Teoria impreviziunii, principiul echităţii şi justiţia comutativă. Aplicarea lor în procesele de partaj ca urmare a devalorizării bunurilor imobile

Decizie 331 din 01.04.2009


Teoria impreviziunii, principiul echităţii şi justiţia comutativă. Aplicarea lor procesele de partaj ca urmare a devalorizării bunurilor imobile

C.proc.civ., art. 673/5, art. 673/6

În aplicarea principiului egalităţii copartajanţilor, la efectuarea partajului trebuie luată în considerare valoarea bunului de la data judecăţii, iar nu valoarea existentă în momentul naşterii stării de coproprietate, astfel încât diminuarea valorii de piaţă a bunului se impută asupra drepturilor tuturor copartajanţilor.

Curtea de Apel Timişoara, Secţia civilă,

Decizia civilă nr. 331 din 1 aprilie 2009

Prin Decizia civilă nr. 24 din 29 ianuarie 2009, Tribunalul Arad a admis apelul declarat de pârâtele-reclamante-reconvenţionale V.L. şi C.A. împotriva Sentinţei civile nr. 6125 din 18 septembrie 2009 a Judecătoriei Arad, pe care a schimbat-o în parte, sens în care a modificat cotele de contribuţie ale defuncţilor la dobândirea imobilului ce face parte din masa partajabilă, precum şi cotele ce revin părţilor şi sumele ce trebuie plătite cu titlu de sultă, stabilind în favoarea reclamantei S.M. suma de 14.625 euro, în favoarea reclamantei H.F., suma de 14.625 euro şi în favoarea pârâtei C.C. suma de 38.458 euro, din totalul sultei de 67.709 euro, reclamanta reconvenţională V.L. urmând să achite suma de 26.542 euro, iar reclamanta reconvenţională C.A. suma de 41.167 euro, menţinând dispoziţiile sentinţei privind atribuirea imobilului în favoarea reclamantelor reconvenţionale V.L. şi C.A.

Împotriva acestei decizii au declarat recurs pârâtele reclamante-reconvenţionale V.L. şi C.A., solicitând în temeiul dispoziţiilor art. 304 pct. 9 şi 312 alin. (3) C.proc.civ., admiterea recursului, casarea deciziei şi trimiterea cauzei spre rejudecare, deoarece se impune efectuarea unei noi expertize tehnice cu privire la valoarea de circulaţie a imobilului, care să stabilească preţul actual al acestuia, având în vedere criza imobiliară pe care o traversează România.

Recurentele au mai susţinut că în condiţiile actuale, dată fiind această criză, preţul imobilului a crescut foarte mult, iar valoarea de 130.000 euro, care a fost stabilită prin expertiza efectuată în mai 2008, nu mai corespunde în prezent.

Prin decizia civilă nr. 331 din 1 aprilie 2009, Curtea de Apel Timişoara a admis recursul declarat de pârâtele reclamante reconvenţionale V.L. şi C.A. împotriva Deciziei civile nr. 24 din 29 ianuarie 2009 a Tribunalului Arad, pe care a casat-o  şi a trimis cauza spre rejudecarea apelului la aceeaşi instanţă.

Pentru a hotărî astfel, Curtea de Apel Timişoara a avut în vedere considerentele ce în continuare sunt evidenţiate.

În aplicarea principiului egalităţii copartajanţilor, la efectuarea partajului trebuia luată în considerare valoarea bunului de la data judecăţii, iar nu valoarea existentă în momentul naşterii stării de indiviziune.

Astfel, diminuarea valorii de piaţă a bunului, ca şi sporul de valoare al acestuia – care nu sunt rezultatul activităţii vreunuia dintre coproprietari - se impută asupra drepturilor tuturor copartajanţilor sau, dimpotrivă, le profită tuturor, iar nu unuia singur dintre ei.

Cu alte cuvinte, pentru a se asigura deplina echitate în efectuarea partajului unei locuinţe, respectiv pentru a asigura un deplin echilibru între cota transmisă şi contravaloarea acesteia, evaluarea trebuie să fie făcută la valoarea de circulaţie din momentul partajului.

Această soluţie este acceptată şi de doctrină care, în principiu, acceptă teoria impreviziunii, care se fundamentează pe căutarea unui just echilibru între  prestaţiile părţilor unei convenţii, în condiţiile schimbării împrejurărilor economice (ca o cerinţă a justiţiei comutative).

Or, în speţa de faţă, menţinerea valorii imobilului de 130.000 euro, stabilită în luna mai 2008, pentru efectuarea partajului succesoral, ar fi profund inechitabilă, prin aceea că nu se realizează un just echilibru  între cota transmisă şi contravaloarea ce trebuie plătită cu titlu de despăgubire, fiind de notorietate că din luna mai 2008 şi până în prezent, valoarea de piaţă a imobilelor a scăzut cu zeci de procente.