Infracţiuni

Sentinţă penală 894 din 21.05.2012


 Obiect: nerespectare din culpa a obligatiilor si masurilor stabilite privind sanatatea si securitatea in munca si ucidere din culpa ,fapte prev. de art.38 al.1,4 din Legea 319/2006 si art.178 al.2 C.p. cu aplic. art.33 lit.b C.p.

 Prin rechizitoriul procurorului de la Parchetul de pe langa Judecatoria Bacau nr.6774/P/2008 s-a dispus punerea in miscare a actiunii penale si trimiterea in judecata a inculpatului LR ,  pentru savarsirea infractiunilor de nerespectare din culpa a obligatiilor si masurilor stabilite privind sanatatea si securitatea in munca si ucidere din culpa ,fapte prev. de art.38 al.1,4 din Legea 319/2006 si art.178 al.2 C.p. cu aplic. art.33 lit.b C.p. fapte constand in aceea ca la data de 14.09.2008, cu ocazia vanatorii organizate pe Fondul de Vanatoare, , pe fondul ignorarii si nerespectarii normelor si regulilor privind practicarea vanatorii, a executat deschiderea focului si a ranit mortal pe paznicul de vanatoare CS, angajat al A.J.V.P.S. ce se afla in timpul exercitarii atributiilor de serviciu.

Cauza a fost inregistrata pe rolul Judecatoriei Bacau sub nr. 1254/180/2010, pronuntandu-se sentinta penala nr. 382/09.03.2011. prin decizia penala nr. 1103/20.10.2011 Curtea de Apel Bacau a admis recursurile declarate de inculpat, partile civile si asigurator, a casat in totalitate sentinta mai sus mentionata si a trimis spre rejudecare cauza la aceiasi instanta, Judecatoria Bacau. A mentinut totodata actele procedurale intocmite in cauza.

In rejudecare, cauza a fost inregistrata sub nr. 1254/180/2010* .

Analizînd întregul material probator administrat în cursul urmăririi penale şi cercetării judecătoreşti instanţa reţine următoarea situaţie de fapt :

 La data de 14.09.2008 a fost organizata pe Fondul de Vanatoare nr… , in padurea …. o partida de vanatoare la specia mistret , fond gestionat de Asociatia Judeteana a Vanatorilor si Pescarilor Sportivi.

CS avea calitatea de paznic de vanatoare pe Fondul nr. .., angajat al AJVPS ., cu contract de munca pe durata nedeterminata, fiind totodata si organizatorul partidei de vanatoare din data de 14.09.2008 .

La vanatoarea colectiva la specia mistreti si daunatori cu par au mai participat IO ,CL, VG,AP, membri vanatori din comuna …IC, membru vanator din comuna…, LA, NA, AB, IC, GC, LR si IS, membri vanatori impreuna cu cinci gonasi din comunele ….

Astfel, la ora 08.00, in punctul Primariei comunei …., CS a efectuat prezenta participantilor enumerati mai sus, a verificat permisele de vanatoare, carnetele de membru AJVPS, permisele de arma, armele si munitia detinuta de vanatorii participanti, a efectuat instructajul pentru provenirea accidentelor de vanatoare colectiva, conform Regulamentului privind organizarea si practicarea vanatorii, a precizat speciile autorizate a fi vanate, tipul de arme si munitia admisa, interdictia consumului de alcool si a organizat gonasii.

Dupa aceasta prelucrare, vanatorii si gonasii s-a deplasat pe fondul de vanatoare iar, in intervalul orar 09.30-14.00, au fost organizate patru goane (batai). In teren, organizatorul CS a indicat participantilor standul si pozitia, directia de deplasare, pozitia flancurilor si directiile de tragere. In cele patru goane, nu s-au impuscar nimic si nu a fost tras nici un foc de arma.

In jurul orelor 14.30-15.00, a fost organizata o ultima bataie, initial participantii, cu exceptia lui IS care, cu acceptul grupei, nu a participat  la aceasta bataie, adunandu-se in punctul F  …padurea …. pe coama dealului. Vanatorii au intrat intr-un dispozitiv tip „carlig”, gonasii fiind pozitionati la locurile indicate de CS sub conducerea lui LP de vanatori a inceput dinspre est cu NA, VG, CL, IC, LA, IC, AP, a continuat cu linia sud formulata din AB, GD, ID, LR, GC si a fost inchisa in sud-vest cu  CS. Locul desfasurarii acestei goane se afla la marginea padurii padurii mari, intr-un arboret de foioase, avand in mijloc o desime (rugi si ierburi), semintis natural de 2-3 ani, in suprafata de doua hectare, amplasat sub forma de „covata”, teren valurit, cu o panta de 20-25%, fiind marginit inspre est de un izlaz.

