Omor

Sentinţă penală 108 din 02.04.2013


Prin Rechizitoriul Parchetului de pe lângă Tribunalul Bacău  nr. 57/P/2013 din 28.02.2013 s-a dispus trimiterea în judecată a inculpatului T.V., pentru săvârşirea infracţiunii de omor prev. de art.174 alin.1 Cod penal constând în aceea că  în seara zilei de 19.01.2013 , în jurul orelor 20,  pe fondul consumului de alcool ţi al unor relaţii tensionate preexistente, în timp ce se afla într-una din camerele locuinţei din com./sat O. jud. Bacău, a  aplicat concubinei sale D.F. mai multe lovituri cu pumnii şi picioarele în zona capului, a feţei şi abdomenului şi a izbit-o pe aceasta de pereţi şi de piese de mobilier din cameră, cauzându-i leziuni traumatice care au condus la decesul victimei în cursul nopţii. 

Înaintea citirii actului de sesizare  inculpatul T.V. a declarat că recunoaşte comiterea infracţiunii pentru care a fost trimis în judecată, aşa cum s-a reţinut în rechizitoriu, fiind de acord ca judecata sa se facă în baza probelor administrate în timpul urmăririi penale , aplicându-se astfel procedura simplificată prevăzută de art. 3201 din C.p.p.

Examinând ansamblul materialului probator administrat în cauză , instanţa reţine următoarea situaţie de fapt:

Inculpatul şi victima D.F. erau concubini. Aceasta din urmă avea un copil dintr-o altă relaţie. Relaţiile dintre cei doi erau tensionate pe fondul consumului excesiv de alcool, context în care inculpatul avea un comportament violent şi o bătea frecvent pe aceasta.

De acest „tratament„ a avut parte victima în perioada 14-19.12.2012, după întoarcerea inculpatului din mun. Bucureşti unde a lucrat în construcţii.

  În seara zilei de 19.12.2012, după ce ambii concubinii au consumat băuturi alcoolice  a izbucnit un nou scandal, mai violent decât cele anterioare. de data aceasta loviturile Aplicate cu pumnii şi picioarele în zona capului, abdomenului, spatelui şi membrelor şi proiectarea acesteia de diferite obiecte de mobilier din casă , i-au fost fatale victimei. Aceasta nu a decedat imediat, ci în noaptea de 19/20.12.2012 în timp ce dormea , echipajul medical sosit dimineaţa cu ambulanţa la faţa locului neputând decât să constate acest lucru.

În urma necropsiei efectuate, medicii legişti au stabilit că moartea numitei D.F.  a fost violentă şi s-a datorat stopului cardio-respirator, consecinţă a hemoragiei subdurale masive, iar leziunile s-au putut produce prin lovire cu şi de corpuri dure fila 22 dup. Aceste concluzii confirmă faptul că inculpatul a lovit victima cu pumnii, dar a şi proiectat-o de corpuri dure aflate în încăpere (mobilier, pereţi, pardoseală etc.) 

Examinarea cadavrului a scos în evidenţă numeroase leziuni externe pe întregul corp (echimoze şi excoriaţii) , inclusiv în zone vitale – cranian şi toraco-abdominal, dovedind astfel numărul mare de lovituri aplicate victimei , dar şi duritatea acestora  şi implicit  faptul că inculpatul a prevăzut rezultatul faptelor sale şi a acceptat producerea decesului concubinei sale.  Aceste

Fapta descrisă mai sus a fost recunoscută parţial  de inculpat în declaraţiile date în timpul urmăririi penale ( a precizat că a lovit-o cu palmele de câteva ori peste faţă, peste cap şi în zona coastelor) şi în întregime în faţa instanţei, declaraţiile acestuia coroborându-se cu cele ale martorilor  P.I. (vecin cu cei doi , martor l numeroasele scandaluri; soţia sa ia povestit de un scandal puternic între cei doi concubini în seara zilei de 19.12.2012), D.N. (unchiul victimei şi vecin cu aceasta; a confirmat comportamentul agresiv al inculpatului faţă de concubina sa; confirmă existenţa unui scandal între cei doi în seara de 19.12.2012 , scandal în care victima a fost lovită de inculpat; relatează că a doua zi fiul victimei i-a povestit că mama sa a fost bătută rău de inculpat; inculpatul i-a cerut „să aibă grijă ce declară la poliţie„), D.G. (tatăl victimei; locuia împreună cu cei doi; a confirmat faptul că inculpatul o bătea frecvent pe concubina sa, actele de agresiune extinzându-se uneori şi asupra sa şi a fiului victimei de 7 ani), cu procesul verbal de cercetare la faţa locului  şi raportul de constatare medico-legală.

În drept , fapta inculpatului T.V. de a o ucide pe concubina sa prin aplicarea mai multor lovituri cu pumnii şi picioarele şi proiectarea acesteia de pereţi şi de obiecte de mobilier,  întruneşte elementele constitutive ale infracţiunii de omor  prev. de  art.174 al.1 din C.p.

Astfel, constatând că fapta pentru care a fost trimis în judecată există, constituie infracţiune şi a fost săvârşită de inculpat,  instanţa , în temeiul art.345 al.2 din C.p.p. va dispune condamnarea acestuia.

