Art. 174-175 al.1 lit.i din Codul Penal cu aplicarea art. 320 ind.1 din Codul Penal

Sentinţă penală 84 din 12.03.2013


Prin rechizitoriul Parchetului de pe lângă Tribunalul Bacău nr.1790/P/2012 din 15.01.2013 s-a dispus trimiterea în judecată, în stare de arest preventiv a inculpatului S.Ş. pentru săvârşirea infracţiunii de omor calificat, prevăzută  de art.174 - 175 alin.1 lit. i  C.pen.,constând în aceea că în ziua de  01.11.2012 inculpatul s-a întâlnit cu victima F.C. în dreptul locuinţei acesteia jud. Bacău şi, pe fondul unui conflict privind casa părintească şi un teren, 1-a lovit cu pumnii în zona feţei, iar când era căzut pe stradă, 1-a lovit cu picioarele în zona toracelui şi a abdomenului, victima decedând în urma loviturilor aplicate.

Din examinarea actelor şi lucrărilor din dosar constată şi reţine următoarele:

In dimineaţa zilei de 01 noiembrie 2012, S.M. a mers cu căruţa trasă de un cal la un teren cultivat cu varză, proprietatea numitului G.I., iar paza terenului şi a producţiei era asigurată de F.C.. Acesta i-a cerut numitului F.C. să-i dea frunze de la varza care fusese recoltată. După ce aceştia au încărcat 3 saci cu frunze de varză şi i-au pus în căruţă, S.M. i-a spus că pleacă acasă iar F.C. că merge şi el pentru a-şi procura produse alimentare şi să revină să asigure paza terenului.

În timp ce se deplasau cu căruţa, când au ajuns în satul B., comuna B., la moară, în căruţă s-a urcat şi inculpatul S.Ş., în timp ce mergeau spre casă, când au ajuns în dreptul locuinţei numitei G.T., aceasta i-a solicitat lui S.M. să escaladeze gardul şi să-i deschidă poarta, aceasta fiind asigurată prin interiorul curţii cu un zăvor, în timp ce S.M. a escaladat gardul şi i-a deschis poarta numitei G.T., F.C. şi inculpatul S.Ş. au coborât din căruţă, iar victima F.C. a rămas şi a discutat în stradă cu G.T.

Inculpatul S.Ş. a coborât şi el din căruţă, a urmărit victima F.C., iar când acesta a ajuns în dreptul locuinţei sale din satul B., com. B., deoarece se afla în relaţii de duşmănie cu privire la un teren şi casa părintească, inculpatul S.Ş. l-a lovit cu pumnul în zona feţei, iar când acesta era căzut l-a lovit şi cu picioarele în zona toracelui şi abdomenului.

După aplicarea loviturilor victima F.C. a plecat în locuinţa sa unde ulterior a decedat.

Iniţial, nu s-a cunoscut că numitul F.C. ar fi fost lovit de către inculpatul S.Ş.,

Înainte de a fi înmormântat cadavrul victimei F.C., fratele său F.I., a constatat că pe corpul acestuia sunt prezente echimoze şi excoriaţii, motiv pentru care a solicitat lucrătorilor de poliţei din cadrul Postului de Poliţie al com. B., jud. Bacău, să facă cercetări cu privire la împrejurările în care a decedat fratele său.

Cadavrul numitului F.C. a fost transportat la Morga Spitalului Jud. Bacău, unde a fost efectuată necropsia.

Din raportul medico - legal de necropsie nr. 3027/2012 al Serviciului de Medicină Legală Bacău, rezultă că moartea numitului F.C. a fost violentă şi s-a datorat traumatismului toraco - abdominal cu fracturi costale C9 - C11 dreaptă şi ruptura hepatică lob drept, cu hemotorax drept şi hemiperitoneu consecutiv. Leziunile s-au putut produce prin lovire cu corp contondent - comprimare între planuri dure.

De menţionat că aceste leziuni tanato - generatoare au survenit pe un organism cu patologie preexistentă - ce prezenta ciroză hepatică marcronodulară, într-un stadiu avansat, cardiomiopatice hipetrofică stângă, precum şi pe fondul unei stări de ebrietate accentuată (examenul toxicologic a relevat alcoolemia = 2,25 g%o).

Victima prezintă leziuni minore faciale, fără caracter tanato -generator, ce s-au putut produce cel mai probabil prin lovire cu mijloace contondente, fiind contemporane cu moartea decesului.

Situaţia de fapt reţinută este probată cu: procesul verbal de sesizare; procesul verbal de cercetare la faţa locului; planşele fotografice; raport medico - legal de necropsie nr. 3027/2012 al S.M.L. Bacău; declaraţiile martorilor Ş.G., F.T., F.P.R., S.M., G.T., C.V., M.A.M., I.G. şi S.A.E.

Audiat în cursul urmăririi penale inculpatul a recunoscut şi regretat fapta reţinută în sarcina sa. 

Prezent în instanţă la primul termen de judecată, înainte de începerea cercetării judecătoreşti, inculpatul a declarat că recunoaşte fapta reţinută prin actul de sesizare şi a solicitat potrivit dispoziţiilor art.320/1 din Cod pr. penală ca judecata să se facă în baza probelor administrate în faza de urmărire penală, cerere care a fost admisă de către instanţa de judecată, întrucât din probele administrate rezultă că fapta inculpatului este stabilită şi sunt suficiente date cu privire la persoana sa pentru a permite stabilirea unei pedepse.

