Act de donaţie. Revocare pentru refuz de alimente. Condiţii cerute pentru admiterea cererii

Decizie 446 din 05.05.2010


Act de donaţie. Revocare pentru refuz de alimente. Condiţii cerute pentru admiterea cererii

C.civ., art. 831 alin. (1) pct. 3

Nu sunt îndeplinite condiţiile cerute de dispoziţiile art. 831 pct. 3 C.civ. pentru revocarea donaţiei dacă donatarul refuză modalitatea în care donatorul îi pune la dispoziţie alimentele sau dacă există persoane obligate la întreţinerea donatarului.

(Curtea de Apel Timişoara, Secţia civilă,

Decizia civilă nr. 446  din 5 mai 2010, F.Ş.)

Prin decizia civilă nr. 5/21.01.2010 pronunţată de Tribunalul Caraş-Severin în dosarul nr.247/290/2009 a fost respins apelul declarat de reclamanta K.M. împotriva sentinţei civile nr.1686/19.05.2009 pronunţată de Judecătoria Reşiţa în dosarul cu acelaşi număr în contradictoriu cu pârâţii Oraşul B. prin Primar şi Consiliul Local B.

Pentru a dispune astfel, tribunalul a avut în vedere că prima instanţă a făcut corecta aplicare a dispoziţiilor legale la starea de fapt reţinută, după cum urmează:

Reclamanta a solicitat instanţei ca, prin hotărârea ce va da în contradictoriu cu pârâţii, să dispună revocarea actului prin care a donat Statului Român imobilul înscris în cartea funciară, în suprafaţă de 1827 mp.

În motivare a invocat că din 1986 şi până în prezent Consiliul Local B. este cel care foloseşte imobilul donat şi că, deşi are peste 81 de ani şi a solicitat donatarului alimente, acesta i-a refuzat ajutorul.

În drept a invocat dispoziţiile art. 831 C.civ.

Pe cale de întâmpinare, pârâţii au solicitat respingerea acţiunii.

Din probele administrate, instanţa a reţinut că în data de 18.12.2008, reclamanta a depus la sediul Primăriei localităţii B o cerere prin care a solicitat acordarea de alimente în sumă de 400 lei. În urma analizării cererii, pârâta a procedat la admiterea acesteia, prin Hotărârea Consiliului Local din 27.01.2009, comunicată reclamantei.

Potrivit dispoziţiilor art. 831 C.civ., revocarea unei donaţii pentru ingratitudine se poate solicita dacă fără cuvânt donatarul îi refuza alimente donatorului.

Cum cererea de acordare de alimente formulată de reclamantă a fost admisă, prima instanţă a respins cererea de chemare în judecată.

Respingând apelul reclamantei, tribunalul a avut în vedere că aceasta a invocat că donatarul nu a ajutat-o cu alimente în urma solicitării scrise formulate în data de 18.12.2008. Cererea de asigurare de alimente a fost făcută de reclamantă cu motivarea că este bătrână şi are nevoie de acestea

Prin hotărârea din 27.01.2009 a Consiliului Local al oraşului B. s-a aprobat cererea apelantei dispunându-se a se asigura zilnic hrană prin intermediul Cantinei de Ajutor Social. Hotărârea s-a comunicat reclamantei.

Motivul  de revocare invocat de reclamantă este reglementat de art. 831 alin. (1) pct. 3 Cod procedură civilă. Practica judiciară a stabilit că aceste prevederi („dacă fără cuvânt îi refuză alimente”) se interpretează în sensul că refuzul de alimente trebuie cumulat cu condiţia ca donatorul să fie în nevoie (să nu aibă venituri care să-i permită achiziţionarea alimentelor necesare) şi donatorul să nu aibă rude sau alte persoane obligate  să-i acorde întreţinere.

Sarcina dovedirii îndeplinirii acestor două condiţii suplimentare revine celui care solicită revocarea donaţiei.

Instanţa, văzând hotărârea din 27.01.2009 a Consiliului Local a oraşului B, a constatat că nu este îndeplinită prima condiţie cerută de art. 831 Cod civil pentru revocarea donaţiei, aceea a refuzului donatarului de acordare de alimente.

Împotriva deciziei a declarat recurs în termen reclamanta care a solicitat modificarea ei în sensul admiterii cererii de chemare în judecată.

În motivare a invocat pârâtul că i-a aprobat cererea de acordare de alimente la 27.01.2009, ulterior înregistrării prezentei cereri de chemare în judecată (22.01.2009) şi după ce, cu rea credinţă, îi respinsese cererile formulate anterior.

A mai invocat vârsta înaintată şi lipsa vreunei persoane care să o îngrijească.

În drept a invocat dispoziţiile art. 304 pct. 7, 9 C.proc.civ.

Examinând recursul prin prisma criticilor formulate şi în baza art. 306 alin. (2) C.proc.civ., faţă de dispoziţiile art.299 şi următoarele C.proc.civ. şi de normele legale ce vor fi mai jos arătate, instanţa a reţinut următoarele:

Nu s-a contestat în cauză existenţa raporturilor donator-donatari dintre reclamantă şi pârâţi.

Pe de altă parte, art.831 pct.3 C.proc.civ. reglementează revocarea donaţiei pentru ingratitudine în situaţia în care donatarul „fără cuvânt îi refuză alimente” donatorului.

În cauză, reclamanta a formulat cerere de acordare de alimente în valoare de 400 lei la 18.12.2008, iar acceptul pârâţilor în acest sens a fost exprimat prin HCL B. din 27.01.2009, hotărâre comunicată reclamantei la 02.02.2009.

Rezultă astfel că, deşi cererea a fost aprobată ulterior înregistrării la instanţă a acţiunii de către reclamantă (22.01.2009), aprobarea s-a dat anterior citării părţilor (30.01.2009), astfel că susţinerile reclamantei referitoare la reacţia pârâţilor ca urmare a constrângerii reprezentate de perspectiva unui proces nu sunt întemeiate.

Contrar susţinerilor reclamantei, nu rezultă că aceasta ar fi formulat cereri repetate de acordare de alimente, cereri care să fie refuzate de pârâţi.

Pe de altă parte, prin hotărârea susmenţionată, i s-a asigurat reclamantei hrana prin intermediul cantinei de ajutor social. În aceste condiţii, refuzul reclamantei de a accepta modalitatea în care pârâţii îi pun la dispoziţie alimentele face inaplicabile dispoziţiile art. 831 pct. 3 C.proc.civ.

În fine, din ancheta socială efectuată la domiciliul reclamantei rezultă că aceasta a încheiat un contract de întreţinere cu două persoane fizice, acestea având obligaţia de a-i asigura reclamantei toate condiţiile necesare traiului.

Or, câtă vreme există persoane obligate să-i acorde întreţinere donatoarei, aceasta nu poate cere sancţionarea donatarilor pentru modalitatea în care i-au oferit alimentele.

Pentru aceste considerente, în baza dispoziţiilor art. 312 alin. (1) C.proc.civ. raportat la art. 304 C.proc.civ., instanţa a respins recursul declarat de reclamantă.