Vătămare corporală din culpă. Casarea sentinţei instanţei de fond în ceea ce priveşte latura civilă. Reducerea cuantumului daunelor morale.

Decizie 83 din 21.03.2011


Constată că prin rechizitoriul Parchetului de pe lângă Judecătoria Sibiu din data de 06.07.2010  s-a dispus trimiterea în judecată a inculpatului P F G, pentru săvârşirea infracţiunii de vătămare corporală din culpă prevăzută de art. 184 alin. 1 şi 3 C.pen.

În fapt, s-a reţinut că inculpatul în data de 06.11.2009 a cauzat, din culpa sa exclusivă, un accident de circulaţie prin încălcarea regulilor de circulaţie, accident ce s-a soldat cu vătămarea corporală a părţii vătămate M I M care a suferit leziuni pentru a căror vindecare a fost necesare un număr de 22-25 de zile de îngrijiri medicale.

Prin sentinţa penală nr. 664 din 10.11.2010, Judecătoria Sibiu, în baza art. 184 alin. 1 şi 3 C.pen. a condamnat inculpatul P F G la o pedeapsă de 1 an închisoare iar în baza art. 71 alin. 2 C.pen. a interzis inculpatului drepturile civile prevăzute de art. 64 lit. a teza a II-a şi b C.pen.

În baza art. 81 alin. 1 C.pen. a suspendat condiţionat executarea pedepsei pe o durată de 3 ani, termen de încercare stabilit în condiţiile art. 82 alin. 1 C.pen. iar în baza art. 71 alin. 5 C.pen. pe durata suspendării condiţionate a executării pedepsei principale a suspendat şi executarea pedepsei accesorii.

În baza art. 359 C.p.p. a atras atenţia inculpatului asupra dispoziţiilor art. 83 şi 84 C.pen.

În baza art. 14 şi 346 alin. 1 C.p.p. cu aplicarea art. 998-999 C.civ. şi a art. 1003 C.civ. a obligat inculpatul în solidar cu partea responsabilă civilmente S.C. A  S.R.L. Sibiu la plata sumelor de 1.812,05 lei cu dobânda legală la data plăţii către partea civilă Spitalul Clinic Judeţean de Urgenţă Sibiu şi 63 lei cu titlu de daune materiale şi 25.000 lei cu titlu de daune morale către partea civilă M I M.

A constatat că S.C. Omniasig V I G  S.A.  a fost citată în cauză în calitate de asigurator de răspundere civilă delictuală.

În baza art. 193 alin. 1,2 şi 4 Cpp. a obligat inculpatul în solidar cu partea responsabilă civilmente S.C. A S.R.L. Sibiu la plata sumei de 901 lei către partea vătămată M I M cu titlu de cheltuieli judiciare.

S-a reţinut prin hotărâre că inculpatul P F G, în data de 06.11.2009, în jurul orelor 0600, se afla în staţia de taxi „Narcisa” de pe str. Semaforului din municipiul Sibiu, din dreptul Grupului Şcolar Industrial Energetic Sibiu, efectuând activităţi de taximetrie, pe autoturismul marca Dacia Sandero, , având inscripţia „TAXI”, proprietatea R.C.I. L România  S.A.

La un moment dat în autoturismul condus de inculpat, s-a urcat partea vătămată M I M, care i-a solicitat inculpatului să o transporte până la Spitalul Clinic Judeţean Sibiu. După ce inculpatul a pus în mişcare autoturismul, se angajează în trafic, cu intenţia de a ajunge pe sensul de mers către str. Ştefan cel Mare, astfel că efectuează manevra de virare la stânga, fără să se mai asigure, încălcând linia continuă simplă ce delimitează cele două sensuri de deplasare şi ignorând prezenţa în trafic a autoturismului marca Peugeot, , condus regulamentar de PD A, pe strada Semaforului, din direcţia străzii Ştefan cel Mare către B-dul General Vasile Milea, pe banda a II-a de mers, intrând în coliziune cu aceasta.

Impactul dintre cele două autovehicule a avut loc în dreptul blocului nr. 9 şi în aproprierea Grupului Şcolar Industrial Energetic Sibiu, de pe str. Semaforului, pe banda a II-a a sensul de mers al autoturismului marca Peugeot şi este materializat de o seria de urme, dintre care enumerăm: fragmente de cioburi de sticlă şi plastic, particule de pământ şi ulei de motor ce provin de la ambele autovehicule.

Impactul primar dintre cele două autovehicule a avut loc la nivelul părţii faţă a autoturismului marca Peugeot şi părţii laterale stânga a autoturismului marca Dacia Sandero.