In drept, fapta inculpatului întruneşte elementele constitutive ale infracţiunii de omor calificat prevăzută de art.174 alin.1 Cod penal - art.175 alin.1 lit. i din Cod penal, text de lege în baza căruia se va dispune condamnarea sa.

Fiind stabilită vinovăţia inculpatului se va dispune condamnarea acestuia, urmând a se ţine seama la individualizarea pedepsei de criteriile generale de individualizare cuprinse în art.72 din Cod penal, respectiv gradul ridicat de pericol social al faptei comise, condiţiile şi împrejurările concrete în care a fost săvârşită infracţiunea, urmarea produsă – decesul victimei,  precum şi datele ce caracterizează persoana inculpatului care nu a mai cunoscut rigorile legii penale şi avut o poziţie sinceră pe parcursul procesului penal de recunoaştere şi regret.

Inculpatul urmează să beneficieze şi de dispoziţiile art.320/1 alin.7 din Cod pr.penală, respectiv reducerea cu o treime a limitelor de pedeapsă prevăzute de lege pentru infracţiunea comisă.

Se va aplica inculpatului pedeapsa complementară a interzicerii drepturilor prevăzute de art.64 lit.a teza a-II-a şi lit.b din Cod penal.

De asemenea, se va interzice inculpatului exerciţiul drepturilor prevăzute de art.64 lit.a teza a-II-a şi lit.b din Cod penal, în condiţiile şi pe durata prevăzute de art.71 alin.2 din Cod penal.

In baza art.350 Cod pr.penală, se va menţine starea de arest a inculpatului, iar în baza art.88 din Cod penal se va deduce din pedeapsa aplicată perioada reţinerii şi arestul preventiv la zi.

In baza art.109 Cod pr.penală se va dispune păstrarea mijloacelor materiale de probă ridicate cu ocazia cercetării la faţa locului şi aflate la Camera de Corpuri delicte a Tribunalului Bacău. 

Pe latură civilă se va lua act că partea vătămată F.I. nu s-a constituit parte civilă.

Victima F.C. avea în întreţinere un copil minor, respectiv F.I.B. născut la data de 4.11.1999.

Din depoziţiile reprezentantului legal al minorului (mama acestuia şi soţia victimei) se reţine că victima nu avea serviciu iar banii aduşi în casă erau din munca pe care o presta la diferiţi cetăţeni din sat cu ziua.

Având în vedere fapta ilicită a inculpatului care a avut drept urmare moartea victimei se impune obligarea acestuia la plata unei prestaţii periodice lunare către reprezentantul legal în favoarea minorului ce se afla în întreţinerea victimei, până la împlinirea majoratului.

La stabilirea cuantumului contribuţiei periodice lunare se va avea în vedere faptul că victima, tatăl minorului nu era încadrată în muncă, desfăşurând activităţi pe la diferiţi cetăţeni din sat, urmând ca suma ce va fi acordată cu acest titlu să fie stabilită prin raportare la veniturile minime pe economie.

In baza art.7 din Legea nr.76/2008 se va dispune prelevarea de probe biologice de la inculpat la data rămânerii definitive a hotărârii.

Se va constata că inculpatul a  fost asistat de apărător ales.

Condamnă inculpatul S.Ş., pentru săvârşirea infracţiunii de omor calificat prevăzută de art. 174 -175 alin.1  lit.i Cod penal, cu aplicarea art.320/1 din Cod pr.penală, la pedeapsa de 10  ani închisoare şi 5 ani pedeapsa complementară a interzicerii drepturilor prevăzute de  art.64 lit.a teza a-II-a şi lit.b din Cod penal.

Interzice inculpatului exerciţiul drepturilor prevăzute de art.64 lit.a teza a-II-a şi lit.b din Cod penal în condiţiile şi pe durata prevăzute de art.71 alin.2 din Cod penal.

In baza art.350 Cod pr.penală menţine starea de arest a inculpatului.

In baza art.88 din Cod penal deduce din pedeapsa aplicată perioada reţinerii de 24 ore  şi arestul preventiv începând cu data de 6.11.2012 la zi.

In baza art.109 Cod pr.penală dispune păstrarea mijloacelor de probă ridicate cu ocazia cercetării la faţa locului, consemnate în procesul verbal din 15.01.2013 (fila 35 dosar instanţă) şi aflate la Camera de Corpuri delicte a Tribunalului Bacău.

Ia act că partea vătămată F.I. nu s-a constituit parte civilă în cauză.

Obligă inculpatul la plata unei contribuţii periodice de întreţinere către reprezentantul legal F.T. în favoarea minorului F.I.B., începând cu data de 1.11.2012 şi până la data de 4.11.2017.

In baza art.7 din Legea nr.76/2008 dispune prelevarea de probe biologice de la inculpat la data rămânerii definitive a hotărârii.

Constată ca inculpatul a  fost asistat de apărător ales.

In baza art.191 Cod pr.penală obligă inculpatul la plata sumei de 1200 lei  cu titlu de cheltuieli judiciare către stat.

Cu drept de apel în 10 zile de la pronunţare pentru reprezentantul legal al minorului şi de  la comunicare  pentru partea vătămată şi inculpat.