă cererea reconvenţională formulată de pârâta-recl.-reconv. SC .. împotriva reclamantei –pârâte-reconvenţional ….

A fost obligată pârâta SC … la plata sumei de … lei despăgubiri civile către reclamanta SC ….

A fost obligată pârâta SC … la plata sumei de … lei cheltuieli de judecată către reclamanta SC ….

Pentru a pronunţa această sentinţă, prima instanţă a reţinut că între reclamanta-pârâtă SC ..  şi pârâta-reclamantă SC …, s-a încheiat contractul de furnizare nr… din ….2010, prin care pârâta-reclamantă s-a obligat să furnizeze reclamantei-pârâte o cantitate de 2000 tone de lignit utilizat în scopuri energetice  la preţul de 38 lei /tonă, fără TVA şi acciză.

La punctul 4.1 din contract , părţile au stabilit că furnizorul se obligă să livreze, iar achizitoriul SC … SA să preia cantitatea de cărbune lignit care face obiectul contractului în perioada …, acesta din urmă  fiind termenul scadent convenit de către părţi pentru executarea cantitativă a obligaţiilor furnizorului.

În ce priveşte calitatea cărbunelui livrat de SC ….SRL către reclamantă , părţile au convenit că lignitul livrat va avea caracteristicile calitative prevăzute în standardul de firmă specific ,, SF: - Standard de firmă, lignit din bazinul carbonifer … utilizat în scopuri energetice,, .

Referitor la probele pentru determinările calitative , părţile au convenit la art.6 punct.1 din contract că acestea se prelevează loco depozit achizitor.

Din depoziţiile martorilor ascultaţi în cauză coroborate cu înscrisurile intitulate ,,referat,,  de la filele 7-8 din dosar şi raportul de expertiză întocmit în cauză de d-l expert … , s-a reţinut că, în data de …. şi respectiv în data de ….2010 instalaţia reclamantei , care funcţiona cu cărbune livrat de pârâtă s-a oprit .

În această împrejurare reclamanta nu a putut să-şi îndeplinească obligaţia de a furniza apă caldă locuitorilor din mun. …..

În ce priveşte cauza opririi instalaţiei de furnizare apă caldă a reclamantei, s-a reţinut că , întrucât părţile nu au încheiat documentele obligatorii stabilite prin contract, privind calitatea cărbunelui furnizat de către pârâtă, d-l expert .. nu a putut preciza concret cauza opririi cazanului în datele de ….2010, reclamanta utilizând toată cantitatea de lignit recepţionată, fără a preleva probe pentru analiză (fila 118 din dosar).

Cu toate acestea, în data de ….2010 între reprezentanţii SC …  şi SC .. SRL, s-a încheiat procesul-verbal înregistrat sub nr…..2010 (fila 5 din dosar), în cuprinsul căruia părţile au consemnat că  acest proces-verbal a fost încheiat ,, cu ocazia opririi cazanului de apă fierbinte tip ASF datorită slabei calităţi a puterii calorice a cărbunelui,,.

Din cuprinsul acestui proces-verbal însuşit şi de către pârâtă , rezultă că părţile au hotărât să returneze cantitatea de cărbune de 46,66 tone,  livrată cu avizele nr.1356 şi nr.1358, întrucât cărbunele livrat nu corespunde calitativ.

În data de ...2010, la cea de-a doua oprire a cazanului de furnizare apă caldă tip ASF al reclamantei , părţile au încheiat un nou proces-verbal, înregistrat sub nr…. în care au consemnat din nou că , procesul-verbal se încheie ,, cu ocazia opririi cazanului de apă fierbinte tip ASF datorită slabei calităţi a puterii calorice a cărbunelui,,.

De această dată, reclamanta-pârâtă a returnat pârâtei-reclamante o cantitate totală de 150,52 tone cărbune , livrată potrivit avizelor nr.1365,1366,1367,1368, 1369 şi 1370 , cu menţiunea că lignitul nu corespunde calitativ.

Din nou procesul-verbal a fost semnat şi aplicată ştampila pârâtei-reclamante-reconvenţional.

Din înscrisurile depuse la dosar, rezultă că pârâta nu a determinat calitatea cărbunelui livrat către SC …. .şi nu a furnizat documente de atestare a calităţii cărbunelui pentru a se putea face recepţia finală a cărbunelui , conform art.6 pct.2 din contract.