În urma accidentului de circulaţie a rezultat vătămarea corporală a părţii vătămate M I M, care ocupa locul din partea dreaptă de pe bancheta din spate a autoturismul marca Dacia Sandero, condus de inculpat şi care a fost transportată la Spitalul Clinic de Urgenţă Sibiu, pentru a i se acorda îngrijiri medicale, aceasta rămânând internat sub supraveghere medicală, precum şi avarierea celor două autoturisme implicate în accidentul rutier.

Potrivit concluziilor certificatului medico-legală , partea vătămată M I M, prezintă leziuni traumatice care s-au putut produce la data de 06.11.2009 în condiţiile unui accident rutier. Leziunile necesită 22-25 zile de îngrijiri medicale pentru vindecare dacă nu survin complicaţii.

Împotriva acestei hotărâri a declarat recurs inculpatul P F G solicitând admiterea recursului formulat pe latură civilă, în sensul reducerii sumei acordate la un cuantum rezonabil care să satisfacă atât partea civilă dar să şi poată fi plătită de către inculpat.

Examinând recursul declarat prin prisma motivelor de recurs precum şi din oficiu, privind temeinicia şi legalitatea lui, Tribunalul a constatat  recursul inculpatului ca fondat şi  l-a admis.

Într-adevăr starea de fapt a fost corect reţinută de către instanţă iar încadrarea juridică este legală şi temeinică.

Critica hotărârii se referă la modul de soluţionare a acţiunii civile.

Instanţa fondului a reţinut în mod corect că în cauză sunt întrunite toate condiţiile răspunderii civile delictuale (fapta ilicită a inculpatului cauzatoare de prejudicii, vinovăţia acestuia sub forma culpei, prejudiciul cert atât sub aspectul existenţei sale cât şi sub aspectul întinderii sale şi raportul de cauzalitate dintre fapta ilicită a inculpatului şi prejudiciul suferit de partea civilă) astfel încât instanţa urmează a admite acţiunile civilă exercitată în cauză.

Despăgubirea acordată Spitalului Clinic Judeţean Sibiu în mod integral, nu comportă discuţii ea fiind dovedită ca urmare a consulturilor, internărilor şi tratamentelor acordate părţii vătămate.

De asemenea, este judicios stabilită şi despăgubirea materială reprezentând diferenţa dintre salariul încasat efectiv pe lunile noiembrie şi decembrie 2009 şi salariul pe care ar fi trebuit să îl încaseze efectiv (fila 19, 22).

Critica hotărârii se referă la cuantumul despăgubirilor morale, care au fost acordate părţii civile.

Partea civilă a solicitat o despăgubire morală în valoare de 50.000 lei pentru un număr de 25 de zile de îngrijiri medicale pentru vindecare.

Se poate constata, ca urmare a unui calcul aritmetic, că ar reveni 2.000 de lei pentru o zi de îngrijiri medicale, care este o sumă mult superioară venitului minim brut pe economie, de 670 lei şi superioară venitului mediu brut pe economie care este de 1.963 lei.

Potrivit adeverinţei de la  dosar fond, salariul de încadrare a părţii civile este de 647 lei şi salariul brut 945 lei. Din această perspectivă rezultă că daunele morale acordate de către instanţa de fond pe o zi de suferinţă ar fi superioară ca şi cuantum salariului brut pe care l-ar fi obţinut partea civilă pe o perioadă de 30 de zile.

Desigur, practica judiciară nu a reuşit să stabilească criterii certe şi clare care să conducă la o apreciere justă a suferinţei unei victime, ca urmare a săvârşirii unei infracţiuni, dar nu mai puţin adevărat este că această despăgubire cu caracter moral, nu trebuie să se transforme într-o îmbogăţire a victimei.

Intervenţia medicală nu a necesitat manopere chirurgicale.

Instanţa de control judiciar, având în vedere şi practica judiciară a acesteia în materie, a reduS cuantumul daunelor morale de la 25.000 lei la 10.000 lei.

Aşa fiind, instanţa, în baza art. 385 ind. 15 C.p.p., a admis recursul formulat de inculpatul PF G, împotriva sentinţei penale nr. 664/10.11.2010 pronunţată de Judecătoria Sibiu, pe care o a casat-o în ceea ce priveşte latura civilă şi rejudecând:

A redus cuantumul daunelor morale la care a fost obligat inculpatul P F G  în solidar cu partea responsabilă civilmente SC A SRL Sibiu, către partea civilă M I M, de la 25.000 lei la 10.000 lei.

A menţinut restul dispoziţiilor ale sentinţei penale recurate.