  La alegerea pedepsei, precum şi la individualizarea cuantumului acestora instanţa, conform art. 72 din C.p., va avea în vedere pericolul social concret al faptei săvârşite, determinat atât de modul de producere, cât şi de importanţa valorilor sociale afectate, limitele de pedeapsă prevăzute de lege pentru aceasta infracţiune, datele ce caracterizează persoana inculpatului, dar şi împrejurările care atenuează sau agravează răspunderea penală.

În concret instanţa constată că fapta inculpatului este de o gravitate deosebită , aducând  atingere dreptului la viaţă , un drept fundamental  a cărei încălcare reprezintă acţiunea cea mai reprobabilă şi odioasă a fiinţei umane .

În acelaşi timp instanţa va avea în vedere că inculpatul nu a cooperat cu organele judiciare în timpul urmăririi penale , ba chiar a încercat să zădărnicească aflarea adevărului prin solicitările  făcute martorului D.N. de a da declaraţii favorabile , anterior a provocat numeroase scandaluri în familie şi a avut un comportament agresiv şi imoral în familie – inclusiv faţă de fiul şi tatăl victimei .

Totodată  instanţa va avea în vedere limitele de pedeapsă prev. de art.174 din C.p.  reduse cu o treime  conform art.3201 al.7 din C.p.p. întrucât s-a aplicat  procedura simplificată prev. de art.3201 din C.p.p.

Având în vedere aceste aspecte, instanţa apreciază că o pedeapsă principală de 11 ani  închisoare este de natură să asigure realizarea scopurilor prev de art.52 din C.p. la care va adăuga pedeapsa complementară a interzicerii drepturilor prev. art.64 lit.a teza a-II-a şi lit.b din Cod penal timp de 5 ani.

În ceea ce priveşte pedeapsa accesorie, reţine că natura faptei săvârşite şi circumstanţele personale ale inculpatului conduc la concluzia unei nedemnităţi în exercitarea drepturilor de natură electorală prev. de art. 64 lit. a şi b din C.p. , cu excepţia dreptului de a alege.

Inculpatul a fost cercetat în stare de arest , fiind reţinut şi arestat preventiv în prezenta cauză începând cu data de 20.01.2013  astfel încât , având în vedere şi condamnarea acestuia prin prezenta hotărâre, conform art.350 instanţa va menţine această măsură şi va deduce perioada executată de la 20.01.2013  la zi, conform art.88 din C.p.

În ceea ce priveşte latura civilă instanţa constatată că victima avea în întreţinere pe minorul D.R.A. şi ca urmare, inculpatul va fi obligat  la plata unei pensii de întreţinere în cuantum de 200 lei lunar pentru minorul,  începând cu data de 20.01.2013 (data decesului victimei)  şi până la data la care va deveni major.

În temeiul art.14  şi art.346 din C.p.p. şi art. 313 din OUG 72/2006 va obliga inculpatul să plătească suma de 350 lei către Serviciul de Ambulanţă Bacău reprezentând cheltuielile de transport pentru  victima D.F..

În baza art.7 din Legea nr.76/2008 va dispune prelevarea de probe biologice de la inculpat la data rămânerii definitive a hotărârii.

În baza art.109 Cod pr.penală va dispune păstrarea mijloacelor materiale de probă aflate la Camera de Corpuri delicte a Tribunalului Bacău şi consemnate în procesul verbal încheiat la 16.06.2012 (fila 5 dosar Tribunalul Bacău nr.5017/110/2012).

Conform art.191 alin.1 Cod procedură penală va obliga pe inculpatul T.V. să plătească statului suma de 1200 lei, cu titlu de cheltuieli judiciare.

Condamnă inculpatul T.V., la pedeapsa de 11 ani închisoare şi 5 ani pedeapsă complementară a interzicerii drepturilor prev. art.64 lit.a teza a-II-a şi lit.b din Cod penal pentru săvârşirea infracţiunii de omor prev. de art.174 alin.1 Cod penal cu aplicarea art.3201 al.7  din Codul de procedură penală.

Aplică inculpatului pedeapsa accesorie a interzicerii exerciţiului drepturilor prevăzute de art.64 lit.a teza a II a şi b din C.p., în condiţiile art.71 al.2 din C.p.

 In baza art.350 Cod pr.penală menţine măsura arestării preventive  a inculpatului.

In temeiul art.88 din Cod penal deduce din durata pedepsei aplicate perioada reţinerii şi arestul preventiv începând cu data de 20.01.2013 la zi.

Obligă inculpatul T.V. la plata unei pensii de întreţinere în cuantum de 200 lei lunar pentru minorul D.R.A. începând cu data de 19.01.2013 şi până la data la care vor deveni majori.

În temeiul art.14  şi art.346 din C.p.p. şi art. 313 din OUG 72/2006 obligă inculpatul să plătească suma de 350 lei către Serviciul de Ambulanţă Bacău reprezentând cheltuielile de transport pentru  victima D.F..

În baza art.7 din Legea nr.76/2008 dispune prelevarea de probe biologice de la inculpat la data rămânerii definitive a hotărârii.

In baza art.109 Cod pr. penală dispune păstrarea mijloacelor materiale de probă aflate la Camera de Corpuri delicte a Tribunalului Bacău şi consemnate în procesul verbal încheiat la 16.06.2012 (fila 5 dosar Tribunalul Bacău nr.5017/110/2012).

Constată ca inculpatul a  fost asistat de apărător desemnat din oficiu.

In baza art.191 alin.1 Cod pr.penală obligă inculpatul la plata sumei de 1200 lei către stat reprezentând  cheltuieli judiciare avansate de acesta.