Antrenare răspundere patrimonială

Sentinţă comercială 1543 din 15.10.2012


Cod Operator 2443

Antrenare răspundere materială

Dosar nr. ………………

R O M Â N I A

TRIBUNALUL GORJ

SECŢIA A II-A CIVILĂ

Sentinţa nr. 1543…………..

Şedinţa publică de la 15 Octombrie 2012

Completul compus din:

Judecător sindic ……………….

Grefier …………………

Pe rol fiind judecarea cererii de antrenare răspundere patrimonială a administratorului societar D.A, formulată de lichidatorul judiciar ……….TG-JIU, desemnat să administreze procedura insolvenţei debitoarei SC …………. SRL .

La apelul nominal făcut în şedinţă publică a răspuns consilier juridic L.C, pentru lichidatorul judiciar, lipsă fiind pârâtul.

Procedura legal îndeplinită.

S-a făcut referatul oral al cauzei de către grefierul de şedinţă, după care constatându-se cauza în stare de judecată, s-a acordat cuvântul.

 Consilier juridic LI, din partea lichidatorului judiciar pentru debitoare a solicitat admiterea cererii aşa cum a fost precizată, în speţă fiind dovedită cererea sub toate aspectele.

JUDECĂTORUL SINDIC,

Asupra cererii de faţă, constată şi reţine următoarele;

Prin cererea depusă la data de 14.05.2012 şi înregistrată sub nr. ……………., lichidatorul judiciar ………..IPURL TG-JIU, desemnat să administreze procedura insolvenţei debitoarei SC …….. SRL, a solicitat antrenarea răspunderii patrimoniale a administratorului D.A pentru suma de 9.879,78lei, reprezentând întreaga masă pasivă.

În motivarea cererii, lichidatorul judiciar a arătat că prin rezoluţia nr.3491 din 8.06.20122 emisă de ORC ……. a fost admisă cererea …….TG-JIU de dizolvare a societăţii, iar prin încheierea nr……../30.08.2012, s-a dispus deschiderea procedurii simplificate a falimentului împotriva  S.C. ……….. S.R.L.

Prin sentinţa nr. 330 din 5 martie 2012, în baza art. 59 alin. 1) şi alin. 6)  din Legea nr. 85/2006, judecătorul sindic a aprobat raportul nr. …./23.01.2012 asupra cauzelor şi împrejurărilor care au dus la apariţia stării de insolvenţă  întocmit şi depus de lichidator  judiciar ……… IPURL, desemnat să administreze procedura insolvenţei debitoarei SC ……. SRL, cu sediul în Tg Jiu, str. ………., Judeţul Gorj, CUI ………., număr de ordine în registrul comerţului J18/…/…., raport în care se apreciază că există premise în sensul incidenţei art., 138 din Legea nr. 85/200, referitor la angajarea  răspunderii personale a organelor de conducere ale debitoarei.

A mai arătat lichidatorul judiciar că, debitoarea figurează în evidenţele fiscale cu un bun mobil, respectiv autoutilitară  marca Renault, iar administratorul societăţii nu a depus actele contabile, nu a prezentat o situaţie a bunurilor societăţii, nu a transmis lista creditorilor şi nici a debitorilor, astfel că prin nedepunerea documentelor solicitate a ţinut o contabilitate fictivă sau a făcut să dispară documentele contabile, faptă prevăzută la art.138 alin.1 lit.d.

 În drept, cererea a fost întemeiată pe dispoziţiile art. 138 alin. 1 lit. a,b,c,d şi f din Legea nr.85/2006. 

La data de 17 septembrie 2012, lichidatorul judiciar a depus la dosar precizări la cererea de antrenare, ca urmare a solicitării judecătorului sindic faţă de formularea cererii iniţiale, constatându-se că aceasta nu a fost motivată pentru fiecare din literele invocate de lichidatorul judiciar ca temei de drept.

Astfel, lichidatorul judiciar solicită antrenarea răspunderii materiale a fostului administrator societar în temeiul disp.art.138 alin.1 lit. a şi d din Legea 85/2006,  susţinând că a notificat  pârâtul  să depună actele prevăzute de art. 28 din Legea nr. 85/2006 însă acesta deşi a primit notificare, nu a dat curs solicitării, documentele nefiind depuse nici la data soluţionării cererii pe fond.

Lichidatorul judiciar a arătat că societatea a fost înfiinţată în anul 2008, nu a avut activitate decât un singur an, iar ultima declaraţie a fost depusă la data de 14.10.2009, societatea nu şi-a îndeplinit obligaţiile de a depune declaraţiile privind obligaţiile datorate la bugetul de stat, deconturi de TVA, declaraţiile privind impozitul pe profit, privind livrările şi achiziţiile efectuate, de unde rezultă că debitoarea a folosit bunurile sau creditele în folosul propriu sau în cel al altei persoane, a ţinut o contabilitate fictivă, a făcut să dispară unele documente contabile  sau nu a ţinut contabilitatea în conformitate cu legea, fapte prevăzute la art.138 alin.1 lit. a şi d din Legea 85/2006. 

