Vătămare corporală din culpă

Sentinţă penală 1431 din 15.09.2010


Prin rechizitoriul procurorului de la Parchetul de pe langa Judecatoria Bacau nr.5115/P/2008 s-a dispus punerea in miscare a actiunii penale si trimiterea in judecata a inculpatului SD, pentru savarsirea infractiunii prev. si ped. de art. 184 alin.1,3 C.p.

In motivarea actului de sesizare se afirma ca inculpatul in data de 01.07.2008 ,in jurul orelor 11.00 ,in timp ce conducea mopedul  avand directia de mers Adjud-Bacau, a accidentat partea vatamata AG, care se afla in afara partii carosabile, producandu-i leziuni pentru vindecarea carora au fost necesare 35-40 de zile de ingrijiri medicale.

Pentru dovedirea situatiei de fapt au fost propuse spre administrare urmatoarele mijloace de proba : proces verbal de cercetare la fata locului impreuna cu schita locului producerii accidentului si plansa foto ,raportul de constatare medico-legala, buletine de analiza toxicologica-alcoolemie ,declaratiile martorilor, raportul de expertiza tehnica-judiciara ,declaratia partii vatamate AG , declaratiile inculpatului .

Prin coroborarea probelor administrate instanta retine ca in ziua de 01.07.2008 , inculpatul SD, conducea mopedul avand directia de mers Adjud-Bacau. Ajungand pe raza localitatii R, in timp ce circula cu o viteza de 29 km/h, apropriindu-se de o statie de autobuz, la un moment dat inculpatul a iesit in afara părtii carosabile, respectiv pe dalele de beton de la canalul de scurgere, manevra ce l-a dezechilibrat, pierzand astfel controlul asupra directiei de deplasare. Ca urmare, mopedul a iesit de pe carosabil si a lovit cu roata din fata pe partea vatamata AG care se afla in afara partii carosabile la o distanta de 0,5 metri fata de marginea strazii, in asteptarea unui mijloc de transport in comun.

In urma impactului, partea vatamata AF a suferit un traumatism al gambei stangi cu plagi excoriate si fractura cominutiva a peroneului stang in 1/3 superioara, leziuni pentru vindecarea carora au fost necesare 35-45 zile de ingrijiri medicale.

Victima a fost transportata la Spitalul Judetean unde i s-au acordat ingrijiri medicale.

Partea vatamata s-a constituit parte civila si a cerut obligarea inculpatului la plata sumelor de 16.000 lei cu titlu de daune materiale si 15.000 lei cu titlu de daune morale.

Vatamarile provocate partii vatamate au pricinuit acesteia suferinte fizice si psihice. Pentru restabilirea starii de sanatate, partea vatamata a efectuat cheltuieli estimate la 1500 lei (hrana suplimentara si medicamente).

La retinerea situatiei de fapt instanta a avut in vedere urmatoarele mijloace de proba : proces verbal de cercetare la fata locului impreuna cu schita locului producerii accidentului si plansa foto ,raportul de constatare medico-legala nr.2724/2008 emis de SML Bacau, buletine de analiza toxicologica-alcoolemie pentru partea vatamata AG şi inculpatul SD ,declaratiile martorului ocular DD, declaratiile martorului ocular IR, declaratiile martorului ocular FD, declaratiile martorului ocular TA , raportul de expertiza tehnica-judiciara , declaratia partii vatamate AG ,declaratiile inculpatului .

 In drept ,fapta inculpatului intruneste continutul constitutiv al infractiunii de vatamare corporala din culpa, prev. de art.184 al.1,3 C.p.

 In temeiul art.345 C.p.p. avand in vedere ca fapta exista, constituie infractiune si ca a fost savarsita de catre inculpat, urmeaza a dispune condamnarea acestuia.

 La individualizarea judiciara a pedepsei, instanta va tine seama de criteriile generale prev.de art.72 C.p. respectiv dispozitiile partii generale ale C.p., limitele de pedeapsa fixate in partea speciala, gradul de pericol social al faptei savarsite, persoana inculpatului si imprejurarile care atenuiaza raspunderea penala.

In temeiul art.14 C.p.p.si art.346 C.p.p. instanta constatand indeplinite conditiile prev. de art.25 ind.1 din Legea 32/2000, respectiv inculpatul Dobrin Spiru este vinovat pentru producerea accidentului de circulatie din data de 01.07.2008 si ca vinovatul nu va putea face dovada existentei unei polite de asigurare de raspundere civila pentru prejudiciul produs prin accidente de autovehicule (RCA sau Carte Verde), valabila la data producerii accidentului, urmeaza a dispune obligarea Fondului de Protectie a Victimelor Strazii la plata despagubirilor cuvenite partii civile.

Instanta va atrage atentia inculpatului asupra prev.art.63 ind.1 C.p.

Instanta va cuantifica prejudiciul produs partii civile in echitate, sprijinandu-si convingerea pe urmatoarele criterii :

- durata ingrijirilor medicale,

- felul si gravitatea vatamarilor,

- intensitatea suferintelor fizice si psihice,

- cheltuielile suplimentare efectuate incepand cu data savarsirii delictului si pana la insanatosire,

- numarul de persoane aflate in intretinerea partii civile.

In temeiul art.191 al.1 C.p.p. instanta constatand culpa procesuala a

inculpatului, urmeaza a dispune obligarea acestuia la plata cheltuielilor judiciare avansate de catre stat.