Paznicului de vanatoare CS i-a venit din desime un mistret in goana, asupra caruia a tras un foc de arma, ranind mistretul, care s-a intors in semintis. In acest moment vanatoarea a fost oprita. Paznicul de vanatoare CS s-a sfatuit cu primul grup, format din vanatorii AB, GD, IO, LR, GC si ce cei cinci gonasi si au decis sa repete bataia in desime, asupra mistretului ranit. CS a informat in acest sens si grupul doi de vanatori, format din NA, VG, CL, IC, LA, IC, AP Ulterior, vanatorii au revenit pe pozitiile initiale linia de vanatori apropriindu-se la 25-30 de metri de marginea seminitisului, cu exceptia vanatorilor GC si VP care au inchis bataia pe aripa de vest si nord. Gonasii condusi de CP, prin amonte, prin padurea mare au ocolit semintisul si au reluat goana cu cainii, inaintand in desine cu strigate si zgomote, in acelasi timp, cainii de vanatoare au descoperit mistretul in desime si au inceput lupta cu acesta, deplasandu-se in zigzag spre amonte.

Seful gonasilor, CP, s-a urcat intr-un fag din desis, ca masura de protectie fata de mistret si pentru a urmari mai bine deplasarea acestuia. L-a vazut la un moment dat pe CS cerandu-i sa-i spuna unde se afla mistretul si cainii ,iar ulterior spunandu-i ca intra in bataie dupa cainele sau si mistret. CS s-a deplasat in amonte, pe o carare aflata la circa 15 metri de limita de sud a desimii cu padurea mare, spre cainii care urcau cu mistretul ranit spre amonte.

Concomitent cu actiunea lui CS, vanatorul LR aflat in padurea mare, pe linia de sud a vanatorilor, a parasit standul si a intrat impreuna cu gonasul VG in desime, ajungand pana la o corare. In acel moment, a fost observat de vecinul din dreapta – vanatorul IO care l-a obligat sa iasa din desime si sa revina in padurea mare. A revenit la o  distanta mica de marginea desimii, timp in care cainele de vanatoare al lui CS si mistretul au trecut prin desime in sus, ajungand in fata lui ...

 GR, sub tensiunea evenimentelor si lipsit de experienta, a sesizat la un moment dat o miscare in fata sa, in desis, la o distanta de aproximativ 25 de metri de locul in care se afla si la aproximativ 15 metri de marginea desimii si fara a identifica cu precizie vanatul, ignorand interdictia de a trage la aproprierea gonasilor, care continuau goana pe la jumatatea desimii, fara sa se asigure ca pe directia de tragere nu sunt persoane sau animale domestice, fara sa se asigure ca prin ricoseul proiectilului nu pot fi provocate accidentele, in conditii de vizibilitate redusa datorita vegetatiei, a tras intr-o presupusa pata intunecata in miscare impuscandu-l pe CS care se deplasa pe carare spre locul in care ajunsese cainele sau cu mistretul. CS a strigat dupa ajutor, moment incare LR a fugis spre lastaris si, la o distanta de 20-30 de metri de locul din care a tras a gasit pe CS, care era cazut pe spate si sangera la gura. A strigat la ceilalti participanti, iar la sosirea acestora s-a incercat acordarea primului ajutor si s-a procedat la transportarea ranitului spre drumul de acces al autovehiculelor,concomitent cu apelarea la Serviciul 112.

Dupa aproximativ 15-20 de minute, CS a decedat inainte de sosirea echipajului de pe Ambulanta. Conform raportului medico-legal de necropsie, moartea lui CS a fost violenta si s-a datorat „hemoragiei interne consecutive unei plagi impuscate toraco-abdominala, cu interesare costala bilaterala, pulmonara si dilacerare hepatica”.

