7.Calitatea procesuală pasivă a Consiliului Local al Municipiului Constanţa în cadrul unei acţiuni civile având ca obiect obligarea pârâţilor la încheierea contractului vânzare-cumpărare a unui imobil în baza Legii nr.112/1995 – dec.civilă nr.34/25.01.2010- dosar nr.5873/212/2008.
Prin cererea adresată înregistrată sub nr. 5873/212/2008 reclamanţii M.I. şi M.M. în contradictoriu cu pârâţii Consiliul Local al mun. Constanţa, Municipiul Constanţa prin Primar şi RAEDPP Constanţa au solicitat ca prin hotărârea ce se va pronunţa să se dispună obligarea pârâţilor la încheierea contractului de vânzare cumpărare în condiţiile art.9 din Legea nr.112/1995 privind imobilul situat în Constanţa, teren şi construcţie, ocupată în temeiul unui contract de locaţiune, respectiv a contractului de închiriere nr.5396/12.09.1990, prelungit prin efectul legii.
În motivarea cererii se arată că sunt chiriaşi in imobilul individualizat in petit, încă din anul 1990, locaţiunea in acest imobil fiind prelungita de drept prin efectul imperativ al numeroaselor acte normative emise de autorităţile romane, după decembrie 1989.
Apreciază reclamanţii ca sunt îndreptăţiţi sa cumpere acest imobil, potrivit art.9 din Legea nr.112/1995 deoarece nu formează obiectul nici unei notificări în temeiul Legii nr.10/2001.
Prin sentinţa civilă nr.5173/17.03.2009 pronunţată de Judecătoria Constanţa în dosarul civil nr.5873/212/2008 a fost admisă acţiunea reclamanţilor, cu obligarea pârâţilor de a încheia cu reclamantul contractul de vânzare cumpărare în condiţiile art.9 din Legea nr.112/1995, pentru imobilul mai sus menţionat.
Împotriva hotărârii mai sus menţionate au formulat apel pârâţii RAEDPP Constanţa, Municipiul Constanţa prin Primar şi Consiliul Local al municipiului Constanţa prin care au criticat hotărârea instanţei de fond pentru nelegalitate şi netemeinicie.
În motivele de apel formulate de pârâţii Municipiul Constanţa prin Primar şi Consiliul Local al municipiului Constanţa s-a solicitat a se constata lipsa calităţii procesual pasive a Consiliului Local al municipiului Constanţa, ca excepţie de ordine publică ce poate fi invocată în orice fază a procesului civil în vederea determinării corecte a cadrului procesual pasiv.
S-a invocat aplicabilitatea dispoziţiilor Legii nr.112/1995 coroborate cu H.C.L.M. nr. 332/1996 privind înfiinţarea R.A.E.D.P.P. Constanţa şi H.C.L.M. nr. 37/2002 privind metodologia de vânzare a bunurilor ce fac parte din domeniul privat al municipiului Constanţa.
S-a mai arătat că R.A.E.D.P.P. Constanţa are calitatea de mandatar special în ceea ce priveşte posibilitatea de a înstrăina bunurile pe care le administrează, situaţie în care urmează a se reţine că nu are calitate procesuală pasivă Consiliul Local al municipiului Constanţa.
Cu privire la apelul formulat de către Consiliul Local al municipiului Constanţa, tribunalul a reţinut următoarele:
Calitatea procesuală pasivă presupune identitatea între persoana obligată în raportul de drept material şi cea chemată în judecată ca pârât.
În speţă, imobilul în litigiu face parte din domeniul privat al municipiului Constanţa, aşa încât pârâtul Municipiul Constanţa prin Primar şi administratorul acestuia, R.A.E.D.P.P. Constanţa justifică îndreptăţirea de a figura în proces în calitate de persoane obligate în raportul juridic dintre părţi.
Consiliul Local al municipiului Constanţa este un organ deliberativ potrivit dispoziţiilor Legii nr.215/1991, aşa încât acesta nu poate fi obligat la încheierea unui contract de vânzare cumpărare cu reclamanta.
Judecătoria Bistrița
Hotărâre care sa tina loc de act autentic respinsă. Cerere de validare antecontract pe un alt amplasament decât cel menţionat în antecontractul de vânzare cumpărare încheiat de părţi.
Curtea de Apel Timișoara
Apartament vândut în baza Legii nr. 112/1995. Cerere în nulitatea contractului de vânzare-cumpărare. Incidenţa legii speciale
Judecătoria Babadag
Hotarâre care sa tina loc de contract de vânzare/cumparare
Curtea de Apel București
Varietatea de vânzare cu plata preţului în rate şi rezerva proprietăţii este reglementată de dispoziţiile art. 1755 şi următoarele din Codul civil. Penalitate excesivă. Reducere.
Judecătoria Lehliu-Gara
CIVIL - HOTĂRÂRE CARE SĂ ŢINĂ LOC DE ACT AUTENTIC- DE VÂNZARE- CUMPĂRARE