1. Contestaţie în anulare specială împotriva unei hotărâri date în revizuire. Inadmisibilitate
C.proc.civ., art. 318
Potrivit art. 318 C.proc.civ., hotărârile instanţelor de recurs pot fi atacate cu contestaţie când dezlegarea dată este rezultatul unei greşeli materiale sau când instanţa, respingând recursul sau admiţându-l numai în parte, a omis din greşeală să cerceteze vreunul dintre motivele de modificare sau casare.
Prin urmare, pe calea contestaţiei în anulare speciale pot fi atacate numai hotărârile pronunţate în recurs, fiind inadmisibilă contestaţia în anulare specială împotriva unei hotărâri date în revizuire.
Curtea de Apel Timişoara, Secţia civilă,
Decizia civilă nr. 470 din 6 mai 2009
Prin contestaţia în anulare înregistrată la Curtea de Apel Timişoara sub nr. 280/59/06.03.2009, contestatorii G.D., G.M. şi G.M. au solicitat, în contradictoriu cu intimatul Primarul Municipiului R., anularea Deciziei civile nr. 164 din 23 februarie 2009, pronunţată de Curtea de Apel Timişoara în dosarul nr. 1139/59/C/2008.
În motivarea contestaţiei în anulare, contestatorii au invocat dispoziţiile art. 318 C.proc.civ., arătând că s-a omis de către instanţa de revizuire să cerceteze temeinicia cererii lor sub aspectul art. 24 alin. (31) din Legea nr. 10/2001, aşa cum a fost adăugat prin Legea nr. 247/2005 (Titlul I art. I pct. 58), conform căruia dispoziţia de respingere a notificării sau a cererii de restituire în natură poate fi atacată la secţia civilă a tribunalului.
Curtea de Apel Timişoara, din oficiu, a pus în discuţie inadmisibilitatea contestaţiei în anulare, în raport de dispoziţiile art. 318 C.proc.civ., excepţie care a făcut de prisos cercetarea motivelor vizând fondul contestaţiei.
Prin Decizia civilă nr. 470 din 6 mai 2009, pronunţată în dosarul nr. 280/59/2009, Curtea de Apel Timişoara a respins ca inadmisibilă contestaţia în anulare.
Pentru a pronunţa această decizie, Curtea a avut în vedere argumentele ce succed.
Potrivit art. 318 C.proc.civ., care reglementează contestaţia în anulare specială „Hotărârile instanţelor de recurs mai pot fi atacate cu contestaţie când dezlegarea dată este rezultatul unei greşeli materiale sau când instanţa, respingând recursul sau admiţându-l numai în parte, a omis din greşeală să cerceteze vreunul dintre motivele de casare sau modificare”.
Din economia textului precitat, rezultă cât se poate de evident că, pentru contestaţia în anulare specială, legea prevede o singură condiţie de admisibilitate, referitoare la obiectul acesteia, şi anume: să se atace pe această cale o hotărâre pronunţată în recurs.
Prin urmare, art. 318 C.proc.civ. nu se aplică hotărârilor date în revizuire şi, cum Decizia civilă nr. 164 din 23 februarie 2009 a Curţii de Apel Timişoara, atacată cu contestaţie în anulare, a fost dată în revizuire, Curtea a respins ca inadmisibilă contestaţia în anulare de faţă.
Curtea de Apel Iași
Contestaţie în anulare. Hotărâre irevocabilă care nu se aduce la îndeplinire pe cale de executare silită. Termen de promovare. Incidenţa art. 319 alin. 2 teza a II-a C.pr.civ.
Tribunalul Bacău
Contestaţie în anulare art. 318 Cod procedură civilă. Noţiunea de greşeală materială.
Curtea de Apel Alba Iulia
Contestaţie în anulare. Inadmisibilitatea recursului formulat împotriva deciziei irevocabile pronunţată în contestaţie în anulare în raport cu disp. art.317, 318, 320 alin.3 şi art.377 Cod procedură civilă
Curtea de Apel București
Contestatie in anulare.
Curtea de Apel Constanța
Contestatie decizie de pensionare. Nedepunere contestatie la Casa teritoriala de pensii împotriva deciziei de pensionare.