Situatia de fapt a fost retinuta de instanta pe baza urmatoarelor mijloace de proba: proces-verbal sesizare din oficiu ,relatii A.J.V.P.S. ,proces verbal de constatare , autorizatie de vanatoare colectiva , procese verbale de ridicare mijloace materiale de proba .proces verbal de conducere in teren , schita locului accidentului , raport medico-legal de necropsie, contract individual de munca CS, cerere de constituire parte civila ES, acte de stare civila, certificat de deces , raport de expertiza tehnico-stiintifica balistica, expertiza tehnico-stiintifica biologica , declaratiile martorilor, acte dosar accident de munca intocmit de I.T.M. ,toate coroborate cu declaratiile inculpatului .

Inculpatul a solicitat ca instanta sa dispuna achitarea sa aratand ca nu se face vinovat de infractiunea pentru care a fost trimis in judecata, a recunoscut desfasurarea evenimentelor nu si infractiunea, a respectat regulamentul de vanatoare. de asemenea, a solicitat ca instanta sa faca aplicarea dispozitiilor art. 18 ind. 1 Cpen si sa dispuna achitarea intrucat fapta nu prezinta gradul de pericol social al unei infractiuni.

Instanta constata ca in cursul cercetarii judecatoresti efectuate cu ocazia primei judecari a cauzei cat si in rejudecare au fost administrate in cauza toate probele necesare aflarii adevarului cu privire la fapta imputata inculpatului , imprejurarile comiterii acesteia, situatia de fapt expusa si vinovatia inculpatului fiind corect stabilite pe baza unui ansamblu probator concludent, legal administrat si temeinic apreciat . Succesiunea in timp a evenimentelor si dinamica producerii accidentului,  au fost stabilite corect ca urmare a coroborarii elementelor de fapt rezultate din probele administrate –declaratii martori, proces verbale de reconstituire, inclusiv raportul de expertiza tehnico-stiintifica balistica, raportul de necropsie si procesul verbal de reconstituire care evidentiaza faptul ca accidentul de vanatoare ce a avut drept consecinta decesul victimei  a fost provocat din culpa inculpatului, in contextul in care a parasit standul in timpul vanatorii, intrand in goana pentru a urmari mistretul fara aprobarea organizatorului, a declansat focul spre interiorul batatii atunci cand haitasii se aflau la mai putin de 100 metri de el, fara se identifice cu precizie vanatul in care trage, fara a se asigura ca, prin ricosarea proiectilului tras de el, nu pot fi  provocate accidente .

In raport de situatia de fapt retinuta, instanta constata ca prin urmarea produsa fapta comisa de inculpatul GR in imprejurarile descrise, se circumscrie continutului constitutiv al infractiuni de ucidere din culpa prev. si ped. de disp.art.178 alin.1Cod penal si a infractiunii prev de art. 38 al, 1, 4 din Legea nr. 319/2006

In drept, faptele inculpatului intrunesc continutul constitutiv al infractiunilor de nerespectare din culpa a obligatiilor si masurilor stabilite privind sanatatea si securitatea in munca si ucidere din culpa , fapte prev. de art.38 al.1 ,4 din Legea nr.319/2006 si art.178 al.2 C.p. cu aplic. art.33 lit.b C.p.

In temeiul art. 345 C.p.p. avand in vedere ca faptele exista, fiecare constituie infractiune si ca au fost savarsite de catre inculpat, urmeaza a dispune condamnarea acestuia.

La alegerea pedepselor, precum şi la individualizarea cuantumului acestora, instanţa, conform art. 72 din C.pen., va avea în vedere pericolul social concret al fiecărei fapte săvârşite, determinat atât de modul de producere, cât şi de importanţa valorilor sociale afectate, limitele de pedeapsă prevăzute de lege pentru aceste infracţiuni, datele ce caracterizează persoana inculpatului, dar şi împrejurările care atenuează sau agravează răspunderea penală.

În concret instanţa constată că fapta inculpatului prezintă pericol social concret pentru valorile ocrotite de art. 38 al.1 ,4 din Legea nr.319/2006 si art.178 al.2 C.p.

La stabilirea pericolului social concret, instanţa va avea în vedere, pe lângă deosebita importanţă a valorilor sociale antemenţionate,  şi  împrejurările concrete în care a fost comisă faptă.

Totodată instanţa va avea în vedere limitele de pedeapsă prevăzute la art. 38 al.1 ,4 din Legea nr.319/2006 si art.178 al.2 C.p.