Pe de altă parte, deşi părţile au convenit că probele pentru determinările calitative se prelevează loco depozit achizitor, nu au stabilit cine urmează să facă aceste determinări calitative.

Prin urmare, ridicarea cărbunelui livrat fără nici un fel de obiecţiuni de către pârâta-reclamantă SC ….SA şi semnarea celor două procese-verbale , în care s-a consemnat că lignitul livrat se returnează, întrucât nu corespunde calitativ, valorează recunoaşterea culpei proprii în executarea contractului.

Sub aspect probator ,  raportul de expertiză întocmit în cauză de către d-l expert asistent ..  nu a fost reţinut de către instanţă, întrucât nu se coroborează cu celelalte probe administrate în cauză.

Faţă de probele administrate , instanţa a admis în parte cererea principală şi a dispus obligarea pârâtei la plata sumei de … lei , reprezentând despăgubiri civile către reclamantă.

În ce priveşte cererea reconvenţională formulată de pârâta-recl.- reconvenţional prin care a solicitat obligarea reclamantei-pârâte-reconvenţional la plata penalităţilor de întârziere datorate conform contractului prin neplata la data stabilită a facturii nr…..2010 în valoare … lei, s-a reţinut că pârâta-reclamantă-reconvenţional nu a făcut dovezi din care să rezulte cuantumul penalităţilor pretinse şi nici modalitatea de calcul a acestora.

Ori, potrivit disp.art.1169 C.civil din 1864 coroborat cu disp.art.230 din L.71/2011 pentru punerea în aplicare a L.287/2009, cel care face o afirmaţie în faţa instanţei de judecată, trebuie să o dovedească.

Împotriva acestei sentinţe a declarat recurs, recurenta pârâtă SC … SRL, criticând-o pentru nelegalitate şi netemeinicie.

În dezvoltarea motivelor de recurs, este criticată sentinţa primei instanţe pentru motivul prev la art.304 pct.9 CPCIV,în raport de care hotărârea pronunţată este lipsită de temei legal.

Astfel s-a susţinut în recurs că prima instanţă a reţinut în mod eronat că în cauză îşi găsesc aplicabilitatea dispoziţiile răspunderii civile contractuale, în contextul în care, între părţi nu mai era în vigoare vreun contract, iar probele administrate în cauză nu au stabilit nici o legătură de cauzalitate între fapta culpabilă a recurentei şi oprirea cazanului.

Că , în mod greşit a fost înlăturat raportul de expertiză întocmit de către expertul asistent …., fără a se arăta motivele pentru care nu i s-a dat eficienţă.

Cu privire la cererea reconvenţională s-a susţinut că în mod greşit aceasta a fost respinsă de prima instanţă , în condiţiile în care ,acestea au fost indicate în cerere iar reclamanta pârâtă nu le-a contestat.

Prin întâmpinarea depusă în recurs, intimata reclamantă a solicitat respingerea recursului cu motivarea în esenţă că,  recurenta nu a respectat obligaţiile contractuale cu privire la calitatea cărbunelui livrat.

Tribunalul,examinând actele şi lucrările dosarului prin prisma criticilor formulate în recurs, şi reapreciind probele administrate în cauză ,constată că acesta este întemeiat , în sensul celor ce se vor arăta în continuare:

Din lecturarea contractului încheiat între părţi la data de ….2010,  pentru cantitatea de 2000 tone cărbune , rezultă că derularea acestuia s-a finalizat la data de …2010 , când a fost livrată întreaga cantitate contractată.

Ulterior şi în afara contractului expirat, la solicitarea intimatei reclamante, recurenta a livrat cantitatea de 359 to , până la data de …..2010, când reclamanta a încheiat contract cu o altă firmă.

Însă , din înscrisurile existente la dosarul de fond, la filele 24-25, rezultă că , pentru aceeaşi perioadă recurenta a livrat cărbune şi altor beneficiari, iar din buletinele de analiză întocmite de Laboratorul RAAN Sucursala Romag-Termo Drobeta Turnu Severinnr….2010 pentru cărbunele livrat în iulie 2010( fila 52 din dosar) care conţinea 19 probe şi ...2010 pentru cărbunele livrat în luna august 2010, care conţine 12 probe, a rezultat că lignitul livrat de recurentă avea puterea calorică mai mare cu 30% decât prevederile din cartea tehnică a cazanului.

