Publicitatea şedinţei de judecată în cazul judecării cererii de liberare provizorie sub control judiciar

Decizie 18 din 04.03.2013


Prin încheierea nr. 6/01.03.2013 Judecătoria Turnu Măgurele a respins ca nefondată cererea de liberare provizorie sub control judiciar formulată de inculpatul P.M.I. , în baza art. 160/8a alin. 6 Cpp.

Instanţa de fond a reţinut că inculpatul a fost arestat preventiv prin încheierea nr. 3 din 13 februarie 2013, pe o perioadă de 29 de zile.

S-a reţinut că deşi cererea este admisibilă în principiu, scopul măsurii preventive nu poate fi atins prin liberarea inculpatului sub control judiciar, întrucât  există date din care reiese  că este imperios necesar a-l împiedica pe Inculpat să  săvârşească alte infracţiuni, iar această  împiedicare nu se poate realiza decât prin menţinerea stării de arest. Inculpatul a săvârşit fapta de furt cu premeditare, implicând şi alte persoane, a pătruns prin efracţie în locuinţa părţii vătămate, sustrăgând mai multe bunuri, pe care le-a şi valorificat. Acesta este predispus la săvârşirea de fapte penale - în declaraţia dată la urmărirea penală arătând că pe teritoriul Austriei a săvârşit  şase fapte de furt.

 În consecinţă, s-a reţinut incidenţa art. 160/2 Cpp., conform căruia liberarea provizorie sub control judiciar nu se acordă în cazul în care  există date  din care rezultă necesitatea de a-l împiedica pe inculpat să săvârşească alte infracţiuni.

Recursul declarat de inculpat a fost admis, încheierea casată cu trimitere spre rejudecare aceleiaşi instanţe, cu motivarea că soluţionarea cererii s-a efectuat în camera de consiliu şi nu în şedinţă publică, fapt ce atrage nulitatea prevăzută de art. 197 alin. 2 Cpp.

Dealtfel prin decizia nr. 9/2009 dată în recurs în interesul legii, Instanţa Supremă a statuat în sensul publicităţii şedinţei de judecată în care se soluţionează cererea de liberare provizorie sub control judiciar.

Domenii speta