Instanţa va reţine în favoarea inculpatului circumstanţele atenuante judiciare prevăzută de art.74 alin.1 lit.a, c C.pen. şi implicit se va proceda la coborârea pedepselor sub minimul special legal.

Având în vedere aceste aspecte,  instanţa apreciază că aplicând inculpatului c o pedeapsă de 2 luni  închisoare pentru infracţiunea prev de art. 38 al. 1, 4 din Legea nr. 319/2006 si 1 an si 9 luni pentru infractiunea prev de art, 178 al. 2 Cpen , aceste pedepse vor avea aptitudinea concretă de a asigura realizarea scopurilor prevăzute de art.52 din C.pen.

Constatand indeplinite conditiile art.33 lit.a C.p. la aplicarea pedepsei rezultante instanta va avea in vedere tratamentul santionator propriul concursului de infractiuni prev.de art.34 lit.b C.p.

În ceea ce priveşte pedeapsa accesorie, reţine că natura faptelor săvârşite şi circumstanţele personale ale inculpatului conduc la concluzia unei nedemnităţi în exercitarea drepturilor de natură electorală prevăzute de art. 64 lit. a şi b din C.pen., cu excepţia dreptului de a alege.

Cu privire la individualizarea judiciară a executării pedepsei, instanţa reţine incidenţa în cauză a dispoziţiilor art. 81 C.pen., conform cărora se poate dispune suspendarea condiţionată a executării pedepsei pe o anumită durată cu îndeplinirea cumulativă a următoarelor condiţii: pedeapsa aplicată este închisoarea de cel mult 3 ani sau amendă; infractorul nu a mai fost condamnat anterior la pedeapsa închisorii mai mare de 6 luni; se apreciază de instanţă că scopul pedepsei poate fi atins chiar fără executarea acesteia.

Considerând că în cauză sunt îndeplinite cerinţele prevăzute de art. 81 C.pen., respectiv condamnarea prin prezenta sentinţă fiind de 1 an si 9 luni închisoare, lipsa antecedentelor penale şi convingerea instanţei că scopul pedepsei poate fi atins şi fără executarea de către inculpat a pedepsei aplicate - convingere fundamentată pe circumstanţele personale ale inculpatului, constând în vârsta şi integrarea sa pe deplin în familie şi în societate, instanţa, în baza art. 81 C.pen., va suspenda condiţionat executarea pedepsei pe un termen de încercare de 3 ani şi 9 luni, stabilit în condiţiile art. 82 C.pen.

Va interzice inculpatului exercitiul drepturilor prevazute de art.64 lit.a teza II si b C.p. in conditiile prevazute de art.71 al.5 C.p.

În baza art.7 din Legea nr. 76/2008 privind organizarea şi funcţionarea Sistemului Naţional de Date Genetice Judiciare, va dispune prelevarea de probe biologice de la inculpat urmând ca, în temeiul art.5 alin.5 din Legea nr. 76/2008, inculpatul să fie informaţi că probele biologice recoltate vor fi utilizate pentru obţinerea şi stocarea în S.N.D.G.J. a profilului genetic

Latura civila:

Succesorii victimei s-au constituit parti civile: ES, in calitate de sot supravetuitor si AS, DS si IS in calitate de descendenti privilegiati, au solicitat instantei obligarea inculpatului la plata pentru fiecare a cate 500.000 lei cu titlu de daune materiale si 500.000 lei cu titlu de daune morale.

Accidentul s-a produs pe durata contractului de asigurare de raspundere civila nr.382/129/2002 incheiat intre inculpat in calitate de asigurat si SC ASIROM in calitate de asigurator. Conform conditiilor de asigurare + anexa nr.1 art.1 la contractul de asigurare, vanatorii sportivi cu domiciliul in Romania, membri AGVPS care poseda permise de vanatoare sunt asigurati pe baza de contract, pentru :

raspundere civila ca urmare a vatamarii corporale sau a decesului tertelor

persoane, in legatura cu activitatea de vanatoare,

accidente ale vanatorilor sportivi intamplate in legatura cu activitatea de

vanatoare.

Art.4 din Contractul de asigurare mentioneaza ca sumele asigurate corespunzatoare primelor de asigurare de la pct.3 sunt :

a – 5000 lei pentru invaliditate permanenta din accidente

b – 2500 lei pentru deces din accidente

c- 2000 lei pentru cazurile de raspundere civila

d – 30 lei/zi fara a depasi 2000 lei pentru cheltuieli de spitalizare ,medicamente, tratament.

