Încheiere de respingere ca inadmisibilă a cererii de sesizare a Curţii Constituţionale cu o excepţie de neconstituţionalitate. Lipsa minutei. Efecte

Decizie 575 din 10.05.2010


Încheiere de respingere ca inadmisibilă a cererii de sesizare a Curţii Constituţionale cu o excepţie de neconstituţionalitate. Lipsa minutei. Efecte

Legea nr. 47/1992 republicată

C.proc.civ., art. 255, art. 258 alin. (1)

Lipsa minutei încheierii de respingere ca inadmisibilă a cererii de sesizare cu o excepţie de neconstituţionalitate promovată de partea interesată atrage nulitatea încheierii astfel pronunţate.

 (Curtea de Apel Timişoara, Secţia civilă,

Decizia civilă nr. 575 din 10 mai 2010, F.Ş.)

Prin încheierea din 09.03.2010 dată de Tribunalul Timiş în dosarul nr. 6229/30/2009 a fost respinsă ca inadmisibilă cererea de sesizare a Curţii Constituţionale cu excepţia de neconstituţionalitate invocată de contestatorul R.I.C.

Împotriva încheierii a declarat recurs contestatorul prin mandatar.

În motivarea recursului astfel declarat, contestatorul a invocat împrejurarea că excepţia invocată are legătură cu soluţionarea cauzei în sensul art. 29 al. 1 din Legea 47/1992, cu instanţa de judecată şi cu judecătorii.

La termenul din 09.06.2010, în şedinţă publică, recurentul prin reprezentant a invocat o serie de motive afirmativ de ordine publică în sensul art. 306 alin. (1) şi (2) C.proc.civ.

Astfel, a invocat faptul că nu există minuta acestei hotărâri (încheieri) şi că dispozitivul acesteia  nu cuprinde calea de atac şi termenul în care se poate exercita; de asemenea, a invocat excepţia lipsei de independenţă a completului şi a imparţialităţii acestuia.

Examinând recursul prin prisma criticilor formulate în condiţiile art. 303 alin. (1) C.proc.civ., art. 306 alin. (1), (2) C.proc.civ., faţă de dispoziţiile art. 299 şi urm., C.proc. civ. şi de normele legale ce vor fi mai jos arătate, instanţa a reţinut următoarele:

Potrivit dispoziţiile art. 29 alin. (6) din Legea nr. 47/1992 republicată, cererea de sesizare a Curţii Constituţionale apreciată ca nefiind admisibilă este respinsă de instanţă prin încheiere motivată supusă recursului în 48 de ore de la pronunţare.

Pe de altă parte, conform dispoziţiilor art. 255 C.proc.civ., încheierea este o hotărâre dată de instanţă în cursul judecăţii.

Art. 258 alin. (1) C.proc.civ. prevede că după ce s-a întrunit majoritatea cerută de art. 257 alin. (1) C.proc.civ. se va întocmi de îndată dispozitivul hotărârii (minuta) care se semnează, sub sancţiunea nulităţii, de către judecători.

Corespunde realităţii că încheierile de şedinţă se întocmesc de grefier în situaţia în care cursul judecăţii nu este întrerupt sau suspendat (în cauză, tribunalul a respins cererea de sesizare a Curţii Constituţionale, a dispus înaintarea dosarului la Curtea de Apel Timişoara pentru soluţionarea recursului declarat de contestator şi a amânat judecata pentru termenul din 20.04.2010).

Se observă însă că, potrivit celor mai sus arătate, încheierea de respingere ca inadmisibilă a cererii de sesizare a Curţii Constituţionale trebuie motivată; or, motivarea nu este atributul grefierului de şedinţă, ci al judecătorului pricinii.

Motivarea hotărârii – în sensul art. 255 C.proc.civ. – cuprinde considerentele de fapt şi de drept care au format convingerea instanţei, cum şi cele pentru care s-au înlăturat cererile părţilor (art. 261 alin. (1) pct. 5 C.proc.civ.). Este evident că această convingere a instanţei este rezultatul deliberării asupra cererii cu care a fost sesizată. Cum deliberarea  („chibzuirea” în sensul art. 256 Cod pr. civ.) are ca efect stabilirea soluţiei, devin incidente dispoziţiile art. 258 alin. (1) C.proc.civ. referitoare la întocmirea dispozitivului (minutei) hotărârii.

În cauza de faţă, instanţa a pronunţat o încheiere a cărei motivare este cerută de disp. art. 29 alin. (6) din Legea nr. 47/1992 republicată şi susceptibil de a fi atacată cu recurs conform aceluiaşi text de lege.

Cum, din examinarea dosarului tribunalului, instanţa  de recurs a constatat lipsa minutei încheierii recurate, devin incidente dispoziţiile art. 258 alin. (1) C.proc.civ. care sancţionează cu nulitatea expresă nesemnarea minutei de către judecători; a fortiori lipsa minutei este supusă aceleiaşi sancţiuni, iar hotărârea (încheierea) este nulă.

Pentru aceste considerente ce fac inutilă examinarea celorlalte critici ale recurentului, în baza dispoziţiile art. 312 alin. (1), (2), (3) C.proc.civ. raportat la art. 304 pct. 5, 9 C.proc.civ., instanţa a admis recursul declarat de contestator, a casat încheierea recurată şi a trimis cauza la aceeaşi instanţă în vederea pronunţării asupra cererii de sesizare a Curţii Constituţionale cu excepţia de neconstituţionalitate invocată.