Faliment

Sentinţă civilă 870 din 23.09.2013


Prin cererea formulata la data de 05.12.2012 I.E. IPURL in calitate de lichidator judiciar al SC E. SRL a solicitat instantei ca toate sumele cu titlu de garantii de buna executie constituite de societatea debitoare sa fie eliberate si virate in contul unic al societatii comerciale SC E. SRL

La dosarul cauzei au fost depuse inscrisuri

Analizand actele si lucrarile dosarului instanta constata ca lichidatorul judiciar a facut dovada existentei a doua contracte de lucrari cu nr.9364/25.11.2008 si 642/22.09.2008 care prevad constituirea de garantii de buna executie

In privinta contractului nr.9364/25.11.2008 instanta constata ca acesta este supus dispozitiilor legii 337/2006 si ale HG 925/2006 care stabileste prin art.89-92 caracterul juridic al garantiei de buna executie

Din acest punct de vedere instanta constata ca potrivit art.92 alin.4 din HG 925/2006, dispozitie reluata in art.13.3 din contract „În cazul contractelor de lucrări, autoritatea contractantă are obligaţia de a elibera/restitui garanţia de bună execuţie după cum urmează:

a) 70% din valoarea garanţiei, în termen de 14 zile de la data încheierii procesului-verbal de recepţie la terminarea lucrărilor, dacă nu a ridicat până la acea dată pretenţii asupra ei, iar riscul pentru vicii ascunse este minim;

b) restul de 30% din valoarea garanţiei, la expirarea perioadei de garanţie a lucrărilor executate, pe baza procesului-verbal de recepţie finală.

Deasemenea art.91 din HG 925/2006( art.13.2 din contract) prevede ca « Autoritatea contractantă are dreptul de a emite pretenţii asupra garanţiei de bună execuţie, oricând pe parcursul îndeplinirii contractului, în limita prejudiciului creat, în cazul în care contractantul nu îşi îndeplineşte obligaţiile asumate prin contract. Anterior emiterii unei pretenţii asupra garanţiei de bună execuţie autoritatea contractantă are obligaţia de a notifica pretenţia contractantului, precizând obligaţiile care nu au fost respectate. ».

Din aceste dispozitii legale instanta observa ca din punct de vedee juridic, garantia de buna executie are un carater mixt, constituind in favoarea beneficiarului o nuda proprietate asupra sumelor pe care este constituita, folosinta(dobanda) revenind executantului.In ceea ce priveste dreptul de dispozitie acesta este indisponibilizat pana la momentul indepliniri conditiilor de eliberare/restituire fata de ambele parti.

Prin urmare executantul nu capata dreptul real de proprietate asupra sumelor de bani decat in momentul eliberarii/restituirii banilor.O interpretare contrara ar presupune ca un neproprietar sa poata prin faptul sau unilateral sa dispuna de dreptul real asupra unui bun apartinand altuia ceea ce este inadmisibil din punct de vedere juridic.

Trebuie observat ca legea stabilese ca de regula garantia de buna execuie se consituie prin scrisoare de garantie bancara care ca si institutie juridica este definita in art.2321 cod civil si din care reiese ca atat nuda proprietate cat si dreptul de dispozitie revin beneficiarului(art.2321 alin.2).

Prin urmare instanta constata ca executantul unei lucrari nu detine un drept de proprietate asupra sumelor constituite cu titlu de buna executie, pana la momentul eliberarii/restituirii aceste sume regasindu-se in patrimoniul beneficiarului.

De altfel instanta constata ca lichidatorul judiciar s-a raliat implicit punctului de vedere al instantei.In acest sens se observa ca in privinta celui de-al doilea contract(642/22.09.2008) I.E. IPURL a solicitat inscrierea SC E. RL in tabelul de creante al beneficiarului lucrarii( SC M.I.O. SRL) inclusiv cu sumele reprezentand garantii de buna executie. Prin urmare I.E. IPURL a considerat in mod corect ca SC E. SRL detine un drept de creanta, iar nu unul real.

Pentru aceste motive, constatand ca sumele constituite cu titlul de garantie de buna executie nu se regasesc in patrimoniul SC E. SRL , ca judecatorul sindic nu poate lua masuri decat in privinta bunurilor apartinand debitoarei si ca pana la valorificarea pe calea dreptului comun a dreptului de creanta existent asupra garantiei de buna executie aceste sume sunt in patrimoniul beneficiarului instanta va respinge actiunea .