CIVIL.Litigiu de muncă. Cadre didactice. Cheltuieli de transport

Hotărâre 11 din 12.03.2014


 Litigiu de muncă. Cadre didactice. Cheltuieli de transport.

Reclamantul Sindicatul învăţământului Preuniversitar „Prof. Ion Neacşu" Buzău,  în numele membrilor de sindicat de la Şcoala ...... a solicitat, în contradictoriu cu pârâţii .......jud. Buzău, să fie obligaţi la plata către personalul didactic de la Şcoala Gimnazială .......a cheltuielilor de transport la şi de la locul de muncă pentru lunile septembrie – decembrie 2012 şi ianuarie – iunie 2013 în sumă totală de 5111 lei.

În motivarea acţiunii reclamantul a arătat că petenţii funcţionează ca personal didactic la Şcoala Gimnazială..... Începând cu data de 9 februarie 2011 a intrat în vigoare noua Lege a Educaţiei Naţionale, nr. 1/2011, act normativ ce prevede la art. 105 alin. 2 următoarele:

„Finanţarea complementară se asigură din bugetele locale ale unităţilor administrativ - teritoriale de care aparţin unităţile de învăţământ preuniversitar, din sume defalcate din taxa pe valoare adăugată, pentru următoarele categorii de cheltuieli:

... f) cheltuieli pentru naveta cadrelor didactice, conform legii. "

La data de 17.02.2011, Ministerul Educaţiei, Cercetării, Tineretului şi Sportului a emis Instrucţiunea nr. 2 privind decontarea navetei cadrelor didactice, potrivit căreia:

„Personalul didactic din unităţile de învăţământ de stat, care nu dispune de locuinţă şi căruia nu i se poate oferi locuinţă corespunzătoare în localitatea unde are postul, i se vor deconta cheltuielile pe mijloacele de transport în comun, din localitatea de reşedinţă la locul de muncă şi de la locul de muncă în localitatea de reşedinţă

Decontarea sau plata echivalentă costurilor de transport se va efectua de către autorităţile administraţiei publice locale din unitatea administrativ - teritorială pe raza căreia se află unitatea de învăţământ la care îşi desfăşoară activitatea cadrul didactic, în urma solicitărilor adresate autorităţilor administraţiei publice locale, astfel: decontarea contravalorii călătoriei pe mijloacele de transport în comun prin depunerea la sfârşitul fiecărei luni de activitate a biletelor de călătorie sau a abonamentului , iar decontarea contravalorii corespunzătoare a 7,5 1 benzină Premium la 100 km parcurşi, prin depunerea la sfârşitul fiecărei luni de activitate a documentelor justificative eliberate de unitatea de învăţământ, care certifică efectuarea transportului cu autoturismul proprietate personală; solicitarea contravalorii călătoriei efectuate cu mijloacele de transport în comun sau a contravalorii corespunzătoare a 7,5 1 benzină Premium la 100 km parcurşi, pentru cei care-şi asigură transportul cu autoturismul proprietate personală, ca urmare a pontajului zilnic efectuat de conducerea unităţii de învăţământ.".

Precizează faptul că documentele justificative au fost depuse la Primăria comunei........,însă nu le-au fost decontate aceste cheltuieli pe motivul lipsei fondurilor băneşti.

De asemenea , aşa cum rezultă din adresa unităţii şcolare nr.41/28.03.2013 către Primăria comunei ........., s-a solicitat în scris cuprinderea în bugetul local a sumelor necesare decontării navetei cadrelor didactice , însă în luna mai 2013 , prin adresa nr.1040/20.05 2013 , s-a răspuns negativ acestei solicitări.

Având în vedere faptul că petenţii au domiciliul în alte localităţi decât cea în care îşi are sediul unitatea şcolară, aceştia au solicitat lunar decontarea cheltuielilor de transport la şi de la locul de muncă, însă nu şi-au primit drepturile băneşti cuvenite.

În susţinerea acţiunii reclamantul a depus în copie: tabel cu membrii de sindicat care au solicitat reprezentarea în instanţă; certificat de informare cu privire la avantajele medierii; documentele justificative privind efectuarea cheltuielilor de transport, cererile de decontare şi copiile actelor de identitate; adeverinţe eliberate de unitatea şcolară care atestă calitatea de salariaţi a petenţilor.