Coroborând rezultatul acestor analize cu concluziile celor doi experţi, cel desemnat de instanţă şi expertul asistent ,rezultă că nu s-a putut stabili cu certitudine cauzele care au condus la oprirea cazanului din funcţiune, ambii experţi indicând mai mulţi factori care ar fi putut concura la acest incident, dintre aceştia expertul asistent concluzionând că pot exista inclusiv factori care ţin de natura exploatării necorespunzătoare şi de natură tehnică de funcţionare a instalaţiilor auxiliare.

Cum salariaţii intimatei reclamante aveau obligaţia de a citi şi a consemna în registrul de urmărire a parametrilor cazanului , principalii parametrii de funcţionare ai instalaţiei, printre care debitul de  aer introdus în focar, temperatura în focar, căldura transmisă apei etc şi nu au făcut acest lucru, nu se poate reţine culpa exclusivă a recurentei pârâte în oprirea cazanului în datele de ….2010, doar pe considerentul că salariatul acesteia  …. , devenit ulterior membru în Consiliul de Administraţie al intimatei, a semnat procesele  verbale de oprire a cazanului, cu argumentul că, materia primă livrată , respectiv cărbunele , nu corespunde din punct de vedere calitativ, însă fără nici un fel de analiză de laborator în acest sens.

Atâta timp cât cantitatea de 2000 to de cărbune, livrată în baza contractului încheiat între părţi ,nu a creat probleme din punct de vedere calitativ, nu se poate reţine că restul cantităţii livrată în afara contractului , dar din acelaşi stoc,a fost necorespunzătoare, câtă vreme intimata reclamantă nu a putut prezenta buletine de analiză care să certifice acest lucru, iar în cele două procese verbale  s-a menţionat că lignitul nu corespunde calitativ , fără a se datalia această constatare.

Prin urmare, tribunalul apreciază că, simplele menţiuni din procesele verbale încheiate la datele de ...2010, semnate de reprezentanţii intimatei reclamante ,de conivenţă cu salariatul recurentei, referitoare la necorespunderea calitativă a cărbunelui, necoroborate cu alte mijloace de probă , nu pot conduce la concluzia că , aceasta a fost cu certitudine cauza opririi cazanului, şi prin urmare cea care a determinat prejudiciul invocat de intimată.

Din această perspectivă recursul apare ca întemeiat , motiv pentru care , în raport de dispoziţiile art.312 alin.2CPCiv , acesta va fi admis , iar sentinţa modificată în parte, în sensul respingerii acţiunii principale ca nefondată.

Cât priveşte cererea reconvenţională prin care se solicită plata penalităţilor de întârziere, se constată că reclamanta nu a depus la dosar , nici la instanţa de fond şi nici în recurs , factura nr……2010 pentru a se putea verifica dacă , aceasta a fost emisă pentru cantitatea de cărbune ce a făcut obiectul contractului ,sau pentru ceea ce sa livrat în afara acestuia.

Funcţie de această împrejurare , situaţia este diferită , având în vedere că , pentru marfa livrată în baza contractului, se aplică dispoziţiile contractuale, cu referire la sancţiunea penalităţilor pentru plata cu întârziere a preţului, iar pentru ceea ce este livrat în afara contractului, neexistând prevăzută o clauză a plăţii penalităţilor , nu se poate percepe decât dobânda legală.

Drept urmare, cererea reconvenţională apare ca nefondată în raport de actele existente la dosarul cauzei.

Aşa fiind şi văzând şi dispoziţiile art.274 CPCiv;

PENTRU ACESTE MOTIVE,

ÎN NUMELE LEGII

DECIDE

Admite recursul declarat de recurenta pârâtă SC … SRL, împotriva sentinţei nr. …2011 pronunţată de Judecătoria …. în dosarul nr. …2010, în contradictoriu cu intimata reclamantă SC …

Modifică în parte sentinţa, în sensul că respinge acţiunea principală şi obligă intimata reclamantă la plata cheltuielilor de judecată în sumă de 2360,30 lei reprezentând taxă de timbru în recurs şi onorariu expert asistent.

Menţine celelalte dispoziţii ale sentinţei cu privire la respingerea cererii reconvenţionale. Irevocabilă.

Pronunţată în şedinţa publică de la 02 Aprilie 2012, la Tribunalul Gorj.

.

Domenii speta