În dovedirea cererii, lichidatorul judiciar a depus la dosar: extras de pe site-ul Ministerului Finanţelor privind indicatorii din bilanţul pe anul 2009 şi cu data înregistrării ultimei declaraţii,  tabel definitiv consolidat al creanţelor, extras informaţii ONRC privind asociaţi şi administratori ai debitoarei şi adresa nr.1430 din 2.12.2011 emisă de Consiliul Local Tg-Jiu- Direcţia Publică de Venituri.

Judecătorul sindic, în raport de cererea introductivă şi înscrisurile depuse, prin prisma dispoziţiilor art. 138 alin. 1 lit. a şi d  din Legea nr. 85/2006, constată şi reţine că cererea formulată de lichidatorul judiciar este întemeiată şi dovedită astfel încât urmează a fi admisă,  în sensul antrenării răspunderii materiale a administratorului social al debitoarei, DAA, către debitoare pentru suma de 9.879,78 ei, cu următoarea motivare;

Potrivit art. 138 alin. 1 lit. a) şi d) din Legea nr. 85/2006, judecătorul sindic poate dispune ca o parte a pasivului debitoarei ajunse în insolvenţă să fie suportat de membrii organelor de conducere şi/sau supraveghere din cadrul societăţii precum şi de orice altă persoană care a cauzat starea de insolvenţă a debitoarei prin  folosirea bunurilor sau creditelor persoanei juridice în folosul propriu sau în cel al unei alte persoane, respectiv,  au ţinut o contabilitate fictivă, au făcut să dispară unele documente contabile sau nu au ţinut contabilitatea în conformitate cu legea.

Pentru admisibilitatea  acţiunii în antrenare răspundere, trebuie dovedită săvârşirea uneia (unora) din faptele  prevăzute de art. 138 din lege, cu vinovăţie, ajungerea societăţii comerciale în insolvenţă şi legătura de cauzalitate între fapte şi insolvenţă.

În speţă, din probatoriul administrat la dosarul cauzei rezultă că administratorul social cu vinovăţie, a prejudiciat debitoarea şi implicit creditorii prin modul de administrare a societăţii, concretizat în săvârşirea unora din faptele la care se referă expres dispoziţiile art. 138 alin. 1 lit. lit. a)  din Legea nr. 85/2006, folosind bunurile sau creditele persoanei juridice în interes propriu, existând legătură de cauzalitate între fapte şi starea de insolvenţă a debitoarei.

Referitor la art. 138 alin. 1 lit. d) din Legea nr. 85/2006, coroborat cu aspectul că pârâtul legal citat nu a înţeles să îşi formuleze apărările necesare, constată şi reţine că cererea este întemeiată şi va fi admisă ca atare cu următoarea motivare;

 În speţă, este evident că nu s-a ţinut contabilitatea potrivit legii – faptă prevăzută de art. 138 lit. d) – atâta timp cât la solicitarea  lichidatorului judiciar, pârâtul nu a depus nici unul din actele expres prevăzute de art. 28 din Legea nr. 85/2006, fapta este săvârşită cu vinovăţie de pârât care în exercitarea  atribuţiilor ce îi reveneau ca administrator societar trebuia să întreprindă toate măsurile legale pentru ţinerea contabilităţii potrivit legii, între lipsa oricărei contabilităţi şi starea de insolvenţă este legătură de cauzalitate.

Debitoarea a figurat cu bunuri care nu au fost predate lichidatorului judiciar, acesta  reţinând aceste aspecte din datele aflate pe site-ul MF.

 Astfel,  conform adresei nr.1430 din 2.12.2011 emisă de Consiliul Local ……..- Direcţia Publică de Venituri, debitoarea figurează în evidenţele fiscale cu un bun mobil, respectiv autoutilitară  marca Renault, care nu a fost pus la dispoziţia lichidatorului judiciar pentru valorificarea lui în cursul procedurii, astfel încât se impune  admiterea cererii formulată de lichidatorul judiciar ……… IPURL TG-JIU si antrenarea răspunderii  materiale a pârâtului DAA  pentru  suma de 9.879,78 lei, reprezentând pasivul cunoscut, cererea fiind pe deplin dovedită.

PENTRU ACESTE MOTIVE,

ÎN NUMELE LEGII

HOTĂRĂŞTE

Admite cererea formulată de lichidatorul judiciar ………. IPURL,cu sediul în Tg-Jiu, str. …….., bl…., sc…….. ap…….., judeţul Gorj, desemnat să administreze procedura insolvenţei debitoarei SC ………. SRL, cu sediul în Tg Jiu, str. ………., nr. , Judeţul Gorj, CUI …………., număr de ordine în registrul comerţului J18/…/…., împotriva pârâtului DAA, domiciliat în Tg-Jiu, strada ………, nr………, judeţul Gorj, aşa cum a fost precizată.

 În temeiul art. 138 alin 1, lit. a) şi d) din Legea nr. 85/2006, antrenează răspunderea materială a pârâtului DAA, către debitoarea SC ……….SRL, până la acoperirea pasivului cunoscut  de 9.879,78 lei.

Ataşează prezentul dosar  la dosarul nr. ……….. – în care se soluţionează procedura de insolvenţă a debitoarei.

Cu recurs.

Pronunţată în şedinţa publică de la 15 octombrie 2012 la Tribunalul Gorj.

Judecător sindic,

……………………….

Grefier,

……………………