In drept, reclamantul şi-a întemeiat cererea pe dispoziţiile art. 28 din Legea nr. 62/2011, art. 105 alin. 2 din Legea nr. 1/2011, modificată şi completată, art. 194 Cod procedură civilă.

Pârâţii nu au formulat în termenul legal acordat întâmpinare. Astfel , conform dovezilor de comunicare a acţiunii către aceşti pârâţi , rezultă că au primit acţiunea la data de 23.10.2013.Conform dispoziţiilor art.201 alin.1 NCPC pârâţii au fost atenţionaţi să depună întâmpinare, sub sancţiunea decăderii de a mai depune probe şi de a invoca excepţii , aşa cum se prevede la art.208 alin.2 din NCPC.

Primarul în calitate de reprezentant al pârâtelor a formulat întâmpinare după epuizarea termenului legal de depunere , şi având în vedere că se referă doar la temeinicia susţinerilor reclamantului , instanţa le va lua ca şi concluzii scrise.

Tribunalul examinând probele administrate, constată următoarele:

Reclamanţii sunt cadre didactice la Şcoala cu clasele I-VIII ........şi fac zilnic naveta de la domiciliul lor la locul de muncă. Aceştia au făcut dovada cu cărţile de identitate că figurează cu domiciliul în altă localitate decât cea unde se află locul de muncă, că sunt angajaţi pe postul de învăţători, profesori, aşa cum rezultă din adeverinţele emise în acest sens  de unitatea şcolară.

De asemenea, petenţii au făcut dovada că s-au adresat cu cereri conducerii unităţii  şcolare în vederea decontării contravalorii cheltuielilor de transport, anexând biletele de călătorie sau abonament. Aceste cereri au fost analizate şi aprobate de Consiliul de Administraţie al unităţii şcolare pârâte , aşa cum rezultă din procesele verbale ataşate la dosar.

Drepturile reclamanţilor sunt reglementate de disp. Legii educaţiei naţionale nr 1/2011, care la art. 105 alin. 2 se prevede că: „ finanţarea complementară se asigură din bugetele locale ale unităţilor administrativ teritoriale de care aparţin unităţile de învăţământ preuniversitar, din sume defalcate din taxa pe valoarea adăugată, pentru următoarele categorii de cheltuieli:… f) cheltuieli pentru naveta cadrelor didactice, conform legii”.

La data de 17.02.2011, Ministerul Educaţiei, Cercetării, Tineretului  şi Sportului a emis Instrucţiunea nr. 2 privind decontare navetei cadrelor didactice care la art. 1 a prevăzut:

„Personalul didactic din unităţile de învăţământ de stat, care nu dispune de locuinţă şi căruia nu i se poate oferi locuinţă corespunzătoare în localitatea unde are postul, i se vor deconta cheltuielile pe mijloacele de transport în comun, din localitate de reşedinţă la locul de muncă şi de la locul de muncă în localitatea de reşedinţă”.

Decontarea sau plata echivalentă costurilor de transport se va efectua de autorităţile administraţiei publice locale din unitate administrativ teritorială pe raza căreia se află unitatea de învăţământ la care desfăşoară activitatea cadrul didactic, în urma solicitărilor adresate autorităţilor administraţiei publice locale.

Faptul că pârâşii au invocat dispoziţiile art.I din OUG nr.92/2012 care modifică art.105 alin.2 din Legea învăţământului nr.1/2011 , cu privire la finanţarea complementară în domeniul învăţământului şi că sumele aferente nu au fost aprobate anual prin legea bugetului anual , nu constituie un motiv de netemeinicie a acţiunii , aşa cum susţin pârâţii , întrucât dreptul reclamanţilor este reglementat de lege , iar cele susţinute de pârâţi privesc măsurile de executare , situaţie ce se poate reglementa prin rectificare bugetară.

Cum reclamanţii  au dovedit că sunt îndreptăţiţi să primească drepturile băneşti solicitate, Tribunalul apreciază acţiunea ca întemeiată, sens în care va fi admisă şi vor obligaţi pârâţii la plata către petenţi a contravalorii cheltuielilor de transport.

În baza art. 274 Codul muncii, prezenta sentinţă va fi executorie de drept.