Astfel, raspunderea ASIROM, conform contractului de asigurare este de maxim 2000 lei – dar pentru despagubiri materiale – respectiv : sumele pe care vanatorul sportiv asigurat este obligat sa le despagubeasca cu titlu de desdaunare si cheltuieli de judecata pentru prejudicii de care raspunde in baza legii, fata de terte persoane pagubite printr-un accident produs cu arma de vanatoare, ca urmare a vatamarii corporale sau a decesului – art. 2 al.1 lit.a) din Conditiile de asigurare.

Daunele morale nu sunt risc asigurat – conform art.6 lit.d) din Conditiile de asigurare. In contextul celor aratate mai sus, se va obliga asiguratorul de raspundere civila SC ASIROM SA , sa plateasca partii civile ES suma de 2000 lei cu titlu de daune materiale

In ceea ce priveste constituirea de parte civila a sotiei victimei- ES si AS, DS si IS-, inculpatul a solicitat a se avea in vedere ca este student si nu realizeaza venituri, astfel incat nu poate achita prestatii periodice copiilor minori ai victimei, solicitari pe care instanta le va respinge ca neintemeiate intrucat insuficienta mijloacelor financiare - asa cum sustine inculpatul - nu poate constitui motiv al exonerarii de raspundere civila sau de diminuare a cuantumului despagubirilor civile

Partea civila  ES nu a depus la dosarul cauzei inscrisuri doveditoare ale pretentiilor solicitate aratand ca nu s-a gandit ca va urma un proces, dar ca s-a cheltuit cu inmormantarea si ritualurile crestinesti suma de 500 000.

Instanţa reţine că partea vătămată avea posibilitatea de a face dovada cu documente justificative că a cheltuit suma pretinsa, având în vedere că pentru toate aceste cheltuieli se eliberează bonuri fiscale, fie că a fost în imposibilitatea de a procura astfel de documente justificative pentru toate cheltuielile efectuate, mărturia celor 2 martori audiati, neputând fi apreciată de instanţă ca făcând dovada clară a faptului s-au cheltuit sumele pretinse. Totusi, avand in vedere ca pentru anumite obiceiuri crestine( pomeni, parastase) nu se pot solicita chitante, facturi, instanta va acorda ca suma totala reprezentand despagubiri materiale, cheltuieli facute cu inmormantarea, tratament medical suma de 10 000 lei, suma la care va fi obligat inculpatul.

Având în vedere prejudiciul moral si afectiv suferit prin decesul sotului, respectiv parintelui, este justificata cererea de obligare a inculpatului la plata daunelor morale.

Obligarea inculpatului la plata sumei prestatii periodice are rolul de a acoperi prejudiciul cauzat minorilor prin lipsirea acestora de contributia lunara pe care victima o avea la întretinerea lor. Asa cum rezulta din înscrisurile depuse la dosar victima era angajata avand contrat de munca pe perioada nedeterminata.

Prin urmare, în baza art.998 si urmatoarele C. civil, art.14 C.pr.pen, art.346 C.pr.pen, instanta va obliga inculpatul la plata despagubirilor civile dupa cum urmeaza: pentru ES sumele de 15.000 lei cu titlu de daune materiale si 10.000 lei cu titlu de daune morale, pentru AS suma de 10.000 lei cu titlu de daune morale, DS suma de 10.000 lei cu titlu de daune morale  IS suma de 10.000 lei cu titlu de daune morale.

In temeiul art.14 C.p.p., art. 346 C.p.p. si art. 998 C.civ, va obliga inculpatul sa plateasca partilor civile ES ,DS si IS, fiecarora cate o prestatie periodica lunara de intretinere in cuantum de 200 lei incepand cu data de 14.09.2008 pana la majoratul acestora si in continuare pana la finalizarea studiilor dar nu mai tarziu de implinirea varstei de 26 de ani. Restul pretentiilor civile formulate de pretentiile civile vor fi respinse întrucât nu se justifica.

In temeiul art.191 al.1 C.p.p.  si art.193 C.p.p. instanta constatand culpa procesuala a inculpatului, urmeaza a dispune obligarea acestuia la plata cheltuielilor judiciare avansate de catre stat si efectuate de partile civile.

Domenii speta