Vătămare corporală art. 181 alin. 1 c.p.

Sentinţă penală 1526 din 29.09.2010


Prin rechizitoriul Parchetului de la Parchetul de pe langa Judecatoria Bacau nr.7399/P/2008, s-a dispus punerea in miscare a actiunii penale si trimiterea in judecata a inculpatului SD, pentru savarsirea infractiunii de vatamare corporala ,fapta prev. Si ped. De art.181 al.1 ind.1 din C.p.

In motivarea actului de sesizare se afirma ca la data de 20.09.2008 a lovit-o pe sotia sa ,partea vatamata MD cu un bat peste mana provocandu-i leziuni vindecabile in 25-28 de zile ingrijiri medicale.

Pentru dovedirea situatiei de fapt au fost propuse spre administrare urmatoarele mijloace de proba: proces verbal de constatare a plangerii sau denuntului oral, plangerea partii vatamate MD proces verbal de consemnare a actelor premergatoare ,declaratia partii vatamate MD, certificat medico-legal, declaratiile martorilor  ,toate coroborate cu declaratiile inculpatului.

Partea vatamata s-a constituit parte civila si a solicitat obligarea inculpatului la plata sumelor de 10.000 lei cu titlu de daune materiale si 25.000 lei cu titlu de daune morale.

Prin coroborarea probelor administrate, instanta retine ca la data de 20.09.2008 in imprejurari necunoscute partea vatamata ID a suferit vatamari in regiunea mana dreapta pentru vindecarea carora au fost necesare un numar de 25-28 de zile de ingrijiri medicale .

Pentru restabilirea starii de sanatate ,partea vatamata a fost internata la Spitalul Judetean de Urgenta la data de 30.09.2008.

Avand in vedere ca elementele de fapt constatate prin CML si cele consemnate in plangerea partii vatamate necoroborate cu alte probe (care sa serveasca la constatarea existentei infractiunii la identificarea persoanei care a savarsit-o si la cunoasterea imprejurarilor necesare pentru justa solutionare a cauzei) nu au aptitudinea de a rasturna prezumtia de nevinovatie si a forma convingerea ca inculpatul a savarsit fapta pentru care a fost trimis in judecata, in temeiul art.11 pct.2 lit.a C.p.p. si art.10 lit.c C.p.p. urmeaza a dispunme achitarea acestuia.

Martorii CA si VA au perceput numai rezultatul fizic al presupusei actiuni a inculpatului (urme de sange la mana dreapta). In declaratiile lor, acestia reproduc afirmatiile partii vatamate despre autorul faptei. Mai mult, lipseste CML initial pe baza caruia partea vatamata a fost reexaminata la data de 03.10.2008, moment in care medicul legist a apreciat ca timpul necesar vindecarii vatamarilor suferite de partea vatamata se prelungeste panala 25-28 de zile de ingrijiri medicale.

La retinerea situatiei de fapt, instanta a avut in vedere urmatoarele mijloace de proba:

- declaratiile martorilor , CML nr.173/A1/2008.

In temeiul art.14 C.p.p. si art.346 al.3 C.p.p. instanta constatand

neindeplinite in mod cumulativ conditiile raspunderii civile delictuale subiective, urmeaza a respinge pretentiile partii civile MD ca nefondate.